Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Stockholm får nytt fotomuseum

Stockholm får nytt fotomuseum

Nu står det klart att stora tullhuset på Stadsgården i Stockholm kommer att bli ett fotomuseum när ombyggnaden är klar och rymma plats för 4 000 kvadratmeter utställningsyta.

Fotomuseets utställningsyta kommer att bli den del som vetter mot Slussen och utgöra ungefär halva delen av byggnaden. Resterande utrymme ägnas åt ett kryssningscenter, en slags samlingspunkt för turister, och exklusiva kontorslokaler för fem företag med vardera 20-30 anställda. Stockholms hamnar förhandlar dessutom med ett antal aktörer om restaurangverksamhet i husets bottenplan.

Initiativtagarna bakom fotomuseet är bröderna Per och Jan Broman som tidigare arrangerat fotomässor, till exempel den årliga fotomässan i Nacka strand. De vill i skrivandets stund inte kommentera vilken typ av utställningar de kommer att satsa på i de nya lokalerna.
- Vi kommer att lansera det här i mitten av augusti, berättar Per Broman.

På projektets hemsida står följande:
"Fotografiska Museet kommer att bli en fast plats för fotografi av världsklass och visa internationell samt svensk fotografi när den är som bäst. Fotografiska museet kommer att presentera det nya museet under kvartal ett 2010".

För närvarande är namnet för projektet "Fotografiska museet" men det verkar som det kommer att ändras tills utställningslokalen öppnas.

Länk: http://www.fotografiskamuseet.se/

Publicerad 2009-07-24.

4 Kommentarer

pareli 2009-07-24 13:14  
Intressant privat initiativ som utmanare till de offentliga institutionerna! Skulle behövas på fler områden...
alf109 2009-07-25 00:03  
Tycker väl lite tvärt om. Synd att det offentliga initiativet lyser med sin frånvaro. Privata initiativ kan givetvis vara bra, men inte i stället för utan i så fall som ett komplement. Risken med alla sådana här initiativ är att de blir väldigt populistiska iom att det finns finansiärer som kräver avkastning, och någon fotografins McDonald's är väl inte vad som behövs, vi får hoppas på att det inte blir ett sådant.
-affe
pareli 2009-07-25 15:38  
Det finns ett antal kommunalt och statligt finansierade fotoinstitutioner i Stockholm, som gör bra grejer. Men dom har sin prägel, mycket beroende på de kriterier som det offentliga har i sitt bidragsgivande.

Kommersiellt eller inte, det spelar ingen roll för kvaliteten. Så enkel är inte världen längre.
alf109 2009-07-26 18:59  
Vilka är de statligt finansierade fotoinstitutionerna i Stockholm? Jag måste ha missat dessa.

Anledningen till att det mig veterligen inte finns något kommersiellt finansierat fotografiskt museum någon stans, är väl just att det är svårt att få det kommersiellt bärkraftigt. Annars skulle det säkert funnits, marknaden brukar vara rätt bra på sådant.

Och om du tänkte på moderna så är det inte en fotografisk institution utan en konstnärlig dito.

Eller menar du på allvar att du tror att exempelvis Sony/Ericsson skulle finansiera de gigantprojekt som tex Sune Jonssons fotografi utgör?? Och i så fall, varför har de inte redan gjort det?
-affe

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.