Fujifilm X100F - svartvitt, digitalt

I dag tog jag en runda kring stadionområdet i Malmö med min Fujifilm 100F inställd på kvadrat och svartvitt (Acros+Y) och "lätt korn".

Inlagt 2020-08-10 17:40 | Läst 1467 ggr. | Permalink

"Jag har en sån ja å. Måste prova lite mer, det blir ju bra."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Wolfgang.
Det blev några ovanligt vackra svartvitt-bilder ur det - gillas.
Eftersom jag inte har den "grundläggande utbildning" eller erfarenhet av svart vitt, har jag varit tvungen att surfa på nätet :-) Jag har gjort mycket när jag inte har kunnat komma utomhus. Det är inte guldkorn allt man kan höra där, men jag har hört flera gånger från flere, att man inte behöver lägga till korn, men låt det bero på ISO-värdena. Ju högre ISO, desto mer ska det se ut som naturligt filmkorn?
Med många vänliga hälsningar från den "kloka" dansken i Roskilde.
Svar från Wolfgang 2020-08-10 22:45
Hej Erik, tack så mycket. De svartvita bilderna blir "rena" i tonskalan, tycker jag. Jag har lagt till lätt korn, men kan inte se någon skillnad. Så jag kommer inte göra det nästa gång.
Mvh
Wolfgang
Så där fina svartvita fick jag aldrig från min x100f. 🤔
Svar från Wolfgang 2020-08-10 22:48
Ragnar, jag ställe bara in under I.Q. och filmsimuleringar "Acros Ye". Då får man jpeg-filer, och behöver knappt göra någon bildbehandling i Adobe.
Intressanta arkitekturbilder. Som nybliven fujii-ägare vet jag inte hur jag ska hantera alla de förinställningar av färger och valörer som finns.

Har hitills bara använt jpg och velvia. Sen hanterat svartvitt med Silverefex som jag alltid gjort.
Svar från Wolfgang 2020-08-10 22:51
Nils-Erik, kameran sköter konverteringen fint om man ställer in på Acros under filmsimulteringar.
Hej,
Den sista bilden är riktigt bra.
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2020-08-10 22:51
Tack ska Du ha, Bob! Den känns klinisk ren :-)
Om du går in i menyn under vitbalans och ställer in på Kelvin kan du styra färgfitreringen hur du vill ha den, typ gulgrönt filter tex. Mvh Ronny.
Svar från Wolfgang 2020-08-10 22:54
Tack, Ronny, det ska jag forskar ut. Jag har bara kört med AUTO för vitbalansen.
Jag har en sån ja å. Måste prova lite mer, det blir ju bra.
Svar från Wolfgang 2020-08-10 22:55
Tack Roland, det är kul att prova olika inställningar!
Jag har en sån ja å. Måste prova lite mer, det blir ju bra.
Kul experiment med fina bilder.
Att simulera den "äkta" varan blir alldeles för perfekt i mina ögon. Det vill säga OM man önskar att det ska bli likadant som med analog film. Därmed sagt att resultatet kan bli mycket fina bilder utan att det måste likna analogt foto.

MVH Janne
Svar från Wolfgang 2020-08-11 11:20
Tack Janne! Jag upptäckte också att de digitala bilder blir klinisk rena och har inte den karaktär som analoga. Det är helt enkelt två olika saker. Man ska kanske inte kalla det för "simulera" utan bara för digitala svartvita bilder? Jag tänker fotografera lite av varje.
Mvh
Wolfgang
Erik Madsen 2020-08-11 12:02
Ursäkta att går in:
Men det är Fujis term "filmsimulering". Bara när det gäller Acros tog det mer än tio år att utveckla det till digitalt samtidigt som det också krävde mer MP, bättre processer m.m. Det ska tilläggas att jag aldrig har fotograferat med originalet Acros, men vad jag förstod var att det var en mycket skarp film och nästan utan korn ? Jeg tror, at Wolfgangs fotos her er meget tæt på ren Acros ?
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.
PS: Förresten, det finns många justeringsalternativ i kameran, som kan ge mer kontrastrika och kornfyllda foton, om det är vad man vill.