Sankt Olofs kyrka

Sankt Olofs kyrka ligger i byn med samma namn på Österlen i Simrishamns församling. Kyrkan är en populär vallfartskyrka och bär den norske helgonkungens namn som på norska heter Olav. Han ligger begravt under Nidarosdomen i Trondheim.

Den äldsta delen av kyrkan och dopfunten är från 1100-talet. Kalkmålningar från 1400-talet. Förr fanns nio altare i kyrkan. Idag finns fem kvar.

200 m söder om kyrkan vid en gård finns en gammal offerkälla.

Inlagt 2022-07-07 15:35 | Läst 650 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Wolfgang.
Dejlig serie -både tekst og billeder. Jeg synes især om det sidste. Det minder mig om de mange kilder, som findes her i RosKILDE.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2022-07-07 21:18
Tack ska Du ha, Erik! Jag kan tänka mig att viss liknande kilder i Danmark! Mvh Wolfgang
Har aldrig varit där inne, säkert passerat många gånger. Ser ut som en mycket vacker, välbyggd och väl underhållen kyrka, det är bra. Offerkällan är en vältagen bild som ger upphov till fantasier.
Svar från Wolfgang 2022-07-08 10:45
Tack så mycket, Stefan! Gamla kyrkor är kulturhistoria och arkitektur. I Skåne finns många, och den i Sankt Olof är speciell. Där finns många detaljer att fotografera och det tog lång tid att ta in allt. Det stämmer att offerkällan väcker fantasier! Mvh Wolfgang
Intressant med den ståtliga landsortskyrkan med sin pilgrimstradition. Du fångar fint dess plats i odlingslandskapet, de höga valven över långhuset och dopfuntens vackra placering på gravhällarna i golvet. Också intressant att källan används till offer så sent som i slutet av 1700-talet, trots drygt 200 år av protestantiskt förbud mot helgondyrkan. Det kanske i grund och botten representerar en gammal "hednisk" tradition som lyckats överleva så länge i kristen förklädnad.
/Sven
Svar från Wolfgang 2022-07-08 10:47
Tack ska Du ha, Sven, för Din positiv och analyserande kommentar! Mvh Wolfgang