Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Ris och ramen - del 10

Del 10 av resan till ris och ramen. Skansen, nallebjörnar, samurajslott.

Varje morgon är det marknad i Takayama. Miyagawa morning market. Frukt, grönsaker, allt möjligt i stånd efter gatan och de ordinarie affärer som finns där. Miyagawa är floden som genomflyter Takayama. I den finns det karp och öring. Vi köpte fiskfoder på marknaden som vi matade fiskarna i floden med, de verkade vana vid det.

Hida no Sato - Hida Folk Village, är som Skansen. Många tradionella hus som flyttats dit, hantverkare som visar sitt arbete, aktiviteter beroende på årstid. Utsikten härifrån var fin.

Gamla brandstationen i Hida no Sato. De brukar ha en särskild brandövning för gamla hus i november.

Ett typiskt gammalt hus med halmtak.

Här på Hida no Sato finns en unik rund risodling. Det sägs att det bara finns två sådana i hela världen.

Hida Takayama Teddy Bear Eco Village. Ett tusental teddybjörnar i olika scenerier. Många kramhörn med nallar att mysa med.

お食事処 大喜 Restaurang Daiki. Vi satt som vanligt på låga kuddar eller stolar. Fem- och sjuåringen hade låga stolar med "pruttkudde" som pep när de satte sig på den, de hade väldigt roligt. Maten var utmärkt.

Vi hade ju hyrt en 8-sitsig Mazda Biante för att få plats med 6 personer och bagage. På vägen över alperna var det avgiftbelagt och det var inte helt lätt att förstå automaterna trots att det stod "bill", "change" och "receipt" på engelska för allt annat var på japanska. Även personen i luckan som kunde hjälpa till var på japanska.

I den här dalen rinner floden Azusa som är uppdämd med 5 olika dammar, vi stannade till vid Nagawadodammen. 155 m hög, 356 m bred, byggd 1969. Svindlande perspektiv när vi tittade över kanten.

Matsumoto castle. Ett gammalt samurajfäste. I dammen runt slottet simmar hungriga karpar. Inne i byggnaden finns utställningar med rustningar, svärd och andra historiska prylar. Byggdes nån gång på 1500-talet.

Vi söker oss nu mot lugnet på landet...

Inlagt 2023-02-13 15:26 | Läst 518 ggr. | Permalink
Vilka spännande platser! På de första bilderna så är till och med den sluttande muren framför husen som fjällen på en karp fisk. Restaurangen med eldstaden i golvet såg väldigt klassisk ut. Kul att du delar med dig och väldigt intressant läsning med fina bilder igen.

MvH
Johnny
Svar från stenp 2023-02-24 13:41
Ja precis, det har jag inte tänkt på förut. Tack.
Hittat hit igen, läser ifatt eftersom jag inte är vid datorn varje dag.
Mycket intressant läsning och de där sittställningarna de har där är inte anpassat för en stel västerlänning. Inte bara de gamla, var i Korea och även där sitter man också lågt på en del ställen och på ett ställe när vi var iväg på e utflykt till DMZ var det en ung kille som hade rejäla problem.
Svar från stenp 2023-02-24 13:43
Kul att du tittar in. På en del ställen fick vi små stolar som var lite lägre än borden men högre än kudde på golvet.