Sport och Naturbilder

Det är" naturligt" att fälla träd

Ingenting är naturligare än att fälla träd,i varje fall om man bor och är beroende av skog för sin överlevnad . Så har det alltid varit,bönder har skördat varje år sina grödor och för det kunnat leva på de små arealerna. Nu är det en svunnen tid inga bönder finns som kan leva på de villkor som tidigare var brukligt. Man kallades  jordbrukare,det har nu blivit stora företag gods mm. Skogsbrkukare var en annan del ofta kombinerat med jordbruk. Det finns fortfarande en del mindre skogsägare som sköter och vårdar sin skog,och tar ut en del för sitt uppehälle. Sedan har vi samma våldsamma expantion som med jordbruket det slås ihop till enorma enheter. Skillnaden är att när dessa enheter tar ut skog blir det ett tomrum på 100 år Det syns det blir en annan geografi,man måste rita om kartan. Inga normala utag görs utan de stora skogsbolagen som har sin bostad i Stockholm eller på annan plats än där skogen finns ser aldrig detta. Men vi som bor här ser de,t vi lever med det, man ser inte fåglarna inga djur vågar sig ut på de stora tomma arealerna. Man håller på att förstöra vår natur. Vi fäller inte enstaka träd längre det använd slåttermaskiner i skogen. Jordbruket återhämtar sig varje år,det syns inte på åkrarna att de är sammanslagna men i skogen syns det och på Bankerna och börsen ökar tillgångarna för det som en gång var en överlevnadssysselsättning i Sverige.

Inlagt 2013-03-05 18:04 | Läst 2036 ggr. | Permalink

"Men det finns folk som inte är riktigt kloka åxå. En av dom är jag, jag fick en ruta på nästan 100 HR av min far för 20? år sedan. Där fanns det ett hygge på ca. 1 HR, övrigt 100-årig skog, och det har inte blivit något mer hygge sedan jag tog över det. Och tanken är att det ska aldrig bli något mera hygge där för när jag lägger igen mina blå så ska det bli ett reservat om jag får som jag vill."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Avkastningskraven är på en helt annan nivå nu än tidigare. Därav följer rovdrift (ett tag) tills allt en dag tar slut. Det långsiktiga, hållbara tänkandet har försvunnit till förmån för kortsiktighet och snabba pengar.
Den fällda granen ser fin ut och virket verkar vara helt fri från röta.

/Torbjörn
Svar från optimal 2013-03-05 19:24
Tack Det är tyvärr så
Det är en bedrövlig "utveckling" eller ska man kalla det avveckling. Läste du Maciei Zarembas artikelserie om den svenska skogen i DN för nåt år sen? Han tycker som du och har grymma exempel. (Grym i gamla otäcka meningen.)

Granen ser ju fin ut och virket friskt. Spontant tyckte jag att om bonden fällt den själv hade han väl gjort en lägre stubbe och fått ut mer prima virke. Nu ser jag att granen stod vid ett hus, snyggt jobbat att få ned den på rätt plats.
Svar från optimal 2013-03-05 19:26
Man hade stor respekt för skogen förr Tack för ditt svar
Islänningarna gjorde av med all sin skog för länge sedan - finns inte många träd över två meters höjd där (vilket gör att deras sommarstugeområden i "skogen" ser lite lustiga ut).

Än så länge har vi gott om frisk skog i Sverige, men det är svårt att säga hur länge det varar ...
Svar från optimal 2013-03-05 21:55
Det går fort och tillväxten kanske inte motsvarar hungern efter inkomster Tack för att du kollade/bert
2013-03-05 19:52   Samme
Men det finns folk som inte är riktigt kloka åxå. En av dom är jag, jag fick en ruta på nästan 100 HR av min far för 20? år sedan. Där fanns det ett hygge på ca. 1 HR, övrigt 100-årig skog, och det har inte blivit något mer hygge sedan jag tog över det. Och tanken är att det ska aldrig bli något mera hygge där för när jag lägger igen mina blå så ska det bli ett reservat om jag får som jag vill.
Svar från optimal 2013-03-05 21:56
Ja det finns några som du och det är vi tacksamma för men det kan ju också finnas andra metoder som fungerar tack /bert
Många kloka åsikter och påståenden i din text. Självklart ska skogen brukas men inte för den delen förbrukas. Jag upplever också utan att veta att den lilla skogsbonden kontrolleras mycket mer av skogsstyrelsen när han skall avverka medan de stora bolagen får klara sig själva. Dom kan ju det här med naturvård.
Jag har haft skogsstyrelsen och länstyrelsen med mig till många skogar och bett dom göra en inventering men inget har gjorts. Vår skogslevande fåglar som svartmes, tofsmes, tretåig hackspett m.m. kommer att drabbas av en märkbar nedgång i framtiden.
Sten
Svar från optimal 2013-03-05 22:01
Ja Sten tyvärr ser man allt för ofta att fågellivet tar stryk Men man blir förvånad när man är va att skogen som förra veckan fanns där är borta helt försvunnen Jag undrade över det och känner folk som bott och är uppvuxen här det handlar om 80 år Min granne Gustav han var uppriktigt ledsen över förändringens brutala effekt/bert