Bilder fotograferade med Yashica 635

Som jag har meddelat så har jag nyligen köpt en tvåögd mellanformatskamera och lovat att visa några bilder. Enligt tillverkningsnumret så är kameran byggd i Japan i maj 1958 och har ett Yashikor objektiv som är ett tripplet. Jag testade kameran igår och framkallade Kodak T-Max 400  direkt i Calbe R09 (Rodinal) 1+25 under 5 minuter. Jag fick jämna negativ som var lätta att scanna. Jag exponerade efter 400 ASA, men ska nog ta 300 ASA istället med samma framkallningstid för att få lite mer kontrast. Jag har beställt en annan film från Photax: Formapan 100 och 200 och ska se, hur den beter sig med Rodinal som jag gillar.

Alla bilder fotograferade i Malmö.

Klicka gärna på bilderna för att få mer "studds" i bilden!

Paulikyrkan

Det så kallade "Rosthuset"

Kungsgatans promenad och Paulikyrkan

Parkbron över kanalen

Den nya orgeln i Petrikyrkan

.

Inlagt 2019-03-31 13:06 | Läst 2470 ggr. | Permalink

"Bryr mig inte om vad du har för arbetsredskap men detta är verkligen bilder som är sevärda på alla sätt ...skall visa John dessa. Du kan detta med bilduppbyggnad som vi vet. Ha bra kväll Gun-Inger"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser fint ut för att vara en trelinsig triplett - vad man nu kan avgöra så här på skärm. Man kan ju även vända på det och säga att om objektivet hade varit svagt så hade det framgått vid denna slags skärmbetraktning.
Svar från Wolfgang 2019-03-31 14:20
Tack, Peter! Jag tror dock att en Tessar är vassare, men tripplet funkar bra på mellanformat. Det beror ju på hur stor man vill förstora. I alla fall så har jag fått klara och jämna negativ och behövde inte justera exponeringen i Lightroom. Exponeringen fick jag från en separat digital Minoltaljusmätare.
Förresten, i min gamla Rolleicord har jag en Schneider Xenar 75 mm/3,5. Är det en tripplet eller en motsvarighet till Tessar?
syntax 2019-03-31 16:51
Vad man kan säga om Dennis Taylors triplett (Cooke-tripletten) är ju en hel del. Bland annat att den var en sensation i prestanda för ett objektiv med bara tre linser - den uppfyllde även Ernst Abbes sinusvillkor långtgående. Vidare är den mer lättkorrigerad på längre brännvidder. Det betyder att man för det mesta får ett bra objektiv på 6x9 - men kanske bara ibland på småbild. Om vi nu har en väl tillverkad och centrerad Cooke-triplet på 6x6, som ju din verkar vara, så kan den teckna som en hel Tessar när den väl är nedbländad till 5,6.

Xenar 3,5/75mm är Schneiders variant på Tessar.
Svar från Wolfgang 2019-03-31 20:29
Tack för info, Peter!
Mvh
Wolfgang
Kvalitén ser bra ut. Ser vissa likheter med orgelpipor och brofästen. Runda pelare återkommer i de flesta bilderna, har analysbrillorna på.
Svar från Wolfgang 2019-03-31 20:30
Haha, tack Claes! Du är analyserande skarpögd!
Bryr mig inte om vad du har för arbetsredskap men detta är
verkligen bilder som är sevärda på alla sätt ...skall visa John dessa.
Du kan detta med bilduppbyggnad som vi vet.
Ha bra kväll
Gun-Inger
Svar från Wolfgang 2019-03-31 20:32
Tack vänligheten, Gun-Inger! Detta är ju en analog kamera som är 61 år gammal. Kul att testa igen den gamla tekniken med film och framkallning i dosa!
Hum skulle nog inte exponera efter 320 iso för att få upp kontrasten, det ger mjukare negativ med bättre återgivning i skuggan. För att höja kontrasten exponerar du efter ex 640-800 och anpassar framkallningen efter det satta iso
Svar från Wolfgang 2019-04-02 10:07
Hej Alf, kul att få en kommentar av Dig! Du har helt rätt! Jag menade inte kontrasten utan detaljerna i skuggan!
Hälsningar
Wolfgang
Alf-Magnus 2019-04-02 10:17
Tack för svaret Wolfgang, misstänkte det. Den klassiska regel exponera efter skuggan och framkalla efter högdagrana. PS kul att se lite silverbilder av dig, dags att återvända till Berlin och göra en tolkning av Neue Nationalgalerie, de borde var färdiga med renoveringen nu
Svar från Wolfgang 2019-04-04 01:08
Trevligt att Du reser till Berlin igen! Senast jag var där besökte jag Neues Museum som jag gillar mycket. Neue Nationalgalerie ska bli spännande att besöka nästa gång. Visste Du att den stora granitskålen framför Altes Museum är av svensk granit? Stenen hittades i skogarna öster om Berlin. Den hade kommit dit med hjälp av istiden!