Ofokuserat bloggande om hästar, katter och livet i största allmänhet och fotografins för mig svindlande mystiska mysterium.

Utmaningen är antagen. Projekt ridhusfoto

Ikväll har jag verkligen försökt att göra mitt bäst för att tolka alla fina tips jag fick i bloggen efter förra veckans misslyckande. I dag var ljusförhållanden ännu sämre än den 19:e eftersom det var absolut kolsvart på utsidan så inget ljus släpptes genom fönstren, endast bygglamporna i taket att förlita sig på.

Är mycket tacksam och tycker nog att råden har gjort ganska stor skillnad ...
Tata
Tyvärr har jag inte hunnit skaffa något enbent stativ men på de här båda bilderna ser t.o.m. jag att det är ganska stor skillnad på resultatet beroende på hur stadig och följsam jag är. Ett stativ gör nog susen :-)
Manegegalopp

Jag ser att bilderna fortfarande är långt ifrån perfekta men jag känner att verkligen har kommit en bit på väg tack vare goda råd ...

... och lovar att öva mycket mycket mer. Inte en enda bokstav är bortslösad av det ni skrev. Råden är utprintade och ligger i fotoväskan tillsammans med kameran och en massa nytt hopp.

1000 tack go' vänner, ni är guld värda

Nyfiken på misslyckandet, se här http://www.fotosidan.se/blogs/webberiet/14644.htm

Inlagt 2008-01-21 21:33 | Läst 5397 ggr. | Permalink
nästa steg är vitbalansen så att det inte blir så orange (om det inte är så det ser ut i ridhuset förstås ;)
Svar från Allis 2008-01-21 22:40
Jepp du har så rätt. Men just idag är jag nöjd att fått åtminstone lite skärpa. De riktiga färgerna syns på bilden där hästarna står still. http://www.fotosidan.se/blogs/webberiet/14644.htm
Iofs i dags ljus men iallafall.
jag vill också ha sådana tips... skicka gärna till mig.

fotocarro :)
Svar från Allis 2008-01-21 22:41
Du får gärna "smygläsa" tipsen i bloggen som länken leder till.
japps, betydligt bättre.....
Om du inte är alltför långt från hästen kanske du kan prova med blixt. Har du en extern blixt (den inbyggda är nog för svag) kan du prova att ställa in kameran på slow sync. Med slow sync kan du använda längre slutartid än normala 1/60s vilket gör att du kan balansera blixtljus mot det befintliga ljuset. Du använder lämpligt lång slutartid för att exponera bakgrunden lämpligt mycket och blixtljuset för att frysa hästen. Vill du för att minska rörelseoskärpa få någorlunda kort slutartid men ändå inte få bakgrunden alltför mörk kan du ju även laborera med ISO inställningen. Blixten kommer vid långa slutartider att frysa hästen, naturligtvis kommer man att se en skuggbild av hästen eftersom den rör sig men det kommer nog ändå att ge ett skarpare intryck. Du kanske på detta sätt även kan sänka ISO för att på så sätt få något lägre brus men kanske lite mörkare bakgrund.

Du kan ju söka efter de trådar som diskuterar vimmelfoto, det är samma blixtteknik som används. Men med hästen skulle jag tro att man vill blixtra på bakre ridå så att skuggbilden hamnar efter den frysta, då ser det ut som om hästen rör sig framåt eftersom skuggbilden släpar.
Vad gäller vitbalans skulle man då kunna ställa kameran för ridhusets färgtemperatur och sedan sätta filter med ridhusets färgtemperatur på blixten. Alternativt låser man kameran på blixttemperatur och låter bakgrunden färgas av ridhusbelysningen.

Är nog bra att träna på detta hemma i lugn och ro, kan vara lite svårt att begripa om man inte är van.

Har inte provat själv med hästar så jag har ingen aning om det fungerar för dig, men det kanske kan vara värt att prova. Kanske är hela iden helt förkastligt dum, vad vet jag ...
H/Erik
Svar från Allis 2008-01-22 09:53
Tack för verkligt bra råd. Känner att just det där med blixt vill jag prova på. Provade på en bild med den interna blixten men hästen fick blixtögon och det var inte trevligt. Men jag har faktiskt en nyinköpt extern blixt så den skall jag absolut prova.

Visst skall du prova på hästar. Föreslår en islandshästtur till våren gärna i goda vänners sällskap. (glöm inte ta med en liten digikamera). Det kryllar av verksamheter som har erbjuder turridningar med olika långa turer beroende på erfarenhet. Den korta brukar passa om man aldrig har suttit till häst förr. För all del en tur i gnistrande snö kan vara minst lika vacker, om inte än vackrare, som en till våren. Vinterturen har den fördelen att om man händelsevis skulle dimpa i backen (vilket är föga troligt) så faller man mjukt. Gör slag i saken och luska runt lite. Se bara till att verksamheten är auktoriserade turridningsarrangör så får du valuta för insatsen.