Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Nikonobjektiv

Nikonobjektiv

Nikonobjektiv

I denna artikel har jag tänkt att skriva lite om Nikons objektiv. Det kommer inte att bli någon fullständig beskrivning över samtliga objektiv som Nikon har tillverkat (det är för många, då rekommenderar jag bland annat The Nikon Handbook - a complete guide to cameras, lenses & accessories av Peter Braczko istället), utan några subjektiva kommentarer om några av Nikons intressantare vanliga objektiv.

Då jag oftast endast har erfarenheter av ett enda exemplar av objektiven, kommer det att finnas andra synpunkter på samma objektiv. Detta är ett levande dokument, som kommer att uppdateras med fler objektiv så småningom. Jag kommer dessutom att hoppa över de dyraste objektiven (lägger max nypris på cirka 15.000 SEK) då det är få som har ekonomin att köpa sådana objektiv. Ett sätt att spara pengar är att köpa begagnade objektiv, längst ned på sidan finns några tips om vad du kan tänka på vid köp av begagnade objektiv.

Tyvärr kan många av Nikon nya systemkameror inte mäta ljuset med MF objektiven som saknar CPU, detta gäller till exempel följande kameror; F55, F60, F65 och F80.

AF 18-35/3.5-4.5D EDIF Ett toppenobjektiv för sitt pris, mycket skarpt, skärpan är helt i klass med den tre-fyra gånger så dyra proffs AF-S 17-35/2.8D EDIF. Det man
förlorar jämfört med AF-S versionen är, mekaniskt något sämre kvalité, ingen AF-S samt något ljussvagare, men man kan ha mycket rolligt för mellanskillnaden istället!
AF/MF 20/2.8 Mycket skarpt objektiv, dock är 20 lite i vidaste laget för min smak. Det är även svårt att använda polfilter på en 20mm objektiv pga dess vida
bildvinkel. AF objektivet och MF objektivet är samma optiska konstruktion, MF är dock mycket bättre mekaniskt.
AF/MF 24/2.8 En Nikonklassiker, om man inte vill ha en vidvinkelzoom är detta det objektiv som man skall skaffa sig. Har man en zoom som går till 28mm,
kan man fundera på 20:an ovan istället. Pga dess lite dåliga skärpa i hörnen, bör man blända ned detta objektiv. AF objektivet och MF objektivet är samma optiska konstruktion, MF är dock mycket bättre mekaniskt.
AF-S 24-85/3.5-4.5G Den billigaste av Nikons AF-S objektiv och även den bästa billiga normalzoomen, denna saknar bländarring, vilket gör att man inte kan använda den på manuella systemkameror. Objektivets optiska kvalité är mycket bra, men behöver bländas ned något för bästa skärpa. Dock är objektivet lite plastigt.
AF 24-120/3.5-4.5D IF En av Nikons bättre billiga normalzoomar, nedbländad till 11 är den mycket skarp. Bäst är den 24-85, sedan svagare i telet. Vid 24mm är den nästan jämförbar med en fast 24/2.8 (båda nedbländade till 11). Mycket bra som
reseobjektiv då den täcker de flesta intressanta brännvidderna.
AF 28-105/3.5-4.5D IF Objektivets bästa sida är dess mittsektion, vid 28mm är den ganska svag, något bättre vid 105mm. Objektivet har en ovanligt låg distorsion. Objektivet har även en makrofunktion men den fungerar dåligt, arbetsavståndet vid 1:2 är nästan obefintligt samt att skärpan är dålig. Både 24-120 och AF-S 24-85/3.5-4.5G är egentligen bättre val.
MF 35/1.4 Ytterligare en Nikonklassiker, ett "måste" för den som plåtar MF och vill ha fasta objektiv. Man bör dock blända ned ett-två steg, både för bättre skärpa, och för att minska  vinjetteringen.
AF/MF 35/2 Båda versionerna är mycket bra, men MF har en annan optiskt konstruktion och är därför snäppet bättre optiskt och som vanligt är MF objektivet  mekaniskt bättre än AF objektivet.

AF versionen får ibland olja på bländarna vilket medför felexponeringar.

AF 35-70/2.8 Nikons tidigare professionella normalzoom, har idag ersatts av AF-S 28-70/2.8, men finns fortfarande att köpa ny. Mekaniskt och optiskt mycket bra. Vill man ha en normalzoom av högsta kvalité, men inte vill betala för AF-S versionen, är detta ett mycket bra val, något kort zoomomfång dock.
MF 45/2.8P Nikons senaste (sista?) manuella objektiv. Detta objektiv har en inbyggd CPU vilket gör att det fungerar med alla mätmetoder på alla kameror. Objektivet är mycket platt (endast 17mm långt), med en härlig mekanisk kvalité, dessutom är det mycket skarpt, speciellt nedbländat till 4-5.6.

Detta objektiv sitter oftast på min FM2/T vilket ger mig en mycket liten och lätt kamera - min pocket kamera. Objektivet är dock dyrt jämfört med 50/1.8:an.
AF/MF 50/1.4 Om man behöver det 2/3 extra bländarsteg, köp detta, annars finns det
egentligen ingen anledning att inte köpa det mycket billigare 50/1.8 istället, 50/1.8 är dessutom optiskt bättre (ok, 50/1.4 är lite bättre mekanisk än 50/1.8 men det är stor prisskillnad mellan objektiven). AF objektivet och MF objektivet är samma optiska konstruktion, MF är dock mycket bättre mekaniskt.
AF/MF 50/1.8 Det objektiv som alla "måste" ha, mycket bra optisk kvalité (samma optiska konstruktion i AF och MF), mycket skarpt från bländare 2.8, dock är den mekaniska kvalitén inte så bra. (Om du inte får tag på en tidig MF 50/1.8 som var tillverkad i metall, den nya MF är tillverkade i plast. Även den första versionen av AF är bättre mekaniskt byggd jämfört med dagens AF.) Men vad gör det när en ny AF kostar under 1700 SEK, och en begagnad MF ofta runt 500 SEK. Objektivet fungerar även bra som makroobjektiv tillsammans med bälg eller mellanring(ar). AF versionen var den sista av Nikons objektiv att få 'D'-chipet.
MF micro 55/2.8 Det skarpaste av Nikons samtliga normalobjektiv. Mycket skarpt redan vid bländare 2.8, och blir superbt nedbländat till 5.6-8. Detta objektiv fungerar även bra som makroobjektiv, då det ger 1:2 förstorning (dvs 1 cm i "verkligheten" blir 0.5 cm på filmen). Dock är Nikons micro 60/2.8 skarpare som makroobjektiv men mycket sämre som normalobjektiv.

Var dock uppmärksam att detta objektiv lätt får olja på bländarna vilket medför felexponeringar, detta skall dock vara fixat på de senare versionerna av objektivet.

AF 70-300/4-5.6D ED Tyvärr saknar Nikon idag en bra billig telezoom, detta är Nikons bästa alternativ och tyvärr är det inte i riktigt samma optiska klass som övriga Nikonzoomar i samma prisläge...
AF 75-300/4-5.6 Nikons bästa billiga telezoom, kan vara lite svår att få tag på idag, då den har ersatts av optiskt/mekaniskt sämre 70-300/4-5.6D ED. Objektivet är som bäst 70-200mm, svagare mot 300mm, dock så kräver detta objektiv att man bländar ned det till 8-11 för bästa kvalité.
Stativfoten är i klenaste laget för en tyngre kamera som till exempel F5.
AF 80-200/2.8 Detta objektiv finns i flera olika utföranden, alla är mycket bra optiskt och mekaniskt (stativfoten på AF-S 80-200/2.8D EDIF är något klen), alla objektiven har i- och ur-kopplingsbar fokuseringsring med bra manuell känsla. Dock är de optiskt olika uppbyggda (med undantag av de två första):
  • Det första, har push-pull zoom, tillverkas ej längre.
  • Det andra, är identiskt med det första, förutom att detta har 'D'-chipet, tillverkas ej längre.
  • Det tredje har roterande zoomring, stativfot och 'D'-chipet.
  • Det fjärde har roterande zoomring, stativfot, 'D'-chipet, IF och AF-S motor. Egentligen borde detta objektiv inte vara med i detta dokument då det är "för dyrt"...

Man bör undvika de två första versionerna då de saknar stativfot, detta objektiv är för tungt (väger runt 1.3kg) för att inte ha en stativfot. Då versionen med AF-S kostar nästan dubbelt så mycket som den utan, måste den utan AF-S anses som den mest ekonomiska av dem. Nikon har nu lanserat en AF-S 70-200/2.8G EDIF VR (säg det namnet fort ;-), vilket borde släppa ut AF-S 80-200/2.8D EDIF på begagnatmarknaden...

AF 85/1.8 Då Nikon inte har släppt någon AF 105/2.5 har detta objektiv blivit deras "nya" standard porträttobjektiv, speciellt för dem som inte har en 80-200/2.8. Den optiska kvalitén är mycket bra nedbländad ett par steg, mekaniskt är det lite "plastigt" som de flesta AF objektiven är. Objektivets autofokus är mycket snabb även om det saknar AF-S - troligen det snabbaste tele icke-AF-S objektivet.
MF 105/2.5 Nikons klassiska porträttobjektiv, mycket skarpt. Var innan zoomarnas tid ett "måste" objektiv, är det fortfarande hos dem som plåtar MF och bara vill ha fasta objektiv. Versionen med en stort bakre element är den bästa.
AF/MF micro 105/2.8 Om man är intresserad av makrofotografering är en 105:a det naturliga valet (med micro 55/60 blir arbetsavståndet för litet, en micro 200/4 kostar för mycket). Båda objektiven är mycket skarpa, MF är snäppet bättre som normalobjektiv, och AF är snäppet bättre som makroobjektiv. MF 105/2.8 är en av Nikons skarpaste korta teleobjektiv vid full bländaröppning. AF versionen är tyvärr mycket svår att fokusera manuellt vid vanlig fotografering. MF ger skala 1:2, AF 1:1, båda fungerar bra tillsammans med konverter för att få en större förstorning, samt också som porträttobjektiv.
AF/MF 180/2.8 ED MF objektivet är ytterligare en av Nikons klassiska objektiv. Både AF och MF versionerna (som har optiskt olika uppbyggnad) är mycket skarpa, dock är AF versionen den skarpaste av de två, och brukar räknas till ett av Nikon skarpaste objektiv. AF versionen fungerar även bra som ett makroobjektiv med en Nikon 6T försättslins och en 72-62mm step down ring, eller med en mellanring. Även en "kugghjuls romantiker" som jag föredrar AF versionen före MF versionen, pga de optiska egenskaperna. Dessutom är den enklare att fokusera manuellt än MF versionen tack vare att AF versionen har IF. AF objektivet finns i tre olika utföranden (alla optiskt lika bra):
  • Det första, undvik den (om du inte får den för ett fyndpris), då den har en mycket tunn (svåranvänd) fokuseringsring och mycket plastig uppbyggnad, tillverkas ej längre.
  • Det andra har bred fokuseringsring som är i- och ur-kopplingsbar med bra manuell fokuseringskänsla, och Nikons "hammarfinish" som finns även på de äldre professionella teleobjektiven, mycket bättre mekanisk, tillverkas ej längre.
  • Det tredje som är samma som ovan, men med 'D'-chipet.

Jämfört med 80-200/2.8 i 180-läget, är den fasta 180 mycket bättre, speciellt vid full bländaröppning, vad det gäller skärpa, vinjettering och distorsion.

Vid begagnat köp av AF objektivet, granska bländaren noggrant, då den är oskyddad (finns inget glas bakom den), det kan lätt ramla in smuts och dylikt.

MF 200/4 Mycket skarpt, dock inte lika bra som 180/2.8:an ovan, men mycket bättre
än de flesta zoomar som täcker 200mm (med undantag av 80-200mm/2.8 zoomarna), dessutom mycket billigt att köpa. Objektivet är litet och lätt att bära med sig, har en underbar mekanisk kvalité, fungerar dessutom mycket bra som makroobjektiv med försättslinser eller en omvänd 50/1.8 (ringen för att montera 50:an bak-och-fram på 200'an kan köpas på Isarfoto).
AF-S 300/4D Mycket skarpt redan vid bländare 4, snabb AF, mekaniskt mycket bra byggt förutom stativfoten som är mycket dålig. Om man använder objektivet på stativ vid längre slutartider får man nästan alltid suddiga bilder om man inte infogar något extra stöd (en trä kloss eller dyl) mellan stativfoten och objektivet. Med extra stöd blir objektivet mycket skarpt även vid längre slutartider. Objektivet har en mycket bra närgräns, endast 1.45m vilket gör det till nästan ett makroobjektiv utan tillbehör. Finishen på objektivet är samma som de nya professionella objektiven har. Dessutom har detta objektiv samma filterstorlek (77mm) som de professionella zoomarna har, till skillnad från föregångaren som har 82mm.

Vid begagnat köp av objektivet, granska bländaren noggrant, då den är oskyddad (finns inget glas bakom den), det kan lätt ramla in smuts och dylikt.

AF 300/4 Efter det att AF-S 300/4 har kommit finns det många AF 300/4 på begagnatmarknaden, vilket gör att man enkelt kan hitta ett objektiv till bra pris. Optiskt är objektivet mycket bra, dock inte lika skarpt som AF-S versionen, man behöver blända ned till 8-11 för optimal bildkvalité. Objektivet fungerar mycket bra tillsammans med mellanring, då främst Nikons lite längre PN11. Mekaniskt är det mycket bra (inget problem med stativfoten), i- och ur-kopplingsbar fokuseringsring med bra manuell känsla och har en "hammarfinish" som tidigare professionella teleobjektiv hade.

Vid begagnat köp av objektivet, granska bländaren noggrant, då den är oskyddad (finns inget glas bakom den), det kan lätt ramla in smuts och dylikt.


Tabellförklaring


AF Autofokus
MF Manuellfokus
D Chip för att överföra avståndsinformation till kameran, används vid
blixtfotografering och då måste även både kamera och blixt stödja denna
funktion.
G Objektiv som saknar bländarring, kan inte användas på manuella
systemkameror, och endast begränsat antal funktioner på äldre AF
systemkameror.
IF Internal Focusing, objektivets längd blir oförändrat under
fokusering. ger dessutom en snabbare fokusering då det är mindre element som
rör sig.
AF-S Objektiv med inbyggd fokuseringsmotor vilket ger snabbare och
tystare fokusering, och dessutom FTM.
VR Vibration Reduction, minskar risken för
suddiga bilder pga ostadigt stöd.
FTM Full Time Manual, man kan när som helst börja fokusera
objektivet manuellt, utan att ändra inställningar på varken kamera eller
objektiv.
ED Extra-low Dispersion, förhindrar färgspridning - märks främst vid
teleobjektiv.
micro Nikons beteckning på makro objektiv

Att köpa begagnade objektiv

Ett sätt att minska investeringarna kan vara att köpa begagnade objektiv istället för nya. Priset sjunker ganska så snabbt, speciellt om du köper privat. Nackdelen med att köpa privat är att du inte får någon garanti, som du får om du köper av en handlare - men då betalar du istället mer. Många objektiv finns i flera olika utföranden, en del AF objektiv kan finnas i tre-fyra olika
utföranden (se till exempel AF 180/2.8), en mycket bra förteckning över Nikons samtliga objektiv, båda AF och MF, hittar du på Roland Vinks
hemsida. Han har desstom en sammanställning över serienummer och tillverkningsdatum för objektiven. Även de manuella objektiven finns i flera utföranden, då främst AI, AIS och E (det finns även äldre objektiv som inte är AI kopplade, dessa måste modifieras för att kunna användas på de flesta kameror, jag kommer inte att ta upp dem här). AI och AIS är mekaniskt de bästa, AI är de äldsta och har talet för minsta bländaröppning (det största talet på bländarringen) skrivit i blå färg, för AIS är texten skriven i orange färg. Det är få kameror som skiljer på ett AI eller AIS objektiv, dock så kan det ibland vara optiska skillnader mellan dem, dessutom är AIS objektiven för det mesta mer kompakta än AI objektiven. E var Nikons lågprisobjektiv (ungefär samma mekaniska kvalité som dagens billiga AF objektiv), dock så finns det guldklimpar bland E objektiven, till exempel 75-150/3.5 zoomen som användes på 1980-talet av proffsen för dess optiska kvalité. Tänk dock på att E objektiven har en enklare antireflexbehandling jämfört med andra objektiv, vilket ger större risk för reflexer mellan linserna, och pga detta "fläckar" på bilderna - speciellt om man får med någon stark ljuskälla på bilden.

Följande steg kan ses som en riktlinje vid köp av begagnade objektiv.

  • Börja med att granska objektivet externt. Har det några tecken på stötskador (till exempel att det har tappats) skall du leta upp ett annat objekt. Repor på objektivkroppen är upp till dig vad du tycker, men ett objektiv som ser ut att ha blivit illa behandlat skulle jag också undvika.
  • Blända ned objektivet till den minsta bländaren (vrid bländarringen till det högsta talet, gäller ej G-objektiv). Vid objektivbajonetten finns nedbländningsarmen, rör armen så att du öppnar upp bländaren och släpp sedan armen. Bländaren skall då snabbt sluta sig utan att "studsa". Upprepa proceduren flera gånger. Det är enklare att se detta om du tittar genom objektivet bakifrån mot en lampa. Granska dessutom bländaren att det inte finns någon vätska på den, speciellt MF micro 55/2.8 och AF 35/2 är känsliga för detta, och att alla bländarbladen sluter sig korrekt.
  • Öppna bländaren helt (vrid bländarringen till det lägsta talet), titta genom objektivet både framifrån och bakifrån mot en lampa. Hur ser det ut? Finns det några repor, damm eller andra partiklar? Lite damm är ingen fara (om du inte är kräsen), det kommer inte att spela någon roll på bildkvalitén, om det är ett äldre objektiv du tittar på kommer det oundvikligen att finnas lite damm i objektivet. Vad det gäller repor, så skall det helst inte finnas några, och om det finns skall det vara mycket få och grunda (typ puts repor) för att objektivet skall vara intressant, reporna har inte egentligen så mycket med skärpan att göra, men det kan bli fula reflexer av dem. Bland det värsta man kan hitta i ett objektiv är svampangrep på linserna, då har objektivet troligen varit ofta i en fuktig miljö.
  • Vrid fram och tillbaka på fokuseringsringen och zoomringen. Dessa skall löpa jämnt och fint utan att hugga. Om de hugger finns det risk att objektivet har blivit tappat. Fokuseringsringen löper olika beroende på om det är ett MF eller AF objektiv.
    • För AF objektiv finns det två typer av fokuseringsringar, de som man kan koppla i och ur (finns främst på lite dyrare objektiv och på Nikons makroobjektiv), och de som alltid är inkopplade (de roterar när kameran fokuserar mha AF). Vad det gäller den som alltid är inkopplad måste den löpa lätt, detta för att kameran skall kunna fokusera objektivet snabbt utan stor strömförbrukning.
    • MF objektiv skall inte vara för tröga (då har fettet stelnat) eller för lätta (då har fettet försvunnit), utan ha en lagom tröghet (svårt att beskriva känslan).
    Bländarringen skall ha distinkta lägen, annars finns det risk att den kommer att hoppa ur läget när du exponerar dina bilder, vilket kan leda till felexponerade bilder. För zoomobjektiv testa även att hålla i objektivet längst back, och ställ in zoomen i olika lägen. Vrid sedan objektivet så att det hålls rakt upp och rakt ned, titta om objektivet själv förändrar zoomläget. Det är inget fel egentligen om det gör det, men det kan vara mycket störande.
  • Till sist, är det rätt pris? Detta är mycket svårt att ge råd om, men granska olika fotohandlares utbud och se vad det kostar hos dem. Vid köp privat skall priset vara cirka 60-80% av vad fotohandlarna tar för motsvarande skick. Tänk på att olika handlare bedömer skicket olika.


Publicerad 2002-11-21.

25 Kommentarer

davidh 2002-11-21 09:26  
Kanon! Perfekt för mig som Nikon-användare! bra jobbat!
froderberg 2002-11-21 10:19  
SÅ man kommer inte få läsa om Nikkorgluggar 13/5,6, 300/2,0 och 2000/11 :(. Nåja det är ett himla bra initiativ i vilket fall och en god hjälp för många. Skulle dock vilja veta mer om hur rakteknande (mängden linjär distortion) som vidvinklarna har.
Jaiva 2002-11-21 14:45  
Tack för en bra artikel,!

Mvh:
/igor
davidh 2002-11-22 12:56  
Har dock lite tips för att göra den ännu bättre!
Hur är möjligheterna att använda hela fönstret så inte fälten blir så avlånga alt. snabblista med alla namnen och öppna nytt fönster för det man väljer. Gärna bilder oxå - Lätt som en plätt!
Personligen skulle AF24-85(2,8-4) gärna fått vara med.
Lars 2002-11-22 13:43  
Niklas nævner begrænsningerne ved at anvende MF objektiver på de nye Kameraer. Der findes en "work-around"! Man kan få installereret en chip (se http://home.carolina.rr.com/headshots/Nikonhome.htm). Det nævnes heller ikke at G serie objektiver har begrænset anvendelighed på ældre kameraer.
lasse.boberg 2002-11-22 20:18  
Betyg: 4
Stefan B 2002-11-23 08:30  
Mycket intressant läsning, tack, tack!
lars.walter 2002-11-23 15:58  
Betyg: 3
Åsa Kullin 2003-01-05 14:03  
Mycket bra artikel då man vill handla till sig ett Nikonobjektiv, tackar för all upplysning.
Kenta 2003-02-01 02:18  
Mycket intressant läsning för mig som är Nikonfotograf.
Bussmicke 2003-02-07 03:09  
Betyg: 5
Mycket intressant artikel, har bara väntat på min 80-200 2,8 zoom som aldrig verkar komma från Nikon till den affär jag beställt den i. Jag har väntat sedan slutet av oktober 2002, undrar varför det ska vara så svårt att få hem den. Så svårt ska det väl inte vara för Nikon att fixa fram den. Snart är det ju vår och då vill man ju ha prylarna.
pelleost 2003-02-08 07:35  
Betyg: 5
Behövs inga
BrommaAnders 2003-07-09 10:05  
Betyg: 5
eric_e 2003-11-30 09:55  
Betyg: 5
Mycket intressant!
david_hakansson 2004-02-29 12:59  
Betyg: 5
Precis den information jag behövde utan att gå in på onödiga detaljer!
Agrynnis 2004-04-17 16:33  
Bra med såna här sammanställningar och Niklas verkar verkligen kunna sina saker.
Vill passa på att tipsa om följande följande sajt:

Photography in Malaysia
http://www.mir.com.my/rb/photography/photography.htm

som är en guldgruva för alla Nikon-ägare och fans.
DanneW 2004-05-29 10:19  
Betyg: 5
Kanonbra artikel! Genomarbetad och informativ.
majjen05 2004-09-22 07:55  
Betyg: 5
Mycket trevlig artikel, kul att du lägger ned arbete på detta. Synd bara att du inte tog med lite dyrare objektiv också.
Din begagnad ifo är också suverän.
Mvh
Kenth
Örian 2005-01-28 20:55  
Betyg: 5
Bra tips funderar på att köpa en 80-200 2.8 men det finns många olika.
Vildapel 2005-02-13 17:13  
HansO 2005-03-13 00:10  
Betyg: 5
Som nybliven nikonägare, uppskattar jag verkligen din artickel. Du har rätat ut många frågetecken.
Danyael_X 2007-05-15 05:21  
Betyg: 3
Du glömde den legendariska 50mm 1:1.2 gluggen...
Hittar du en så köp den!
Thomas E Beckmann 2007-10-23 22:59  
Intressant uppsällning, men jag vill ha lite djupare info.
Du reffar till Roland Vinks hemsida men den är ju inte aktiv mer.
Det är synd.
Jag har däremot en fin länk här:
______________
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/AFNikkor/index.htm
______________
groenrows 2009-05-27 00:19  
Betyg: 5
Kalasbra artikel verkligen. Jag blev jätteglad när jag började läsa. Har letat efter något liknande. Tack!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar