WOLFGANGs BLOGG
Sankt Olof del 2
Kyrkan har olika former beroende på från vilket håll man fotograferar den. På den här första bilden syns det ursprungliga låga långhuset med sitt ännu lägre kor i den högra delen av byggnaden.
Tack vare offergåvorna från ökade pilgrimsbesök kunde man bygga till ett längre och högre långhus på sent 1400-talet. Det gamla lägre långhuset blev kor istället och det ännu lägre ursprungliga koret en sakristia.
Kyrkan hade ursprungligen 9 separata altaren. Av dessa finns 5 st kvar. På den här bilden syns Trefaldighetsaltaret som finns i det stora och höga långhuset.
.
Högaltaret i det gamla långhuset som numera fungerar som kor.
.
Sankt Olofs kyrka
Sankt Olofs kyrka ligger i byn med samma namn på Österlen i Simrishamns församling. Kyrkan är en populär vallfartskyrka och bär den norske helgonkungens namn som på norska heter Olav. Han ligger begravt under Nidarosdomen i Trondheim.
Den äldsta delen av kyrkan och dopfunten är från 1100-talet. Kalkmålningar från 1400-talet. Förr fanns nio altare i kyrkan. Idag finns fem kvar.
200 m söder om kyrkan vid en gård finns en gammal offerkälla.
Skegrie dös
Norr om Trelleborg finns Skegrie dösen.
Dösen är den äldsta formen av en magalitgrav i Norden. De anlades under bondestenåldern för runt 5000 år sedan och är därmed äldre än pyramiderna!
De finns bara längs Skånes kuster och längs Västkusten i Sverige, dock även i Danmark och Tyskland.
.
Nidaros domkirke
Det var inspirerande att fotografera i domkyrkan i den här spännande belysningen.
Interiör
Så ser det ut i ett gammalt gårdshus på Folkemuséet i Trondheim.