Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Hungriga fåglar i vårträdgården

Vår i vår trädgård innebär att fågelmatarna hålls fyllda och det uppmärksammar ju fåglarna som kommer fler och fler och fler allteftersom dagarna går. Under påsken har det varit ett 50-tal samtidigt kring våra matare. Förvånande att de håller rätt så sams men pilfinkarna är rätt aggressiva, även grönsiskorna kan bita ifrån sig. Koltrastarna håller sig mest på marken och nyps lite med bergfinkarna vars hannar är väldigt elaka mot bergfinkshonor som de ger ett tjuvnyp så fort honorna kommer i närheten.

Rödhaken är liten men rätt orädd och brukar kunna pressa sig in bland pilfinkar och grönsiskor i mataren, snappar åt sig ett solrosfrö och flyger snabbt iväg igen.

När kajor och kråkor kommer så flyr alla mindre fåglar upp i träden och avvaktar tills vi skrämt bort "inkräktarna".

Idag kom några rådjur som slickade åt sig lite från matarna men de flydde snabbt när de skymtade oss inne i huset.

Vi har besök av Bergfink, Bofink, Blåmes, Domherre, Entita, Gråsiska, Gråsparv, Grönsiska, Kaja, Koltrast, Kråka, Nötväcka, Rödhake, Skata, Steglits, Stare, Större hackspett, Svartmes, Talgoxe. Här kommer bilder på några av dem, en hel del tagna genom stugans fönster så de kanske inte är knivskarpa.

Det blåser 16 sekundmeter så det gungar rätt bra när domherre med fru äter frukost.

Gråsiskorna har så fin röd hätta på huvudet, ganska många sådana på besök.

Bergfinkar i mängder, säkert ett 20-tal. De är rätt brokiga och lite bråkiga.

Domherrarna är omringade av grönsiskor och det slutar med att grönsiskorna jagar i väg dem.

Inburad, inte ens på vatten och bröd, bara lite solrosfrön.

Koltrasten ser skeptiskt på fotografen men avvaktar för det finns mycket frön på marken att snaska i sig.

Grönsiska i körsbärsskog.

Domherredam på frölunch.

Robin rödhake väljer ur dagens meny.

Mätt rödhake vilar i buskaget.

Ekorren lurar i buskarna, väntar inte på sin tur utan tar snart ett skutt ut till mataren. Alla fåglarna har redan flytt.

Stare på besök för första gången hos oss.

Och långt bort i Bysjön som är en vik av Dalälven samlas ett 50-tal toftsvipor och väntar på våren som just gjort halt med 2 dm nysnö. Det är snödis och 0,7 km bort så det blev att ta fram 2x teleconverter till min Olympus 100-400 och efterbehandla en del för att få en bild på några av viporna där de huttrar på iskanten.

Glad vår? Jodå, i måndags satt vi ute och grillade och hade mysigt, det var vindstilla och solsken. Men vädertrollen går inte att lita på så nu är det snö överallt, men den smälter snart.

(Edit: Det skall vara 0,7 km inget annat)

Inlagt 2024-04-05 17:06 | Läst 393 ggr. | Permalink
Ni har verkligen ett fint menageri runt era matare och jag känner igen de beteenden du beskriver. Starar fick vi i matningen förra våren då det kom en massa snö i slutet av mars. Det har aldrig hänt förut och vi har inte sett dem i år, än. På söndag blir det varmare igen, håll ut.
Hälsningar Lena
Svar från stenp 2024-04-06 22:11
Ja, i år är det rekord. Kanske är det snön, kylan och blåsten som gör dem extra hungriga.
Hej Sten,
Härliga bilder ur en en imponerande mängd olika arter som ni lyckas samla runt fågelmataren! Jag tycker mig se att ni serverar talgbollar och skalade solrosfrön men vad är det i tredje röret med galler? Fåglarna och även ekorren tycks i alla fall gilla utbudet! Att även rådjur gillar samma meny är nytt för mig.
Hälsningar
Per-Åke
Svar från stenp 2024-04-06 22:15
Tack. Extra många i år som hittat till oss. I det tredje röret är det jordnötter men de är inte lika populära som solrosfröna. Ekorrarna har egen matare med jordnötter men de gillar att klänga bland fåglarna.