Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Canon lyssnar på kunderna

Canon lyssnar på kunderna

Canon Eos 7D
Canon Eos 7D
Canon Eos 7D känns som kameran som väldigt många Canon-kunder väntat länge på. En inte allt för dyr kamera snyggt placerad precis i skärningspunkten mellan proffskamerorna i Eos 1-klassen och de enklare modellerna. En kamera som både fungerar för ambitiösa entusiaster och som backup för en yrkesfotograf.

En vädertätad semiproffskamera med crop-sensor, autofokus i proffsklass, snabb serietagning och bra egenskaper i svagt ljus. Den inbyggda blixten kan styra externa blixtar. Trevliga finesser som 100 procent sökarteckning, rutnät i sökaren, videofilmning och inbyggt vattenpass plus spännande tillbehör som en enhet för trådlöst nätverk. Kan köpas i paket till rimligt pris med en zoom som motsvarar 24-120 mm i klassiskt småbildsformat.

Aha, en Nikon D300s med deras AF-S 16-85? Nej, det är nya Canon Eos 7D med nya EF-S 15-85/3,5-5,6 IS USM som vi beskrev. Parallellen går liksom inte att undvika, det är så mycket som är likt. Canon själva säger ingenting om konkurrerande kameror, men Nikons framgångar med D200 och D300 lär inte gått dem förbi.

En viktig marknad

Just segmentet avancerade entusiastkameror eller semiproffsmodeller är sannolikt ekonomiskt viktigt. Sådana här kameror säljer i stora serier och är tillräckligt dyra för att ge utrymme för hyfsad marginal. Plus att de kunder som köper dem troligen köper mycket objektiv och andra tillbehör. Kort sagt, ett viktigt marknadssegment. Redan för två år sedan när Canon introducerade Eos 40D nämnde de i förbigående att de inte riktigt var nöjda med försäljningen i det segmentet. Nu under presentationen av Eos 7D pratades det en hel del om "projekt mellansegment". Det är ingen tvekan om att Canon satsat mycket ambitiöst på Eos 7D.

Så har nu Canon imiterat Nikon? Nej, som de själva poängterade gång på gång under pressvisningen, de har helt enkelt lyssnat på sina kunder. De har gjort omfattande undersökningar med hjälp av 5000 fotografer av alla kategorier från hela världen. Från kunderna kan de lära sig exakt vilka funktioner och finesser som är önskvärda. För Canon är det helt enkelt mer intressant att få veta hur deras kunder uppfattar andra märkens kameror än hur Canon själva uppfattar dem.

Intressant nog tog Canon under presentationen upp hur viktigt det är med saker som att kameran känns och låter rätt. Den skall inte bara vara proffsig, den skall kännas proffsig också. Man har gjort knappar större, man har förbättrat sökaren, avtrycket är tydligare, ja man har till och med försökt få kameran att låta bra.

Eos 7D är alltså en helt nyutformad kamera, det är inte en upphottad variant 40D/50D-serien. Den skall vara rejält vädertätad, den har en helt ny autofokussensor och ett enklare sätt att byta fokuspunkt. Sökaren är ny ger 100 procent täckning och en förstoring på 1,0x. Videofunktionen har byggts ut ytterligare och man har försökt göra menysystemet ännu tydligare och enklare att använda.

Det finns en lång lista med tekniska nyheter i Eos 7D, här räknar vi bara kort upp några som känns extra intressanta.

18 megapixel - 8 bilder/sekundNu lär de eviga diskussionerna om pixelstorlek få ny fart. Canon har förmodligen oavsiktligt själva gett debatten nytt färskt bränsle: När de visade upp kompaktkameror menade de att Powershot G11 och S90 fick bättre bildegenskaper tack vare färre pixlar. Mindre än två veckor senare menar de att Eos 7D får bättre bildegenskaper tack vare fler pixlar.

Sensorn har måtten 22,3 x 14,9 mm vilket ger en crop-faktor på 1,6x. Känslighetsområdet är 100 - 6400 iso med ett extra högläge på 12800. Sensorn har förstås dammskak.

Kameran har dubbla processorer och skall imponerande nog klara att skyffla undan sina 14-bitars 18 megapixel-filer med 8 bilder per sekund. Kör du enbart råfiler skall du kunna få ut 15 bilder i en serie, med jpg skall du komma upp i serier på ett hundratal bilder.

Sökare med 100 procent täckning

Canon säger själva att de nu för första gången i Eos-systemet verkligen har 100 procent täckning i sökaren. Förstoringen ligger på 1,0x och utformningen med antireflexbehandling och okularlinser som i Eos 1-serien.

Det går inte att byta fokuseringsskivor, istället har sökaren en genomskinlig lcd-skärm. Med hjälp av den kan du aktivera hjälplinjer i sökaren för att underlätta komposition.

Förbättrad AF - 19 korspunkter

Den nya autofokussensorn har nu 19 korspunkter när objektiven har bländare 5,6 eller bättre. AF-systemet skall vara mycket mer anpassningsbart än hos 40D/50D med en rad olika inställningar. Eos 7D har AF-läget AI Servo II som skall ge bättre följande fokusering. Du har även en Spot AF där fokuseringen sker med med en mindre yta och Zone AF där du begränsar systemet till en av fem zoner.

En annan intressant finess är att du kan ställa in systemet att anpassa sig om du vrider upp kameran i höjdformat. Jobbar du till exempel med fokuspunkter till höger i bild och vrider kameran så har du fortfarande punkter till höger och inte upptill.

Video i 24, 25, 30, 50 eller 60 bilder/sekEos 7D kan filma med 1080p i 24, 25 eller 30 bilder/sekund och med 720p i 50 eller 60 bilder/sekund. Exponeringen kan styras helt manuellt, både vad gäller slutartid och bländare. Du kan ställa känsligheten manuellt eller låta den arbeta automatiskt i hela känslighetsomfånget upp till 12800 iso.

Många av inställningarna för vidofilmning kan nu nås direkt via knappar och inte bara genom menysystemet. Du kan ansluta stereomikrofon.

Smått och gott- Avtryckfördröjningen är 59 millisekunder, kameran startar på 0,1 sekund och såegelblackouten ligger på 100 millisekunder. De här värdena är samma som hos 50D.
- Slutaren skall klara 150000 cykler
- Den inbyggda blixten lyser ut för bildvinkeln hos 15 mm brännvidd och laddar om på 3 sekunder
- Du har ett inbyggt vattenpass som både visar lutning i sidled och om kameran pekar uppåt/nedåt
- Knapparna är mer anpassningsbara än hos tidigare modeller
- Med hjälp av den trådlösa sändaren WFT-E5/E5A kan förstås skicka bildfiler, men även fjärrutlösa andra kameror

Pris och tillgänglighetSom vanligt gäller att priserna i handeln i allmänhet hamnar lägre än tillverkarnas cirkapriser.

Eos 7D skall kosta 19000 kronor.

Eos 7D + EF-S 18-135/3,5-5,6 IS skall kosta 23000 kronor.

Eos 7D + EF-S 15-85/3,5-5,6 IS USM skall kosta 26500 kronor.

Kamerahuset och de nya objektiven skall finnas tillgängliga under oktober.


SammanfattningDet är alltid lite farligt att säga för mycket om en kamera enbart utifrån specifikationer, snygga pressbilder och vackra ord under en pressvisning. Men håller den här kameran vad den lovar har den mycket goda chanser att bli en storsäljare. Alla kameratillverkare säger - förstås - att de lyssnar noga på vad deras kunder vill ha. Men när man läser listan med funktioner och finesser hos 7D verkar det faktiskt som Canon verkligen har lyssnat och lyssnat noga. Det är roligt.

Publicerad 2009-09-02.

Eos 7D - baksidan
Skärmen är precis som förut på 3 tum, men den svarta ramen runt själva bildytan är borta vilket ger plats för en rad nya knappar längs skärmen.

Eos 7D - blixt
Den inbyggda blixten har fått en vidare spridningsvinkel och kan ny lysa ut för 15 mm. Dessutom kan du nu styra Speedlite-blixtar från kameran, via den inbyggda blixten.

Eos 7D - menyer
Menysystemet känns bekant från de senaste årens Canon-kameror, men har fått lite snyggare grafisk form. Här visas den praktiska samlingssidan för att definiera funktioner hos kamerans knappar.

Eos 7D - vattenpass
Eos 7D har en hel rad funktioner och finesser. Här det inbyggda vattenpasset.

Eos 7D - vädertätningar
Vädertätningarna är mer omfattande än hos 40D/50D och skall enligt Canon vara likvärdiga med de hos den gamla Eos 1N.

EF-S 15-85/3,5-5,6 IS USM
Ett påkostat kitobjektiv med stabilisering, inte direkt billigt, men skall enligt Canon vara riktigt skarpt och trevligt.

42 Kommentarer

xandx 2009-09-02 07:01  
Spännande och kul att Canon nu går i Nikons fotspår :-)
Johan.D 2009-09-02 07:55  
Funderat på att gå från 40D till något nytt till våren, blev ju inte direkt lättare att sitta på pengarna....
Janne H 2009-09-02 08:03  
Kul att filmläget är liiite mer genomtänkt :-)
Nu väntar vi bara på en firmware för 5DII med samma egenskaper!!
Ole J. Sollie 2009-09-02 08:24  
Håller nog med tidigare kommentat om att man hellre hade sett mer fokus på ISO-prestandan æn klassiskt megapixelrace.

18Mpix? Den dagen då man kanske vill trycka upp en bild før att klæ skrapan i væsterås så kanske man uppskattar det men herregud.

Hade ræckt med 10, utan tvekan...

Men sen blir frågan också om man hellre bør satsa på en fullformat i slutændan ændå, sitter med gamla goda 30D, så får se vad det blir.

Beslutsångest, ja. :)
Grimmer 2009-09-02 08:31  
Verkligen rolig och lovande läsning. De som köper den här kameran kommer definitivt känna att de fått någonting mer. Nu är jag, som sitter i Sonylägret, lite avundsjuk.
bushmaster 2009-09-02 08:35  
Till Michael Eklund!

Alla vill inte ha en fullformatare!
med macro och telefotografering så har du ju "gratis x60mm förlängning. och inbygd blixt är också ett starkt skäl tii att detta är mer populärt. Jag vet många som detta upplägg passar bättre för.
f.billqvist 2009-09-02 09:11  
så när skall canon fatta att dem skall göra en lika tålig kamera som den gamla Eos 1n i gjutjärn. allt dem gör numera är bara plastskit förutom 1D serien

se nikons D700 den är av kavlitè tar man upp en canon kamera är det som att hålla i engångskamera

eller är det bara jag som tycker det ?


f
Losecontrol 2009-09-02 09:33  
jaha den ser ju helt fullproppad ut.
Man har ju tagit allt det bästa och senaste och lagt ihop det. det kommer nog bli en bra kamera.

Får bara hoppas att folk inte glömmer bort att det är fotografen som tar bilden, inte tekniken.
Det ser tyvärr lite ut som det går åt det hållet.
Ambre 2009-09-02 09:53  
Verkar riktigt bra den där, vill ha!

Freddy: Du verkar aldrig ha provat en 30D eller liknande...
uma 2009-09-02 09:58  
En fin kamera, men jag undrar om inte Canon återigen ligger ett steg efter i tänket. Sony kom precis med en fullformatare @850 och jag ger mig sjutton på att Nikon dyker upp med något liknande i
t ex en d400. Tror att det går mot fullformatssensorer i alla DSLR till slut, jag menar ju större yta desto mer ljus kan fångas..
Jerry Eriksson 2009-09-02 10:06  
Denna låter ju onekligen intressant och blir en möjlig orsak att stanna i APS-C träsket ett tag till. Hade annars tänkt gå FF.
Det enda jag spontant saknar i det jag läser är ett mindre spotmätningsområde så att det skulle gå att använda den funktionen på ett mer funktionellt sätt än idag.
Losecontrol 2009-09-02 10:12  
Mats: Jag önskade att jag kunde hålla med dig. Jag som du och många andra fotografer gillar fördelarna med 35mm (populärt kallat FF) , men den stora massan (och där företagen gör vinster) köper en systemkamera för att kunna få lite mer möjligheter än en kompaktkamera.
Formatet blir smidigare, kameran mindre, gluggarna väger mindre osv. Dessutom ger APS-C (crop) mycket bra bild när det är mörkt ute. Vad du kanske syftar på är att kameror med stor pixelmängd typ canon 7d borde ha en större sensor på grund av pixelmängden.
Jag tror att om nikon eller canon eller något annat företag lanserade en riktigt bra kamera med typ 8 megapixel så skulle det vara fullt tillräkligt för de flesta och dessutom skulle brusnivåer vara överlägset mycket bättre.

Anledningen till att canon trycker in 18mp i den här kameran är ju inte för att målgruppen behöver det utan för att man måste invistera i dyr och fin optik för att utnyttja kapaciteten i sensorn.

Jag tror att vi går mot en marknad med mindre kameror som folk kan ta med sig överallt och där lätta zoomar följer med för enkelhetens skull.
Det är fortfarande där den breda massan håller till.

Nu spelar det ingen roll om 18mp ger bra brusnivåer eller inte. Det är bara lite för mycket för de flesta, och det kommer att kosta i både optik och lagringsutrymme.

Jag tryckte upp en fin och detaljerad A2 bild med min 8 megapixel canon-kompaktkamera för några dagar sedan.
det kanske kan ge lite perspektiv till några av er som står och kollar på kameror med 15mp+

Äger själv en Pentax k20d med 14,6mp. Känns alldeles för mycket och skulle vara lika glad om det var 12 eller 10.

Skillnaden mellan 12mp och 18mp syns kanske i en A0 utskrift. Och det skriver säkert vanliga amatörfotografer ut dagligen, eller hur? ;)

//Emil
skogsbaronen 2009-09-02 10:45  
Undrar fortfarande om batterigreppet är lika bra tätat som kameran.
Mikael Pettersen 2009-09-02 10:50  
verkligen intressant och kul!
samtidigt undrar man över alla dessa pixlar intryckt i den sensorn,hur blir brusegenskaperna?
light 2009-09-02 10:52  
Martin Agfors, jag undrar om autofokusen fungerar automatiskt (AI servo) när den filmar, eller om det fortfarande bara är manuell fokusering som gäller, som i 5D Mark II?
Grevture 2009-09-02 11:26  
Ragnar: Du har enbart kontrastavkännande AF i videoläget, den vanliga AF-sensorn kan inte arbeta eftersom spegeln är uppfälld.

Att försöka köra AI Servo eller liknande med långsam kontrastavkännande AF vore helt poänglöst.

Håll dessutom i minnet att nyttan med AF i videoläget ofta blir begränsad. Fokus används ofta som ett kreativt verktyg när man arbetar med rörliga bilder och det kan man inte låta någon automatik sköta.
elektra1 2009-09-02 11:40  
Magnus Stålberg""
visst går det att köpa nya canon 40d. Japanfoto har, + att jag såg en annan sida förra veckan som sålde nya canon 40d
skogsbaronen 2009-09-02 11:52  
40D går att få tag i ny fortfarande. Finns de som fortfarande har i lager. Enbart hus verkar vara svårt, men i kit finns det en del kvar.
Staffan Ädelqvist 2009-09-02 12:29  
Tyvärr är inte ens canons fasta L-gluggar så skarpa att det ger nånting extra med 11mp+

Och jag håller med Freddy om att när man känner på canons semipro serie och jämför med nikons så ligger canons hästlängder efter i känsla. plastigt värre.

Men 1d serien är bra (obs jag kör canon).
A Boy Named Erik 2009-09-02 12:42  
Kul med den proffsiga vädertätningen! Men glöm inte att man måste ha vädertätade objektiv också om det ska vara till någon större nytta... ;)
Grevture 2009-09-02 12:48  
Staffan Ä: Du skrev: "Tyvärr är inte ens canons fasta L-gluggar så skarpa att det ger nånting extra med 11mp+"

Det håller jag verkligen inte med om :) Det finns många objektiv som har väldigt mycket kvar att ge bortom 11 MP.

Du skrev: "Och jag håller med Freddy om att när man känner på canons semipro serie och jämför med nikons så ligger canons hästlängder efter i känsla. plastigt värre."

Känsla är subjektivt, men en av poängerna med Eos 7D är just att de arbetat mycket på att ge kameran en helt annan känsla än xxD-kamerorna. Det är helt klart skillnad.
Sebastian Skarp 2009-09-02 12:55  
Visst, alla vill inte ha fullformat, och visst, fotar man sport tex så klarar du dig med lite kortare objektiv på en 1,6crop än fullformat, men annars känns det som att detta är vad 5d mkII borde varit, förutom just avsaknaden av fullformat förstås (och kanske utbytbar fokuseringsskiva och lite annat sånt smått).
Det hade iaf känts som rätt kamera för Mig (säger inte att alla skulle tycka att det vore bättre!)
Pall 2009-09-02 12:55  
Plastiga hus? Komigen! Jag har ägt en 1DmkII och har nu en 5DmkII. Den känns gedigen i både hus och grepp, vilka också är tillverkade i metall. En D300 är inte bättre på den punkten
ekfeldt 2009-09-02 13:52  
För att sätta en liten punkt på frågan varför i samband med mängden pixlar.
Hur många här beskär (aldrig) bilder?
Räck upp en hand. :)
Det handlar inte om att kunna printa banderoller och vepor lika mycket som att kunna göra ett utsnitt ur en bild där man hittar något spännande.
Isoprestandan är i så pass hög klass redan och isamband med objektiven som gör detta hus rättvisa tror jag det spelar mindre roll.
18Mpix ? Hell yea!
Fler korsformiga AF-punkter? Hell yea!
Äntligen nån som lyssnar!
Tack Canon för att ni gör så att "mitt" märke (Nikon) får lite press på sig när det gäller antalet korsformiga AF-punkter i det segmentet.

För många pixlar hehe. Yea right :)
Nån som sett en kass bild från någon sådan kamera där det inte är fotografens fel ?
Räck upp en hand. :)
...Trodde inte det.
chbe 2009-09-02 14:01  
Lycka till Canon. Om man läser spalten här så verkar det vara ett tveksamt välkomnande. Anledningen till att jag har Nikon är just kamerahusen som jag tycker är rejäla och mycket greppvänliga.Både D300:an och D700:an är suveräna arbetsredskap för bildskapande. Däremot kräver en fullformatare bättre och dyrare objektiv som kan vara värt att tänka på. Jag fortsätter med Nikon.
MVH
Christian
Stefan W Persson 2009-09-02 15:01  
Precis vad jag väntat på!
5D MkII har visserligen större sensor men jag äger en del gluggar som inte passar FF.
18Mpx är absolut inte för mycket. Skriver ofta ut bilder på canvas upp till 2 meter och har saknat upplösning i min 40D. Sen e de ju inte fel att kunna beskära en hel del och på så sätt öka zoommöjligheten i kameran betydligt! Mitt 70-200 blir nu ännu mer användbart när jag vill komma närmare!
Bra jobbat Canon!
/Stefan
Ingju 2009-09-02 15:05  
Två sorters kommenterare, den ena gnäller alltid på allt vad Canon gör o andra är intreserade. För vissa behöver man nog bara göra kamerahuset lite större och fylla tomrummet med bly så är de övertugade om att ha världens bästa kamera.
dsa1979 2009-09-02 15:22  
Det enda jag stör mig på rent kosmetiskt är att de har lagt till en silverring i det stora hjulet på baksidan. Det var inte snyggt! Blänkande silverdetaljer på proffskameror ser alltid amatöriskt ut tycker jag. Enda undantaget är blixtskon.
gege87 2009-09-02 16:07  
Min 1d mkII sitter säkert ett tag till, men detta verkar onekligen vara en trevlig kamera. Vad ligger sRAW-lägena på för upplösning?
Grevture 2009-09-02 16:16  
Gustav: Kameran har tre lägen för råfiler.

Raw: 5184 x 3456 bildpunkter
M-Raw: 3888 x 2592 bildpunkter
S-Raw: 2592 x 1728 bildpunkter
Orfeous 2009-09-02 18:42  
Vad är det jag läser om att Canons kameror känns plastiga? Självklart känns det lite plastigt eftersom dom har ett plasthölje utanpå magnesiumlegeringen.

De nikonkameror jag har känt på har känts lika "plastiga" som vissa beskriver det.. Skämmes ;)
froderberg 2009-09-02 19:39  
Bra skrivet!
Tell 2009-09-02 19:51  
Angående brusprestandarn så tycker jag att 7Dn verkar vara ruskigt trevlig. Kollade på http://www.imaging-resource.com/PRODS/E7D/E7DA7.HTM och jämförde med D700an och tyckte att dom faktiskt verkade ganska rejält likvärdiga.
Blir i alla fall ganska avundsjuk på alla canonister som får en sån här fullproppad kamera. Enda tråkiga var ju såklart det där med croppen imo.
ChiPs 2009-09-02 22:13  
Varför heter den inte 70D?
Casal 2009-09-03 12:15  
Christian Andersson: Om den skulle heta 70D hade den varit en efterföljare till 50D - 60D.
Det ska den inte heta eftersom den inte passar i den klassen. 7:serien är gjord för en folkgrupp som vill ha en vassare kamera än 40-50D, men ändå inte 5D Mk II, detta är mellantinget. Även inriktar den sig mot sportfotografer som vill ha en snabbt hus med cropsensor.
8 b/s.

---

Daniel Saba:

Håller absolut med! Fast programhjulet tycker jag kan få ha cromad kant, det är inte så farligt, men hjulet är usch!


---


Isoprestandan har en canonsnubbe sakt är bättre än 50D tack vare den nya sensortekniken. Så jag bryr mig inte direkt om att upplösningen är lite väl tilltagen.
Staffan Gildebrand 2009-09-03 16:07  
Jag har förstått att en riktig proffskamera inte bör ha inbyggd blixt. Men jag väljer 7D för att den har just det. Tycker att det är skönt att ha tillgång till när man vill lätta upp lite i hårt ljus. Väljer att lita på att det är en bra kamera i övrigt.
Grevture 2009-09-03 16:54  
Staffan: Bara av ren nyfikenhet, varför skall inte proffskameror ha inbyggd blixt?

Jag vet att det inte är någon ovanlig uppfattning, men jag tror den ofta bottnar i inställningen "det har inte varit så förut och då skall det inta vara så nu heller" :)
Staffan Gildebrand 2009-09-03 19:17  
Jag har faktiskt aldrig riktigt förstått varför dyrare proffskameror saknat blixt, ex 5D. Hoppas att den attityden försvinner. Hade 5D haft blixt hade jag haft en sådan, Nu har jag istället, med spänning, avvaktat 60D som blev 7D. Att jag inte köpt 50D berodde på att jag också ville kunna filma. Men nu tyder allt på att 7D är exakt vad jag vill ha. Har inte tålamod eller lust att invänta 60D. Så snart säger jag hejdå till min 10D.
Grimmer 2009-09-04 08:08  
Det är svårt att få plats med inbyggd blixt på fullformatskameror av proffskvalité. Man prioriterar en stor sökare framför en popup-blixt.
Hencke 2009-09-05 21:02  
Kan inte låta blia att reflektera över hur mycket alla fotografer värderar en kameras tekniska egenskaper som för dem ligger till grund för att ta det perfekta fotot. Under de år som jag varit medlem här på Fotosidan har jag som alla andra, i stort sett dagligen varit inne och beaktat alla nya foton i "Bildpoolen". De foton som jag tyckt vara de häftigaste och snyggaste har väldigt ofta visat sig vara tagna med en Canon EOS 350D eller 400D eller någon annan kamera i det lägre prissegmentet och där till vidhäftat sämre prestanda och mindre lull-lull. Det är fullständigt uppenbart för mig att det är fotografens fantasi, kompositionsförmåga och bildsinne som i första hand sätter prägel på om en bild blir bra. En fotograf som har den bästa och mest avancerade utrustningen på marknaden men avsaknar ovan angivna förmågor lär alltid fortsätta att ta skitbilder. Det är ungefär som att sätta ett rattfyllo i den mest sofistikerade formel 1-bilen.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.