Fuktskadad film under Sarekvandringen

För att återkomma till min vandring i Sarek som jag berättade om i förra blogginlägget, så vill jag berätta om ett fel jag gjorde.

Det hade regnat hela dagen medan jag bar min Nikon F3 i Nikons beredskapsväska runt halsen. Snart visade sig att kameran inte funkade på grund av fukt i elektroniken.

Under natten förvarade  jag kameran i sovsäcken, vilket var ett stor fel!

På morgonen gick det inte att dra fram filmen, varför jag öppnade kameran i sovsäckens mörker och spolade den för hand tillbaka. Troligen hade ljus träffat filmen medan jag höll på.

Jag laddade kameran med ny film, men den elektroniska slutaren funkade inte.

Nikon F3 och dock en knapp på framsidan för den mekaniska slutaren, dock ger den bara 1/60 sek. Det fick duga för resten av vandringen. Exponeringsmätaren funkade fortfarande.

Jag lät framkalla filmen och det visade sig att filmen var skadad, dock funkade några bilder med "nya" färger.

Det är dessa tre bilder. Kanske "konstnärliga" på grund av mitt misstag och vädrets inverkan. Den röda himlen i bilderna är inte någon soluppgång eller solnedgång!

När jag hade kommit hem, så funkade kameran igen utan problem!

Inlagt 2024-09-19 14:20 | Läst 237 ggr. | Permalink

"Hej Wolfgang. Det var en tråkig upplevelse som du lyckades ta dig ur. Om du inte hade berättat omständigheterna kring hur bilderna gjordes så var det säkert många som hade sagt WOW, hur fick du de resultaten :-) Med många vänliga hälsningar från Erik."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Förstår, sånt kan vara lite knepigt. Nu senast på min lilla tur hade jag kameran i ryggsäcken med regskydd. En av mina tidigare kameror fick jag byta skärm på pga av fuktskada.
Tycker dock fotona blev ok både första å sista
/N
niniz 2024-09-19 17:09
Är för snabb å mobil skriver vad den vill :) regnskydd
Jag lider med dig Wolfgang!
Jag var i Ammarnäs i Vindelfjällen 1965. Det var strax efter fallskärmsjägarskolan - nu skulle grabbarna visa sig tuffa!
Med hade jag min första kamera, en Agfa Isollette III 6x6. Jag gjorde precis samma dumhet som du. På morgonen var det till och med kondens på insidan av linselementen... :-(
Svar från Wolfgang 2024-09-19 19:48
Det var värre för Dig som troligen hade bara 1 rulle för detta tillfälle och dessutom kondens mellan linselementen. Min F3:a och 50:an klarade sig fint, vilket var det viktigaste och så tog jag ju 8 rullar diafilm under vandringen. Mvh Wolfgang
syntax 2024-09-19 20:18
Jo, det var lite kärvt. Jag ställde kameran med linsen mot den inte så heta solen - och fick faktiskt bort kondensen.
Inte kul när utrustningen inte vill vara med. Bilderna du visar fungerar fint ändå, men vill man inte ha den röda nyansen så bor de det gå att justera i den digitala redigeringen
Svar från Wolfgang 2024-09-19 19:43
Tack ska Du ha, Peter! Jag behåller dem som de är, men jag saknar de andra som var helt fördärvade. Å andra sidan, så har jag en del diabilder och minnen kvar från en fantastisk vandring. Mvh Wolfgang
Nu för tiden är den här typen av "effekter" högsta mode. Men det blev ju spännande bilder av ljusläckaget.
/Affe
Hej Wolfgang.
Det var en tråkig upplevelse som du lyckades ta dig ur.
Om du inte hade berättat omständigheterna kring hur bilderna gjordes så var det säkert många som hade sagt WOW, hur fick du de resultaten :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.