S:t Petri kyrkan i Klippan

I en minnesskrift om kyrkan i Klippan skriver Christer Bodén följande:

"Arkitekten för Klippans kyrka S:t Petri tekn. dr. Sigurd Lewerentz (1885-1975) var redan länge folkpensionär och hade redan hunnit fylla hela 77 år när han 1962 ombads rita detta hus, som idag av en lång rad professionella bedömare betraktas som ett stor internationellt arkitektoniskt mästerverk.

Ett viktigt skäl till att denna byggnad ändå in i minsta detalj blev så mästerligt genomförd, var att den inte bara framskapades som en abstrakt ritbordsprodukt, utan på samma gång också in real life; som ett gediget hantverk direkt på byggarbetsplatsen."

Inlagt 2021-05-18 11:47 | Läst 956 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Wolfgang.
Meget spændende arkitektur. Og nogle meget smukke interiør fotos.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2021-05-18 14:39
Tack ska Du ha, Erik! Den är vacker och genomtänkt! Orgeln var specialbyggd för kyrkorummet av P.G. Andersen i Köpenhamn! Mvh Wolfgang
För länge sen bodde jag i Perstorp. Det blev flera besök i den här kyrkan under den tiden. Men kommer inte ihåg det där motivet med flerfärgade kuddar och mattor på golvet. År väl nåt som tillkommit under senare år? Hälsningar NL
Svar från Wolfgang 2021-05-18 21:58
Tack för kommentaren, Nils-Erik, hörnan med kuddarna och mattan i hörnet var också ny för mig. Den fanns inte för några år sedan, men den passade fint med dessa vackra färger. Mvh Wolfgang
Detta är en kyrka som har speciell arkitektur. Trevligt du visar dessa bilderna här. Så intressant få se igen.
De tål tittas på många gånger.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Wolfgang 2021-05-19 00:42
Tack ska Du ha, Gun-Inger! Roligt att Du uppskattar dem! Mvh Wolfgang
Tack för ett fint fotoreportage!

Egna minnen: Murarna saknar sockel, teglet var så hårdbränt att samma sten fungerade ända ner i mark. (Nu syns en viss fuktvandring på dina foton.) Stenarna är hela. I stället för att hugga av för att passa mönstret anpassades fogarna. Lewerentz instruerade personligen murarna. Ingen hade jobbat så förut.

Fönstren sitter utanpå muren. Isolerglas. Jättemycket tätningsmassa runt om.

Där man tvättar händerna leds vattnet i synliga kopparrör hela vägen fram. Hoppas detta finns kvar. Lewerentz arbetade mycket med såna "detaljer". I det här lilla fick man kontakt med det stora.

Kyrkan är påfallande mörk. Jag har läst rapporter om att de som jobbar där ibland skulle vilja ha en ljusare arbetsmiljö. For mig blev kyrkan en uppenbarelse, att jobba där varje dag inte samma sak.

(Då kommunen byggde om gamla polishuset i Visby till kommunalkontor frilades en del medeltida byggnadsdelar. Fönster skulle sättas in. Jag återanvände Lewerentz utförande med isolerglas direkt mot muren, fast inte utanpå utan inne i fönsternischen. De blev fint där också.)
Svar från Wolfgang 2021-05-19 11:21
Tack ska Du ha, Måns, för Din kunniga kommentar! Intressant med hårdbränt tegel direkt på marken, men inte kul att det blev fuktskador trots allt. Intressant också med fönstren i den gamla delen av polishuset på Gotland! Har Du jobbat som glasmästare eller annan sorts hantverkare? Nu har jag lagt till en bild, där Du kan se att kopparrören för handfatet finns kvar! Mvh Wolfgang