En semester för framtiden.......

Det här bli ett år ingen kommer att glömma.

Pandemins år 2020.

Det är året då semestern fick ta sig andra planer och många fick semestra så att säga på hemmaplan. Det var året då min semester tillbringades den mesta tiden i en fäbod långt inne i skogen i en fäbod i Dalarna. Nu är semestern över för i år och jag återgår på måndag att bli arbetare igen. Men jag är mycket tacksam över min semester och likaså att jag har en sambo som kan fixa och greja. För vi har tillsammans gjort att fäboden har fått ett upplyft med varsam renovering.

Vi har (mest sambon) rensat sly runt den gamla ladan och där taknocken har varit trasig i många, många år så att regnvattnet har förstört golvet i ladan. Nu har sambon (igår) satt nockplåt så nu kommer inte regnet in i ladan. 

Grunden runt fäboden har jag rensat, målat foder på fönster och vi har satt upp solcellspaneler så att vi kan hålla igång en kylbag, ladda mobiler och brygga kaffe. Helt fantastiskt vilken teknik man kan nyttja och få lite av det moderna att kombinera med det gamla sättet att leva.

 

Jag har använt min tid mycket väl till att fotografera mellan mina sysslor att såga ved och slå gräs med lie och med trimmer. Mycket tid har jag ägnat till att rensa och ställa i ordning saker och ting inne i fäboden (bilder finns på mitt instagram tinaspicture). Arbete med nytta och nöje :)

Fäboden har funnits i min familj sedan i slutet på ca 1870 och jag är femte generationen som kommer att ta över. Så det känns extra roligt att vi kan bevara vårt arv och förbättra och bevara till framtida generationer om någon sedan vill ta över. 

Det märkliga i år är alla fjärilar som vi sett och som varit så närgångna att dom satte sig på oss. Helt förvånande eftersom man oftast så fort man närmar sig en fjäril så flyger dom. Mycket märkligt och en häftig upplevelse.

Vi räknade till tio fjärilar på en och samma gång som satte sig på min sambos fot och flera på mina händer (instagram tinaspicture). Älgar, rådjur, ödlor, fladdermöss, spindlar en flock nötskrikor + en massa andra fåglar har vi sett och som jag med svårighet och handhållet fick med en på bild på väldigt långt avstånd. För att inte tala om alla hundratals trollsländor som svärmade över lindan (ängen nedanför fäboden). Det har varit naturupplevelse grand lux. 

Det har verkligen varit en annorlunda semester, men också väldigt rogivande och avkopplande semester med naturens tystnad lång inne i skogen och även om vi har jobbat med att underhålla och renovera fäboden så kan vi kan utnyttja fäboden ännu bättre nu och för framtiden. All renovering sker med varsam hand och bevarande av gamla fäbodar.

Inlagt 2020-08-01 21:47 | Läst 2079 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du gör fina reportage från semestern i fäboden, det låter klart lockande! Och mysigt med alla djur som finns där i närheten.Gillar särskilt ödlan på slutet, det är sällan jag ser ödlor nu för tiden,Hälsningar/ Björn
Svar från Tinaspicture 2020-08-02 09:25
Tack Björn :) Det finns gott om ödlor här. Så länge jag slipper se orm så är jag nöjd.
Intressant berättelse, fint att ta vara på det gamla. Tar man det bara med lite ro så är det skönt att ha lite underhållsarbete att pyssla med. Fint att ni fått lite el, kan ändå behövas. Att huset är mörkare på sina ställen i den första bilden, är det att det är blöta från regnet och att det torkat upp på bilderna på slutet. Fina bilder på växterna i området
Svar från Tinaspicture 2020-08-02 09:29
Kul att du säger det :) Ja, det ser lite konstigt ut med en framsida som genom åren har fått en solbränna på timret. Baksidan har inte haft lika många soltimmar och därför behåller fäboden timret ofärgat. Man ska heller inte försöka färga den sidan så att det ser likadant ut runt om.
Timret har hållit sig torrt och fint genom åren och vi fyller på med vitmossa som isolering mellan stockarna där det behövs.
pdahlen 2020-08-02 10:52
Intressant, man skulle faktiskt kunna tro att det skulle vara tvärs om att solen blekte trät och blev ljusare. Man ser ju på första bilden att det under tak är ljusare, jag trodde då det var pga regnet/väta det andra var mörkare, kanske tillsamman med luftföroreningar (om det nu finns där uppe). På västkusten så behandlas en del hus från början med järnvitriol för att få ett skydd men ändå se obehandlade ut, dvs grå. Men med åren så brukar de se väldigt flammiga ut beroende på vädrets angrepp, tror det är föroreningar i regnet som gör dessa mörkare, men är inte säker