Rolleicord

Jag gissar att ni vet hur en Rolleicord ser ut. På en Rolleicord Vb kan man mycket lätt byta mattskivan, men jag har bara en Rolleicord V från 1957 och då blir det krångligt. Jag köpte en mattskiva här på fotosidan och med hjälp av en skruvmejsel för miniskruvar, en  pincett, ett förstoringsglas, tålamod och svårdomar, så lyckades jag konstigt nog. Jag putsade samtidigt spegeln och nu har jag en klar och ren sökare. Och så blev det en rulle testbilder. Har ser ni en av dem. Filmen är T-max 400 som jag framkallade 6,5 minuter i T-Max 1+4.

Inlagt 2020-04-03 00:04 | Läst 1661 ggr. | Permalink

"Intressant läsning i denna blogg. Fina exemplar av Rolleiflex med de bästa objektiven börjar bli riktigt dyra. I min ägo har funnits en Rolleiflex T med Xenotar 3,5 från ca. -55/56 och den var fin. Jag tycker mig känna igen gradiationen från TMAX i bilden (tror jag i alla fall) /Janne"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Wolfgang! Jovisst - fint resultat, bra gråskala, kontrast och skärpa. Inget problem med korn.
Men - heter framkallaren verkligen Tmax också? Lika som filmen?

En annan sak jag själv undrar, vad är skillnaden mellan Rolleicord och Rolleiflex??
Min far hade en Ikoflex, som jag tyvärr sålde 2008...jag ångrar det!
mvh
/B
.
Svar från Wolfgang 2020-04-03 14:09
Hej Börje, tack så mycket för Din kommentar! Zeiss gjorde Ikoflex som var en bra kamera ungefär som Rolleicord. Objektivet var en "Tessar" (4 linser) och Rolleicords "Xenar" är också en tessartyp.
Rolleiflex var en proffskamera med dåtidens finesser, lätt att ställa in och med snabb transport till nästa bild med veven som samtidigt spänner slutaren. På en Rolleicord måste man spänna slutaren separat. Dessutom satt alla rattar på logiskt bättre plats på en Rolleiflex. Rolleicord var för amatörer och hanteringen är långsam. Utlösaren sitter på vänstra sidan, skärperatten på högra sidan och så ska man dessutom håller kameran, men man vänjer sig. Rolleicord har antingen en Schneider Xenar eller en Zeiss Tessar, båda har fyra linser och största bländaren 3,5. Vissa Rolleiflex har samma objektiv och om de har en Zeiss Tessar, så heter kameran Rolleiflex T som ligger kvalitetsmässigt mellan Rolleicord och Rolleiflex. Men sedan kom Rolleiflex med 5 linser och bl 2,8 med antingen Zeiss Planar eller Schneider Xenotar (vissa av dessa kan dock ha bl 3,5). Rolleiflex med dessa objektiv är eftertraktade och rätt dyra. När det gäller Kodak T-max-filmen, så kan man framkalla den i olika framkallare, men Kodak har gjort en specialframkallare för den som också heter just T-Max! Den kan man köpa på Scandinavian Photo eller Photax. Mvh Wolfgang
Jag bytte i min Rolleicord III till en "brightscreen", mattskiva med snittbild, och kunde se ut igen. Köpte mattskivan med monteringsinstruktion av Rick Oleson, USA. Lätt byte på modell III.
Härliga kameror att vandra runt med.Väcker en hel del intresse från andra. De som är 50-60+ vet vad det är, övriga undrar.
Jag har en Yashica Mat TLR också. Den är bra men tung med sin onödiga/obrukbara exponeringsmätare.
/Per
Svar från Wolfgang 2020-04-03 13:49
Tack så mycket för Din kommentar, Per! Den mattskivan jag köpte är klar och fin som ny, men har tyvärr inte snittbild. Jag får ställa in skärpan med lupen. Jag vet att man kan köpa en ljus mattskiva i USA som är rätt dyr och jag har inte vågat, eftersom jag var osäker på mina tekniska färdigheter. Grattis att Du kunde lätt fixa monteringen! Jag har också en Yashica som är i nästan nytt skick med bra sökare. Den heter Yashica 635 och funkar bra. Objektivet är bara en triplet (3 linser), medan Rolleicord har en Tessartyp "Xenar" som har 4 linser.
Mvh Wolfgang
Intressant läsning. Jag har kvar min Yashica-Mat som jag köpte 1956 el -57 Den har gett mig mängder med värdefulla bilder och är ju en japansk kopia av Rolleiflex. Jag har aldrig haft en Rolleiflex såjag kan inte jämföra menjag har varit väldigt nöjd med min Yashica-Mat som så vitt jag kan se fortfarande funkar utmärkt efter drygt 60 år. Den kostade 425:- när jag köpte den, ca hälften av vad orginalet (Rolleiflex) då kostade
Svar från Wolfgang 2020-04-03 19:49
Roligt att läsa! Du hade fina gamla bilder från Hamburg som Du hade fotograferade med den och visat på Din blogg, kommer jag ihåg. Objektivet är byggd som en Tessar med 4 linser. Alla Tessar är legendariska. Rolleiflex bytte dock senare till Planar eller Xenotar som har 5 linser. Kr 425,- var rätt många pengar 1956. Nästan en månadslön, inte sant?
Khalad 2020-04-03 21:43
Ja, det stämmer, bilderna från Hamburg alltså, har fö några kvar just därifrån att visa här. Mina första egna kameror i ordning var Zeiss Ikon Nettar (ny, 125:- 1954), Robot IIa (begagnad 250:- 1955) och så Yashica-Mat (ny, 425:- 1956 e. -57). Jag sparade väl en del av veckopengarna, dessutom jobbade jag extra på stadsbiblioteket och fotoaffären Stefans i Ludvika plus att jag bytte in dom gamla kamerorna när jag skaffade något nytt.
Intressant läsning i denna blogg.
Fina exemplar av Rolleiflex med de bästa objektiven börjar bli riktigt dyra.
I min ägo har funnits en Rolleiflex T med Xenotar 3,5 från ca. -55/56 och den var fin.
Jag tycker mig känna igen gradiationen från TMAX i bilden (tror jag i alla fall)

/Janne
Svar från Wolfgang 2020-04-17 20:50
Tack ska Du ha, Janne! En Rolleiflex står på önskelistan om jag skulle fortsätta med analog film. Javisst är det T-max! Jag undrar dock betr objektivet på Din gamla Rolleiflex T.
T-versionerna brukar har Zeiss Tessar, Zeiss Opton eller Schneider Xenar. Är Du säker på Xenotar?
Jan Olof Härnström 2020-04-17 21:07
Ja du har nog rätt. Det kanske var en "automat"och inte "T".
Jag minns dåligt. Det kan ha varit Tessar likväl som Xenotar.
Ljusstyrkan var 3,5 och bilderna blev skarpa och fina.
/Janne
Jan Olof Härnström 2020-04-17 21:33
Nu blir jag tjatig men behöver rätta till det dåliga minnet.
Kameran jag hade var en Rolleiflex 3.5 MX-EVS med ett Schneider Xenar 3.5 från 1955-56. Inhandlad hos Lars i Vansbro. Case closed.