Analogt - svartvitt - gammal kamera

Jag fick en gammal kamera från 70-talet. En Olympus Trip 35 för småbild 24x36 cm. Den är halvautomatisk, d v s jag måste ställa in ASA och uppskattat avstånd. Selenmätaren finns runt objektivet, och den behöver inget batteri. Den väljer bländare och exponering. Jag kan inte direkt påverka den, men jag kan ju lura den i viss mån genom att ändra ASA-talet. Objektivet är en Tessartyp 2,8/40 mm.

I går testade jag  kameran med en svartvit Kentmere 100 ASA som jag framkallade i T-Max 1+4 under 8 minuter med agitering varje 30:e sekund.

Att avvika från den digitala världen och  ibland framkalla en svartvit film är kontemplativt och ett sätt att komma nära  fotografins skäl.

Inlagt 2019-08-02 19:45 | Läst 2433 ggr. | Permalink

"Jag förstår glädjen och kontemplationen med det manuella, inklusive framkallning etc, även om jag inte längre skulle vilja ge mig på det själv. Och bilderna räcker mer än väl. //GöranR"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Snyggt. Bra liten gatufoto kamera.
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2019-08-02 19:51
Tack Bob, just det, en för gatufoto med ett äkta normalobjektiv 40 mm. Och den hörs inte :-)
Jag skulle aldrig göra mej besväret med det manuella arbetet men visst blir resultatet helt OK.
Hälsningar Lena
Svar från Wolfgang 2019-08-02 20:27
Tack, Lena! Det är inte så mycket besvär, för mig mest nostalgiskt, eftersom jag stod i mörkrummet med min far på 50-talet och har även själv gjort mörkrumsarbete under många år. Det tar bara knappt 30 minuters arbete att framkalla filmen, och sedan torka den själv i drygt 1 timme. 45 minuter tar det att skanna in den. Jag fotograferar ju digitalt, men det är kul ibland att gå utanför den fotografiska "boxen". Vi har 20 personer som jobbar i vårt mörkrum på fotoföreningen och vi har mörkrumskurser. En del av dem är ungdomar.
Vänligen
Wolfgang
I ”mitt” fotolabb sent sjuttiotal i en skola i ett som numera anses som utsatt område, tillsammans med flockar av tretton fjortonåringar. Ett lass Olympus trip. Tri-X . D-76. Så här bir det foto. Tänk om man vetat hur landskapet skulle se ut tjugo trettio år senare. Lite neg finns faktiskt sparade. Av en sparsam majje. En betydelsefull kamera.
Svar från Wolfgang 2019-08-02 20:32
Tack för kommentaren, Gunnar! Inte hade man den blekaste aning om, hur den framtida fotografin skulle se ut. Inget skulle bli sig lik framöver.
Fådda kameror e bra! Den kameran var en storsäljare, en av dom billigaste kompaktkamerorna på sjuttiotalet, den har jag sålt massor av under min tid på Hasselblads Foto i Malmö, roligt minne, den bästa kompakterna var nog Canon QL17 som var väldigt mycket dyrare, hälsn, LO
Svar från Wolfgang 2019-08-02 22:30
Intressant att höra att Du har jobbat på Hasselblads Foto i Malmö och att Du känner till den kameran. Jag blev förvånad att den ger så pass bra resultat! Tack för kommentaren!
Jag förstår glädjen och kontemplationen med det manuella, inklusive framkallning etc, även om jag inte längre skulle vilja ge mig på det själv. Och bilderna räcker mer än väl.
//GöranR
Svar från Wolfgang 2019-08-03 09:43
Tack Göran, det som är kul med vårt fotohobby är att det finns möjlighet till variation och att välja efter ens intresse.
Nils-Erik Eriksson 2019-08-03 10:04
Jag tycker att bilderna blev bra. Har just satt en film ilford Fp 4 i en nyligen inköpt Konica C35 för att prova. C 335:an var också en populär kamera, när det begav sig/NE