@ Webberimakar'n

Ofokuserat bloggande om hästar, katter och livet i största allmänhet och fotografins för mig svindlande mystiska mysterium.

Inte vilken häst som helst

Segelbåtar och sjöhästar eller är det en flodhäst?. En lördag med flera blöta inslag. Vi är många som uppskattar vatten även om jag föredrar att beskåda det från fast mark. Som igår när jag följde med dottern på en skogstur. Ridturen avslutades med en uppskattad aktivitet i solen.

Muldyk
Om man kör ner mulen kan man blåsa bubblor ... eller

Gräsligt
... hitta något gott och sandigt. Inga problem, enkelt att sköja bort ...

Smisk
... men jäklar var dom slåss.

En bra häst reder sig själv. Tur att hon är islandshäst och inte flodhäst som måste dras med sådan blöta gräsligheter dagarna i ända.

Sm sagt: vatten är aldrig tråkigt, alltid varierande, rent av underhållande. Man skulle kunna säga samma sak om islandshästarna. Vad vore livet utan våra stolliga, vattensälskande isis.

Postat 2008-08-17 13:23 | Läst 3949 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kronisk tandsjukdom med oviss utgång

Skulle bara vaccinera katten och kommer hem med diagnosen kronisk stomatit. Min ögonsten och hela familjens kelgris. Det var vid frukosten i morse som jag plötsligt kom på att det var vaccinationsdags och det i sista stund. Som tur är har veterinären vaccinationsdrop-in. Enkelt åtgärdat stoppade Ariel kattburen och sen bar det iväg.

Vaccineringen gick på ett kick och sen när veterinären tittade henne i munnen visade sig tandköttskanten vara  inflamerad. Just det stod på min medhavda frågelista - alltså tid för att ta bort tandsten. Hennes andedräkt har luktat lite illa den senaste tiden och jag har misstänkt tandsten. Inte särskilt oroväckande, trodde jag. Veterinären sa att det inte var anmärkningsvärt mycket tandsten men att den borde tas bort. För en katt innebär det nedsövning under borttagningen. Däremot oroade hon sig för tandköttet, Ariel fick diagnosen kronisk stomatit, vägdes 3,3 kg och vi fick tid för nedsövning, röntgen och operation.

I slutet av september väntar operation. (Veterinären vill inte göra den här typen av operationer under sommaren) Operationen kommer att föregås av en röntgen som kommer att visa hur allvarlig tandinfektion hon har. Har blivit informerad om att det kan röra sig om  FORL. Ganska allvarlig och relativt vanligt förekommande tandsjukdom hos katter.

Vad innebär allt detta nu?

Allt fler frågor dyker upp ju mer jag funderar. Täcker försäkringen detta? Om inte förvarnar veterinären om att operationen kan komma att kosta ca 4000 kr.

Är FORL ärftligt?

Jag har ju en avelshona och om det är en genetiskt betingad sjukdom kommer jag absolut inte använda henne i avel mer. Då får hon bli oss en lika kär sällskapskatt. Känner att jag måste ta reda på mer ifall de värsta farhågorna skulle besannas.

Googlar högt och lågt och hittar följande:

- ca var 4:e katt i Sverige är drabbad
- att den är mycket smärtsam
- sympton kan vara viktnedgång, problem att tugga (inget av dessa har vi märkt hon är i normalhull och äter  som vanligt)
- Katternas tänder angrips underifrån 
- Agrias test om FORL
- Djurtandvård

I eftermiddag fick Ariel just sin första dos av en ordinerad 10-dagars antibiotikakur. Kommer att hålla koll på tandköttet och hålla alla mina tummar för att inflamationen går tillbaka och att det inte rör sig om FORL.

Min ögosten

/Orolig Matte

Postat 2008-08-05 19:38 | Läst 8992 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

32. Tyr från Sundsby

Tyr är namnet på en krigsgud. Vår Tyr föddes i gryningen på midsommardagen år 2006.

Midsommaröverraksning

Att lille herrn har en stark egen vilja har visade han prov på direkt efter födseln genom att tydligt visar att han inte tycker att hundarna har bakom honom att göra :-) 

 

Mycket egen vilja! Vilket är precis vad man vill att en islänning ska ha.

Nu, som 2-åring lever han ett bekymmerslöst unghingstliv hingstflocken tillsammans med jämnårige Fjodor och de lite äldre Skelmnir, Hector och  Isak.

Tyrs hemsida

Postat 2008-08-04 21:29 | Läst 4094 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

31. Túfa från Viarpshult

Túfa -88 är en av källorna till glädjeämnena i mitt liv. Anspråkslös, ganska vanlig, mycket trevlig och alldeles lagom gjorde hon något fantastiskt när gav hon liv till den lilla islandshäst som idag är min och familjens Táta.

Túfa vid grinden
Túfa

Túfa såldes när uppfödningen beslutade för att satsa på enbart högklassiga avelsston. Túfa är inte på något sätt dålig utan bara en alldeles medelbra bedömd islandshäst. När en förfrågan kom från en som verkligen ville köpa henne så var det ingen tvekan. Som tur var hann min Táta komma till världen innan dess :-)

3 år
Túfa 3 år

Túfa och henens dotter Táta är mycket lika varandra. Fuxar med varsin stjärna och stickelhår. (fux är färgen och stjärna är den lilla vita pricken den har under pannluggen). De har till och med manen på samma sätt med två flikar på höger respektive sida om mankammen.

Táta
Túfas dotter Táta

Túfa från Viarpshult
1988
e: Sölvi från Alnö
u: Táta fra Kvíabekk

Avkommor
Alla har ärvt sin mors mycket goda temperament:

- Tæsa från Sundsby -96 (död)
- Táta från Sundsby -97
- Gustur från Sundsby -99
- Disa från Sundsby -00

Tófa (som hon eg heter i registeringsbeviset) betyder rävhona på islänska.

Postat 2008-08-03 19:54 | Läst 4190 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

30. Skelmnir från Sundsby

I år var han åldermannen bland islandshingstarna på hingstön. Skelmnirs inridning påbörjades under några  veckor våren 2008. Efter den fick han ett välförtjänt sommarlov tillsammans med hingstarna på ön.

Skelminr var den av hästarna som kom och mötte oss när vi kom ut till hingstön. Det beror förmodligen på att han är äldst men även för att han är en social och nyfiken islänning.

Det här är hans sista år på hingstön. Nästa vår börjar allvaret när det gäller ridning då han blir 5 år.

Skelmnir var ensamföl det år han föddes. Oftast planeras betäckningarna så att det blir minst två föl per år så att de små ska ha en jämnårig lekkamrat att växa upp tillsammans med.

Ung Skelmnir

De första veckorna fick Skelmnir således tillbringa enbart med sin mamma. Sen när de släpptes ihop med flocken fanns där inga åringar att leka med. Föregående år föddes det nämligen endast hingstföl och dom hade flyttat från den stora flocken till unghingstflocken.

Tur var det att lekfarbröderna Flugar och Steppen tog sig an Skelmnir på allehanda busgrabbgruff och tjurrusningar.

Postat 2008-07-24 21:15 | Läst 2538 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 9 ... 23 Nästa