Allt mellan himmel och jord / Peter
Astrofilter
Utöver programvara vid redigering av astrobilder så är användandet av filter ytterligare en djungel i astrofoto. För färgkameror så finns det tex speciella filter som bara släpper igenom vissa våglängder, tex Optolong L-eXtreme släpper enbart igenom H-Alpha och OxygenIII, vilket optimerar genomsläppet för det ljus som kommer från nebuloser, och som då också spärrar ut månljus och ljusföroreningar. Vilket borde gynna just mig som är i ljusföroreningar bortle 9.
de vita bandpass markeringen i bilden visar de våglängder som släpps igenom
Nästa problem förutom att välja filter är hur man får fast ett filter i ljusgången i en kamera, dessa nebulosafilter säljs nästan enbart i 1,25” och 2” (vilket är 48mm gänga). Det finns även några clip in filter man kan sätta framför sensorn men de är få av dessa som passar till en Nikon. För en Nikon DSLR så är det kört att få in den mellan objektiv och kamera. För en spegelfri Z6 skulle det eventuellt vara möjligt men efter mycket letande gav jag upp. Z6 adaptern till F fattning är 30,5mm djup, skulle vara möjligt att ersätta adaptern med en filterhållare men problemet är att en filterhållare med F fattning är 29mm djup vilket ger 1,5mm till en Z adapter, vilket inte finns. Men en sådan adapter kan nog vara lämplig till en astrokamera i framtiden, så det får väl bli ytterligare poster i inköpslistan.
Isället gick jag på den mer hanterbara vägen att med två step down ringar från 77-58 och 58-48mm, montera ett 48mm filter i filterfattningen, såsom det sitter i bilden ovan. Men hur går då detta med vinjettering mm, det var ju nästa fråga.
I första serien av bilder nedan med Z6, så visas bilderna i följande ordning; med filter, med enbart step down ringar och utan något. Man ser med Z6 som är en fullformat att det blir någon typ av ljusbortfall. Konstigt nog inte enbart i kanterna utan det blir som en mörkare cirkel i mitten också. Man ser också att själva filtret tar väldigt mycket ljus, ISO 10000 jämfört med 320 med enbart step down, men det är ju förväntat med den smala bandpass som det är. Det är himlen som är fotograferad i dessa bilder.
Här nedan med D500 har jag vänt på ordningen, så det är nu utan något alls, med step down och sist step down och filter. Med D500 som har en mindre sensor så är inte effekten av step down så påtaglig, så det blir nog som jag har tänkt att filtret passar bäst på D500.
Det är inte bara programvara, filter, utrustning mm som man ska övervinna i astrofoto, även vädret ska bemästras, vilket inte är det enklaste. Är det inte mulet så blåser det och skulle det vara klart så är månen troligen uppe, jag återkommer med bilder med och utan filter när vädergudarna är på min sida.
Lite mer om L-eXtreme:
https://astrobackyard.com/optolong-l-extreme-filter-review/
Har sedan tidigare ett Optolong Clear Sky Filter i 77mm, i denna länk nämns några filter mot ljusföroreningar
https://astrobackyard.com/light-pollution-filters/
Tanken är att jag ska ta en serie bilder med de olika filtren och i redigeringen mixa ihop dessa bilder, så får vi se hur detta går
Astrofoto, Siril vs Sequator vs Deep Sky Stacker del 3
Sista delen om stackning för denna gången. Här har jag jämfört tre stackningsprogram, samtliga gratis. I starten använde jag DSS, men släppte det ganska tidigt pga att det gav dåliga/nästan inga färger, om det beror på att jag använder en omodifierad kamera eller fel inställning i programmet, eller annat vet jag inte. Gick från DSS över till Sequator som både är snabb, enkel att hantera och som gav ut en stackad bild som iaf hade lite färger som det gick att jobba vidare med. I förra veckan testade jag också Siril, som jag för stunden anser ger den bild ut från stackningen som man enklast kan göra något med i den slutgiltiga redigeringen, som för bilderna nedan har efterredigeringen enbart varit i Lightroom. Har använt samma ingångsmaterial till samtliga ”stackare” samt att de har alla gått en ganska standardmässig steg för steg process i default inställning, det finns troligen möjligheter att manuellt gå in och påverka mer i stackningsprogrammet än vad jag har gjort här
Plejaderna
En bild direkt från kameran, i bilderna nedan så är det ungefär 50 bilder som blivit stackade
En stackad bild ut från Sequator
En färdig redigerad bild efter LR, stackad i DSS, vet inte varför den blir svart/vit
En färdig redigerad bild efter LR, stackad i Sequator
En färdig redigerad bild från LR, stackad i SIRIL
Andromedagalaxen
En stackad bild ut från Sequator
En färdig redigerad bild efter LR, stackad i DSS
En färdig redigerad bild efter LR, stackad i Sequator
En färdig redigerad bild efter LR, stackad i SIRIL