Ett kulturminne i Trondheim

Jag har precis kommit tillbaka från Trondheim där jag har besökt mina vänner.

Jag fotograferar gärna kyrkoarkitektur och kyrkoorglar.

Nidaros domkirke är efter Uppsala domkyrka näst störst i Norden. En manifik katedral i gotisk stil med romanska inslag som börjades byggas 1070. Den har byggts i täljsten (Lunds domkyrka är byggd i sandsten).

Domkyrkan har förutom kororgeln 2 st orglar som är internationell berömda. Den äldsta från 1741 är en barockorgel som har byggts av Otto Wagner i Berlin. 1994 fraktades den till Berlin för renovering och är nu i nyskick.

1930 byggdes den moderna Steinmeyerorgeln som är en konsertorgel och även den har nyligen renoverats. Den har 10.000 pipor och väger 50 ton. Den dominerar i den gamla kyrkan med sin moderna design.

Båda orglarna är inte bara musikinstrument utan även konstnärliga kulturminnen!

Digitala bilder med Nikon Z6 och Nikon 4/24-70 mm.

Inlagt 2022-05-28 15:38 | Läst 1265 ggr. | Permalink

"Meget imponerende og smukt. Rigtig gode fotos og en spændende historisk tekst. Med mange venlige hilsener fra Erik."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Meget imponerende og smukt.
Rigtig gode fotos og en spændende historisk tekst.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2022-05-28 21:42
Tack ska Du ha, Erik! Jag gillar ju att fotografera kyrkoarkitektur! Mvh Wolfgang
Fantastiskt fina bilder Wolfgang! De tre översta är ju rent magiska när man förstorar dem.

Ändå känner jag ofta rätt stor olust inför de offer människor gjort och ofta tvingats till i alla tider av religiösa skäl.

Många svenskar gjorde också pilgrimsresor till S:t Olofs helgedom i Nidaros och man kan ju bara föreställa sig de umbäranden man underkastade sig för att ta sig dit från Dalarna eller från Uppsala till Trondheim via nuvarande Härjedalsvägen genom Färila och Korskrogen i Hälsningland och genom det glesbefolkade Härjedalen över fjällen till Norge och Nidaros. Min släkt på min pappas sida är från Färila och byn Ed alldeles vid Korskrogen lite söder om Kårböle. Orterna efter denna pilgrimsled levde nog till en inte ringa del på den handel som uppstod efter vägen och i bl.a. Färila fanns en viktig marknadsplats.

https://paxwalk.se/sv/point/kapell/karboele-offerkyrka/19945908/

https://lofsdalenfakta.se/korskallan-och-karbole/
Svar från Wolfgang 2022-05-29 11:28
Stort tack, Sten-Åke! Jag håller med Dig betr religionens mörka historia. Jag är dock intresserad av kyrkoarkitektur i Norden. Jag har läst om pilgrimsleden mellan Oslo och Trondheim och fick veta något om den via Härjedalen. Intressant att läsa Dina bifogade länkar! Mvh Wolfgang
Sten-Åke Sändh 2022-05-29 13:23
Den där kyrkan är verkligen fin. Om man inte visste att den ligger där den ligger så skulle man ju kunna trott att man var i Paris.
Svar från Wolfgang 2022-05-29 22:50
Det stämmer, men idén kom från de gotiska katedralerna i England, från Canterbury och Lincoln. Den romanska delen var en inspiration från Normandiet. Fram till 1800-talet förstördes kyrkan 6 gånger genom brand och blev delvis återuppbyggd, men sin nya version fick den i mitten av 1800-talet av en tysk och en norsk arkitekt. Båda visste inte, hur originalversionen såg ut, och de gissade. Det stora och vackra rosettfönstret byggdes in i början av 1900-talet under stora protester.
Sten-Åke Sändh 2022-05-30 00:24
Som Sven skriver så är ju ljuset fantastiskt i denna kyrka. Jag har varit i ett antal av Paris stora gamla kyrkor vid flera tillfällen och i bl.a. Notre Dame så fick jag aldrig samma känsla för där snubblade man runt i halvmörkret i ett ljus som jag tycker inte framhävde kyrkans arkitektur alls på samma vis som dina bilder gör.
Tack för fina bilder från Nidarosdomen, Wolfgang. Jag har själv inte varit där men tycker att dina bilder ger en god uppfattning av den vackra arkitekturen och av vad som verkar vara ett speciellt, nästan överjordiskt ljus. Det är litet svårt att förstå hur en så stor katedral kunde byggas så långt norrut I Europas utkant. Men pilgrimsresorna tillförde ekonomiska resurser och precis som med Lunds domkyrka, som är ungefär samtida, kunde man hämta byggmästare från kontinenten.

I byn Sankt Olof i Skåne har vi ju vår egen vallfartskyrka. Den kan förstås inte jämföras med Nidarosdomen men är påtagligt stor för att vara en landsortskyrka, vilket visar att pilgrimsverksamheten kunde vara lukrativ även utan en helgongrav som dragplåster.

Bästa hälsningar Sven
Svar från Wolfgang 2022-05-29 23:00
Tack ska Du ha, Sven! Fram till 1800-talet förstördes kyrkan genom brand 6 gånger och blev provisorisk uppbyggd varje gång. En gång fanns bara ytermurarna kvar! En tysk och norsk arkitekt ansvarade för återuppbyggnaden under 1800-talet utan att veta hur originalet har sett ut. De tog sina idéer från de gotiska katedralerna i England. Först 2001 var restaureringen klar, men underhållet fortgår av anställda hantverkare. Det är nog ett evighetsprojekt.
Det ska bli intressant att besöka kyrkan i Sankt Olof! Det kan vi väl planera?
Bästa hälsningar
Wolfgang