Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Addis Ababa Fistula Hospital

Salamno!

Fattar ni något av rubriken??

Om ni orkar läsa denna blogg så kommer ni att veta liite mer om Fistula.

Att det handlar om sjukvård förstår ni. Mycket kortfattat, handlar det om de förlossningsskador som kvinnor kan få när de skall föda fram ett barn. I Etiopien föder de flesta utan att en utbildad barnmorska finns med vilket ökar riskerna för förlossningsskador. Kvinnorna är ofta unga, inte färdigväxta i bäcken/höfter, har de också varit undernärda pga fattigdom kan kroppen inte vara klar/orka en förlossning.

En förlossning som går fel kan pågå i flera dagar och till slut föder kvinnan fram ett dödfött barn, samtidigt har trycket från barnets huvud gjort att det blivit ett hål(en fistula) i urinblåsan eller tarmen och kvinnan blir därefter inkontinent. Denna inkontinens leder ofta till att kvinnan kan bli övergiven av sin man, sin familj. Kan inte försörja sig eller sina barn. De blir utstötta, de kan inte hålla tätt, de luktar illa. De kan inte föda fler barn etc. Ett oerhört stort trauma.

Gatubild från Addis, tror det är från stadsdelen Merkato.

1959 kom makarna Hamlin till Etiopien från Australien, de var bägge gynekologer och skulle jobba på ett sjukhus i Addis i 3 år. Här mötte de dessa kvinnor och blev drabbade av deras öde och beslöt sig för att göra något åt saken.

Sedan 40 år finns det nu ett sjukhus i Addis tack vare dem och jag skulle nu få göra ett studiebesök där. Det ingick i mina planer sedan jag fått stipendiepengar från Signe Thorfinns stiftelse hemma i Jönköping. 

Tog en av de talrika blåvita taxibilarna dit, bad chaufförer åka och ta en fika och återkomma efter ett par timmar.

Förlossningsskador kan ske i Sverige men de är inte vanliga, bara i Etiopien drabbas 9000 kvinnor per år. Av dessa opereras bara 3000 per år och de flesta just på Fistula sjukhuset i Addis eller i någon av deras numera fem filialer ute i landet.

Vården är gratis för kvinnorna, t.o.m resorna till och från hemmet får de hjälp med. Ofta en resa som kan ta kvinnorna flera dagar. Operationen som görs är oftast lyckad nästan 75% blir helt torra igen medan andra kan ha en viss inkontinens kvar. Flera kan föda barn igen.  De allra flesta återvänder hem till sina familjer igen. För de som inte blir bra har Hamlins Institut byggt upp en lantgård där kvinnorna kan lära sig sköta små affärer och skaffa sig en försörjning.

Det är ytterst sällan kvinnorna kommer med ambulans utan ofta är det lokala transportmedel.

De avvisar aldrig en kvinna som kommer till sjukhuset. 

Visionen för Hamlin Fistula Ethiopia är att förbättra mödrahälsovården i landet och att de till slut få slut på fistula patienter. Som ett led i det arbetet har de startat en barnmorske utbildning för att få ut mer utbildade barnmorskor i landet. Catherine Hamlin snart 92 år jobbar fortfarande kvar i Etiopien, hon kommer inte få se det uppfyllt men hon tror att nästa generation skall få se det.

I väldigt fint skick.

Ingången till sjukhusområdet. Man får inte fota inne på området.

Jag fick ett par intressanta timmar där inne, fick träffa flera kvinnor, se hur allt funkar...gick inte oberörd därifrån.

De har en mycket fin hemsida som har mer information om du skulle vara intresserad, nyhetsbrev, berättelser från kvinnor, bilder mm ta gärna en titt på den:  www.hamlin.org.au

Det finns en bok om Catherine Hamlin: The hospital by the river, går att köpa via hemsidan...går också att donera pengar om man så vill.

Efter det här besöket var mina dagar i Addis över för den här gången, efter detta tog jag bussen till Awassa där jag var i en vecka, men mer om det senare.

Daniel

Inlagt 2015-02-08 00:41 | Läst 4414 ggr. | Permalink

"Synnerligen behjärtansvärt. Intressant reportage, fina bilder. //GöranR"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Synnerligen behjärtansvärt. Intressant reportage, fina bilder.

//GöranR