Fotografiska erfarenheter och upplevelser, synpunkter och funderingar.

Nu även Touit 2.8/50M

En systemkamera gör ju inte skäl för namnet om det inte finns flera delar att välja mellan. Därför har normalzoomen till min Fuji X-T1 nu fått sällskap (och konkurrens) av ett Zeiss Touit 2.8/50 M. Och varför föll då valet just på den gluggen? Det finns ett par alternativ, men jag kände tveksamhet till Fujis egna 2.4/60 som är en äldre modell som enligt ryktet är lite långsam i fokuseringen. Den nya 1.2/56 är säkert bra, men jag använder sällan stora bländare och valde att prioritera möjligheten till närbilder. Alltså blev det en Touit (löjligt namn!). Redan förpackningen skvallrar om att det inte är någon budgetmodell.

För att vara ett 50 mm är objektivet ganska långt, men det beror förmodligen på att det har internfokusering och klarar skala 1:1 utan att objektivet blir längre. Även om det är ett makroobjektiv så kommer jag förmodligen mest att använda det till normala motiv.

På normala avstånd är fokuseringen hyfsat snabb, men i makroområdet tar det ganska lång tid på sig att hitta fokus och då blir det lättare att växla till manuell fokusering (som känns lite ovant eftersom det inte sker mekaniskt utan fokuseringsringen styr elektroniskt fokuseringsmotorn och vrider man lite snabbt blir det eftersläpning så att man missar fokus).

Brusegenskaperna hos X-T1 kan man inte klaga på, klockan är tagen i lysrörsbelysning och med ISO 3200 (bl. 16 , 1/5 s, stativ).

Samtliga bilder är förstås tagna i råformat, och behandlade i Lightroom.

Det är lite för tidigt att sätta betyg på objektivet, och detta är inget objektivtest. Det tar tid att vänja sig både vid kameran och ett nytt objektiv. Därför blir det en del missar även när man tycker att förhållandena är perfekta med strålande sol och tydliga linjer i motivet, men ibland blir det ändå inte skarpt. Det märks att det är skillnad i egenskaperna mellan en vanlig spegelreflexkamera (som i regel har fasdetekterande fokus) och en spegellös (även om X-T1 har en sensor där några celler detekterar fas som komplement till kontrastkännande fokus). Jag börjar tro att man måste ta det lugnare med en spegellös kamera så att den får mer tid på sig att fokusera, man kan nog inte ta snabbskott på samma sätt som med en spegelreflex.

Inlagt 2014-05-28 14:35 | Läst 1207 ggr. | Permalink
Har du provat att gunga in skärpan? Men du kanske kör med stativ? Men då kan en makrosläde ett alternativ.
Svar från skarsfjall 2014-05-28 16:44
De bilder som missat har varit på stort avstånd (50-100 meter) och jag har i regel tagit stöd mot ett räcke. Jag har visserligen ställt in fokusprioritet så att avtryckaren inte kan utlösa slutaren innan kameran signalerat att fokus är låst men det finns förmodligen ett område där låsning markeras (gröna pricken) som är lite större än exakt fokus och det kanske behövs lite tid för att fokuseringen ska stabilisera sig på exakt värde. Jag har ingen annan förklaring just nu, men har bara haft objektivet ett par dagar så jag får se om det är mitt handhavande som behöver anpassas (bortskämd med D800).
Har haft kameran några veckor nu och upplever inte att den hittar fokus (bekräftar) speciellt långsamt. Däremot tycker jag att den oavsett detta ofta `laggar´ betänkligt och inkonsekvent när man skall ta bilden. Detta gör att det är mycket svårt att till exempel panorera ett snabbt föremål och få det skarpt även i bra ljus. Det klarar jag med min Ricoh GR hela dagen;) Nedan en film där just detta problem avhandlas.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=up8K_xd_iwU

/Stephan
Jag har skaffat ett macro till min Olympus, ett 60mm 2,8 som är helt suveränt optiskt, där kan man välja tre olika arbetsområden, så slipper man det eviga jagandet på autofocus. För normal fotografering väljer man 0,4 meter till oändligt, o då är den helt normalsnabb o man slipper det tidsödande jagandet. På riktigt nära avstånd är det ofta enklare att låsa autofocusen o flytta kameran fram o tillbaka. Ha det gott, LO
Svar från skarsfjall 2014-05-30 17:52
Håller med om att det är en fördel med fokusbegränsning när man använder makroobjektiv till vanliga motiv. Jag använder det på Nikons 105:a (undre gränsen blir då 0.5 m).
/Sigge