Att se vardagen är svårt både i stort och smått men jag ska göra ett försök. Det blir nog också en hel del teknik och bildsnack. Kanske kan jag få idéer och inspiration från dom kommentarer jag förhoppningsvis får. Men jag intresserar mig för vad som händer och sker i vardagen och kommer att dela med mig av mina iaktagelser. Förhoppningsvis kan det intressera andra - väcka tankar och så en och annan fotoidé.

Spegelreflexens död

Läste ett intressant citat av Ken Rockwell

"The 2000s were the DSLR decade. Those days are over. DSLRs are about as relevant today as dial-up modems and SCSI-conected scanners, The 2010s are the decade DSLRs died.

In 2019, DSLRs will still be used for sports, news and action, but the rest of us will be using far more compact Powershots, M9s or Panasonic GF-1s for digital."

Jag är beredd att hålla med.

Köpte för en tid sedan en Panasonic GF 1 som ersättare till min Canon G9. 

G9:an har varit kameran som följt mig i vått och torrt och levererat en himla massa fina bilder, särskilt bilder som jag aldrig skulle fått med min Nikon D3 som är stor och tung och därför ofta ligger hemma eftersom min rygg börjar bli dålig och mina axlar inte klarar att bära besten till vardags. Missförstå mig inte nu, jag tycker Nikon D3 är en av dom bättre kameror jag haft map bildkvalitet, "mörkerseende", ergonomi mm, mm. Men som "alltid med" kamera så funkar den inte.

Nu ska jag snart resa till Madeira för andra gången och nu tänker jag bara ta med GF1:an tillsammans med något Nikon objektiv som jag kan använda med hjälp av en adapter.

Här är kameran med sitt pannkaksobjektiv

Och här en bild jag tog häromdagen i Läjet med min GF 1.

Vill ni se mer av mina GF-1 bilder kan ni titta på min 365-dagars blog där dom flesta bilderna är tagna med denna guldklimp.

Ha det så bra - vi höres.

Leif

 

 

 

Inlagt 2010-02-15 13:12 | Läst 10680 ggr. | Permalink

"Min kommentar är kanske mer om teknikutvecklig, rent allmänt. Inte vill jag att utvecklingen ska stanna upp men mycken kunskap går tappt för den ”lagom” intresserade kameraanvändaren. Motivprogram ersätter förståelse för motivets exponering, kamerans ljusmätning behöver man inte bry sig om, reflekterat och infallande ljus, vad är det? Detta är kanske bra nog för många men ger troligen längre väg att lära sig foto och förstå hur det fungerar. Vi som var med på analogåldern var nästan tvingade att lära oss tekniken. Med film i kameran var man tvungen spara på ”rutorna” och inte hade man någon display att godkänna eller förkasta resultatet på. Detta gjorde att kunskap och förståelse var nödvändig."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Om inte annat så kan spegelreflexen försvinna för att få ner tillverkningskostnaderna. Men det är ju ändå nåt speciellt att se motivet på riktigt å inte på skärm eller genom elektronisk sökare. Hoppas i alla fall på den där omtalade mångfalden. Då kan ju alla få hitta sina små guldklimpar.
Svar från Leif Eliasson 2010-02-15 19:02
Lite back to basic är det ändå, när jag assisterade i början på 70-talet jobbade reklamfotograferna oftas med storformat med bilden på en "skärm" och dessutom upp och ner.
Undra om Ansel Adams skulle känna igen sig?
Tack för din kommentar
//Leif
Du åker väl inte tåg ner till Madeira... :-)
/nic
Svar från Leif Eliasson 2010-02-15 19:03
Nää...om dom inte börjat med undervattenståg
//Leif
Ge mig en kompaktkamera med riktig sökare och stor sensor så kanske jag kan bidra till DSLR-döden, men jag tror jag håller hårt i min i ett antal år framövre
Svar från Leif Eliasson 2010-02-15 19:04
Det gör du nog rätt i, å andra sidan är det ju vi konsumenter som kan driva på utvecklingen genom att efterfråga den kamera du nämner.
Tack för din kommentar
//Leif
Visst kommer spegelreflexen dö ut så småningom. Men än så länge har den sina fördelar. Men det tror jag inte den kommer ha så länge till.
Jag ser fram mot nya kameror med ny fräcka tekniska lösningar.
Svar från Leif Eliasson 2010-02-16 14:28
Skulle allt vara skönt med en lätt och "bra" kamera.
Tack för din kommentar.
//Leif
Min kommentar är kanske mer om teknikutvecklig, rent allmänt.
Inte vill jag att utvecklingen ska stanna upp men mycken kunskap går tappt för den ”lagom” intresserade kameraanvändaren. Motivprogram ersätter förståelse för motivets exponering, kamerans ljusmätning behöver man inte bry sig om, reflekterat och infallande ljus, vad är det? Detta är kanske bra nog för många men ger troligen längre väg att lära sig foto och förstå hur det fungerar. Vi som var med på analogåldern var nästan tvingade att lära oss tekniken. Med film i kameran var man tvungen spara på ”rutorna” och inte hade man någon display att godkänna eller förkasta resultatet på. Detta gjorde att kunskap och förståelse var nödvändig.
Svar från Leif Eliasson 2010-02-16 14:37
Ett sunt resonemang som jag håller med om. Samtidigt kan man ju resonera som så att dom som skaffade dom första bilarna eller för den skull datorerna var intresserade av hur och varför dom funkade. Numera är nog dom flesta bilförare och datoranvändare mer intresserade av att dom funkar och inte blir dom sämre förare eller datoranvändare för det. Men visst är det så att den bakomliggande kunskapen hjälper en att skapa dom bilder man vill.
Ha de så gott Dan.
//Leif
Jag tror att vi ökar vår kunskap i mycket snabbare takt i dag än vi gjorde för ett antal år sedan. Det ser jag mycket tydligt i trädgårdsvärden. Och det är till största del Internets förtjänst. Och jag tror samma sak gäller inom fotovärlden. Och med dagens digitalteknik är det ju så mycket enklare att lära sig för den som vill. Man kan experimentera hur mycket man vill och se omedelbart resultat av sina experiment. Det gör det mycket lättare se sambanden. Och är det något man vill veta mer om så är det bara att Gogela, så får man mer information än man orkar läsa.