Domkyrkan St. Nikolai i Greifswald

Byggnationen av St. Nikolai började i mitten av 1300-talet. Det är en gotisk basilika i tegel och Greifwalds landmärke.

Kyrkan förlorade sitt torn 2 gånger i kraftiga stormar.

Andra gången 1650 då både torn och taket skadades svårt. Återuppbyggnaden finansierades  med insamlade pengar. Även den svenska drottningen Kristina donerade en stor summa och byggnadsmaterial till  takstolen.

Den tyske målaren Caspar David Friedrich döptes i kyrkan 1774.

Inlagt 2024-05-29 14:42 | Läst 354 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det var mycket vackert där, och en intressant historia, en gemensam historia som inte omtalas så mycket längre. Ljuset i de gamla gotiska byggnaderna är något särskilt.
Svar från Wolfgang 2024-05-29 16:36
Tack så mycket, Stefan! Det finns en del spår från den svenska tiden i norra Tyskland. Även Gustav II Adolf har besökt kyrkan. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Fina bilder som vanligt.
Jag måste se om jag kan komma in i vår katedral någon gång i år.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Använder du stativ ?
Svar från Wolfgang 2024-05-29 16:34
Tack ska Du ha, Erik! Jag hade inte stativ med, utan hade Nikons stabilisator. Objektivet var en fast 40 mm.
Mvh Wolfgang
Stilig kyrka! Fint fotad och intressant historia. Att delar av norra Tyskland hörde till det svenska kungadömet är idag nästan bortglömt.

Hoppas det förblir så. Att vi inte får för oss att återerövra något som en gång ingått. Eller att nån annan vill återta något dom haft nån gång, typ ryssen och Norrköping 1719 eller ryssen och Gotland 1808. Eller dansken av och till under många perioder.
Svar från Wolfgang 2024-05-30 08:59
Tack så mycket, Måns! Kul att få beröm av Dig som är arkitekt! Jag håller med om att status quo måste råda, allt annat är förkastligt. Men är man historieintresserad, så är det intressant att veta hur det var förr. Sverige fick ju östersjökusten (Vorpommern) genom Westfaliska Freden 1648. Under 1700-talet avträdde sedan Sverige Vorpommern i etapper till Preussen. De sista resterna avträddes 1814 till Danmark (i utbyte mot Norge).Mvh Wolfgang