Analogt är även mörkrumsarbetet

I mitt förra blogginlägg beskrev jag kortfattat ett ädelförfarande som heter Cyanotopi. Man blandar ljuskänsliga järnsalter som man penslar på ett akvarellpapper i mörkrummet. Sedan kontaktkopierar man ett storformatsnegativ under en UV-lampa eller i solljus mellan 30 och 60 minuter. 

Om man inte har ett storformatsnegativ kan man göra ett från ett småbildsnegativ antingen i mörkrummet eller nuförtiden i Photoshop och skriva ut det på speciell folie.

Efter exponeringen sköljer man i vanligt vatten och då får man en blåtonad bild. Den kan man dock tona brunt i kokande ekbark eller kaffe.

Se först originalbilden som jag har kopierat  i mörkrummet och bild nr 2 är en Cyanotopi från samma negativ i original blått.

Bilden visar tornruinen av Gedächtniskirche i centrala Berlin.

Inlagt 2021-03-14 21:02 | Läst 973 ggr. | Permalink

"Hej, Mycket bra kopia. Jag tycker om cyanotypi och vissa motiv passar mycket bra i blått. Kopior av cyanotypi kan efter många år blekna något. Då kan man skölja i svag väteperoxid. Ha det väl Bob"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Mycket bra kopia. Jag tycker om cyanotypi och vissa motiv passar mycket bra i blått.
Kopior av cyanotypi kan efter många år blekna något. Då kan man skölja i svag väteperoxid.
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2021-03-14 23:53
Tack ska Du ha, Bob, för kommentaren och tips! Mvh Wolfgang
Kul o bra blev det, snygg bild som blev rätt spöklik i den blåa Cyanotonen, hälsn, LO
Cyano låter rätt giftigt?
Svar från Wolfgang 2021-03-14 23:50
Tack ska Du ha, LO! Nej, är inte giftig! Cyan kommer från grekiskan och betyder "blå" och finns i beteckningen för blå webbfärg. Cyan finns också som blått färgfilter i analoga färgförstoringsapparater. Mvh Wolfgang