Allt mellan himmel och jord / Peter
SkyWatcher EQ5 rigg och ZWO AsiairPlus
OBS bör bara läsas av de som är tekniknördar och intresserade av Asiair
Jag ägnade en stor del av december för att sätta mig in hur den nyinköpta utrustningen för astrofoto fungerar, man ska ju när det är live kunna göra detta i sömnen, bokstavligen talat.
EQ5
Börjar med själva riggen EQ5 som med en handkontroll har en GoTo funktion, denna tillsamman med en kamera/objektiv fungerar som en egen enhet. Det tar inte så lång tid att sätta upp riggen, börjar med stativet och att N benet pekar mot norr samt ser till att det är i våg med ett vattenpass. Därefter sätter man på huvudet och riktar in detta mot polaris. Därefter sätter man dit motvikten och ser att den balanserar mot kameran. Kopplar upp elektroniken för styrningen, så är man igång.
För hjälp till en grovinställning mot polaris så kan man använda Appen PS Align, se att det är rätt plats, välja DSO, välja show data, skriva in polaris och sedan trycka på Push to, då kan man ganska säkert justera in i höjdled, däremot i sidled där kompassen används så kan det vara mindre noggrannhet.
När man startar med handkontrollen så gör man först en initialisering, genom att svara på ett antal frågor om position och tid, därefter kan man antingen gör en kalibrering mot stjärnor, om det är första gången på platsen, eller så går man vidare till att ange ett mål. Kalibrering mot en till tre stjärnor fungerar riktigt fint och för mig som inte ser Polaris från balkongen hemifrån kan finjustera riggen med hjälp av några utvalda stjärnor som jag kan se, men två och tre stjärnors kalibrering så får man ut ett resultat med hur fel riggen står mot polaris och vad man ska justera och i vilken riktning, man kan därefter göra om kalibreringen efter justeringen, tills man är nära 0 grader/minuters fel i båda riktningarna.
Därefter är det bara att sätta på kamera/objektiv, timer för att styra exponeringen samt en värmestrapp för att inte linsen ska imma igen. Lämpligt är att som första mål välja en stark stjärna så ser man både att man är rätt i position samt att man kan använda stjärnan för att sätta fokus, därefter går man till det verkliga målet. När man är färdig för natten så sätter man riggen i hemposition och kopplar ner.
Asiair med USB kabel
Egentligen fungerar det ganska bra med enbart EQ5, men det går att förfina detta ytterligare med en Asiair, vilket är en liten Raspberry Pi dator, med den kan man styra både riggen och kamera, guide kamera, filterhjul, fokus mm, nu har jag inte allt detta (än) men den underlättar ändå processen.
Det första jag gjorde var att koppla upp Asiair med en USB kabel till handkontrollen och en USB kabel till kameran. Med denna set up måste man som tidigare starta riggen med initialiseringen via handkontrollen och när det är klart kan man koppla upp Asiair Wi-Fi nät mot en surfplatta/mobil. Därefter kopplar man upp riggen och då ska man välja SkyWatcher SynScan förbindelsen. Styrning av tracking sker via handkontrollen. De flesta Nikon och Canon kameror kan anslutas och gå i PC mode, de måste vara inställda på enbart RAW. Man väljer sin kamera i listan och kopplar upp den i appen. När rigg och kamera är uppkopplad så väljer man mål och GoTo, jag förklara detta bättre under nästa kapitel. Att tänka på är att om man använder USB förbindelsen till riggen ska man inte avsluta med hemposition från Asiair utan göra hemposition från handkontrollen istället, för mig ställer sig riggen inte rätt efter ett hemkommando från Asiair när man går via USB till handkontrollen, vet inte riktigt varför.
Asiair med EQDir kabel
Detta verkar vara det smidigaste sättet att köra med Asiair mot riggen. I detta fallet använder man en speciell EQDir kabel, köpes separat, som man kopplar från Asiair USB direkt till styrenheten på EQ5, handkontrollen används inte i denna set up. Man slår på Asiair och styrenheten och kopplar upp Wi-Fi från Asiair mot surfplattan. Kopplar upp riggen och nu ska man använda inställningen EqMod mount och koppla upp denna. Det finns också en inställning som är EQMod with SkySafari, men denna har jag inte fått att fungera än. Skillnaden här är att man väljer mål från SkySafari istället från Asiair appen, ytterligare något att lära sig någon gång.
Ett standardflöde för att ta bilder via Asiair är enligt följande:
- Riggen ska vara uppkopplad och tracking påslagen
- Kameran ska vara vald och uppkopplad, se till att spara parallellt till kameran är påslagen, då sparas raw i kameran och filtypen FITs på minneskortet kopplat till Asiair.
- Kameran ska vara inställd i bulb, endast raw. VR avslagen och AF avslagen. AutoISO ska också stängas av. Lämpligen väljer man sedan bländare , tid och ISO efter de kalibreringbilder man tidigare har tagit.
- Tar man bilder via Asiair, koppla också upp ett externt USB minne och se att detta är valt under minneslagring
- Första gången man sätter upp riggen så gör man en polinställningen med hjälp av Asiair, har man gjort grovinställningen när man satte upp riggen så är det bara mindre justeringar och tar bara några minuter.
- Välj en stark stjärna och gör GoTo, riggen ska nu förflytta sig till stjärnan. Ställer in en exponeringstid för preview bilden och fokus i närheten av oändligheten och trycker på preview. En bild visas nu på skärmen på surfplattan. Om stjärnan inte är skapligt i centrum gör jag en plate solve och synkar mot riggen och ny GoTo, då justeras riggen så att målet är helt i centrum, mer om detta senare.
- Om målet är i centrum så väljer jag här att koppla ner kameran från PC anslutning och istället gå över till live view på kameran, för att ställa fokus. Det går att göra detta från surfplattan också, men eftersom det är bilder som laddas över så tar det lite tid och det är så små justeringar i fokus man ska göra så jag upplever det som enklare att se på displayen i live view. På surfplattan kan man välja Focus och kameran sänder då regelbundet bilder över till plattan, men med fördröjningen i kanske en sekund mellan bilderna så känns det bättre i live på kameran. Man stoppas Asiair Focus med att trycka på startknappen igen, det tog några veckor innan jag förstod det.
- Bilden ovan visar OK fokus med en bathinov mask på objektivet, det går snabbare att ställa in fokus med masken. Det bör vara en ganska ljusstark stjärna för att masken ska fungera som bäst. Jag har använt masken i starten på en stark stjärna, men vid fininställning vid ett objekt så är det inte säkert man har någon stark stjärna och då brukar det vara enklare att ställa in utan mask, då kan man sätta fokus när en stjärna blir som minst, det brukar också komma nya små stjärnor vid fokus som inte syns när man är off fokus.
- När fokus är Ok så kopplas kameran upp mot Asiair, man kan ta en testbild för att se att det fungerar via preview
- Nästa steg är att välja det riktiga målet och ta en bild med preview för att se om det är centrerat, om inte gör en plate solve, se nedan
- Plate solve är en makalös manick, det är nog det jag uppskattar bäst med Asiair just nu, när jag inte har så mycket av annan utrustning att ansluta. Med plate solve tas en bild på vad kameran ser, tex bilden ovan på M33 triangelgalaxen, den suddiga pricken snett upp till höger på bilden ovan sett från centrum. Efter ungefär 0,3 sekunder får man en position vart kameran pekar och gör man då en synkning mot riggen och gör om GoTo så flyttar sig riggen till en mer exakt postion, bilden nedan. Det är lite trolleri att manicken hittar position på 0,3 sekunder när jag själv kan leta efter triangelgalaxen i flera timmar innan GoTo funktion. Upptäckte nu att det är viktigt att det står rätt Focal length, brännvidd, vid initialiseringen av Asiair har den angivit 294mm för mitt 300mm objektiv. När jag nu senare bytte till 135mm så kunde den inte utföra plate solve. Den använder tydligen sensorn storlek och brännvidden för att beräkna betrakningsytan och jämför den med sitt bibliotek på något magiskt sätt, otroligt. Fick uppfattningen att det var bättre då (om man skiftar objektiv ofta) att ange 0 i brännvidd och att vid plate solve då själv beräknar detta. Men något att tänka på att det antingen står rätt brännvidd eller 0mm
- Man kan här välja att koppla ur kameran igen och styra kameran själv med en timer, men använder man Asiair så kan man sköta exponeringstid och antal exponeringar från Asiair, jag brukar ställa in ISO och bländare på kameran, men ISO går också att ändra vid kamerainställningar i Asiair.
- För att sätta exponeringar till det valda objektet, gå till Autorun. Tryck på symbolen med tre linjer. Därefter tryck på +. Välj exponeringstid och antal bilder och OK
- Vid huvudsidan ser man en symbol hur många bilder man ska ta och hur många som ska tas, tex 50/0 när man startar. Trycker man på start, så börjar processen och bilden tas och laddas därefter upp så att den kan ses på surfplattan. Fördelen med detta är att man kan följa fotograferingen för att se att trackingen fungerar samt att det inte kommer in moln mm. Man kan stoppa processen genom att klicka på start igen.
- En annan möjlighet är att sätta en Plan, med detta kan man sätta in flera objekt, det är i princip Autorun som ovan men att man lägger flera objekt i serie efter varandra, med förflyttning till nytt mål mellan tagningarna. Här görs också en plate solve vid varje objekt för att säkerställa att objektet är i rätt position.
- Man väljer Plan och därefter de tre strecken. Inne i Plan väljer men tre streck (lista) i huvudet och anger namn för planen. Hur man tar bort namnen ur planen har jag inte förstått än. Därefter klickar man på + och anger ett objekt, därefter på + igen och anger exponeringstid samt antal exponeringar samt OK, går tillbaka med < och är redo att knappa in ett nytt mål med +
ser ut så här när man lagt in ett mål samt tid och antal exponeringar vid första målet
klickar man på kugghjulet så kommer det upp en ytterligare inställningar för det angivna målet
såhär ser det ut när processen pågår, det är nu första objekt av två och den är på bild 48 av 100 och den har 13 sekunder kvar av exponeringen
mellan målen gör den en förflyttning till nytt objekt och en plate solve och justering vid målet
Detta glömmer man:
- att slå på tracking
- att se till att bilder lagras parallellt i kameran för raw filer är på
- att se till att minnesstickan är vald, annars lagras bilderna i Asiairs minne
- att se till att brännvidden är rätt eller står på 0
- samt allt övrigt man glömt
Astro från balkongen
Samlar några bilder där de flesta är tagna den 4-6/1, efter många månader med moln och om det inte var det moln så var det fullmåne, men så äntligen blev det äntligen några kvällar med klart väder. Samtliga foto tagna från balkongen där ljusföroreningen är på nivå 9, i Danmark har jag nivå 6 och det gör en hel del, men det är ändå bra träning att köra från balkongen, så har man lite bättre erfarenheten när man kommer till bättre förhållanden.
D500, 300/4, f/5 ISO 640 totaltid 42 minuter. Triangelgalaxen är den tredje största galaxen och ligger i närheten av Andromedagalaxen. När man fotograferar den så syns den enbart som en suddig fläck, men det går i redigeringen att få lite extra liv i den.
D500, 300/4, f/5, ISO 640, totaltid 80 minuter. Christmas tree, Julgranshopen, ligger i närheten av Rosetta nebulosan och Orion. Formen med en toppstjärna och den tre stjärnorna ger en julgransform. Nebulosan i bakgrunden blev blå istället för röd, men det har nog med att en DSLR inte fångar det röda ljuset så bra, då det inbyggda IR filtret filtrerar bort fyra gånger av detta ljus. Försökte ta många bilder men lyckades ändå inte fånga nebulosan, 80 minuter så länge har jag aldrig kört tidigare.
D500 300/4, f/5, ISO 400 total tid 51 minuter, Ringnebulosan ligger i stjärnbilden Lyra, i bilden nedan som är en obeskuren bild ser man de två stjärnorna i Lyra och ringnebulosan i mellan dessa. Vega ligger i andra änden av Lyra. Både ringnebulosan och hantelnebulosan är planetariska nebulosor https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Planetarisk_nebulosa
Dumbbeell, Hantelnebulosan, D500, 300/4, ISO 400, f5 total tid 50 minuter, denna ligger i stammen av Vintergatan
Plejaderna D500, 300/4 f/4,5 total tid 18 minuter
Måne stackade med en 50 bilder manuellt plockade från en 4K video
Rosettnebulosan, här samlade jag ändå in en 40 minuter, men ändå syns den nästan inte. Vissa objekt verkar vara svårare att fånga på platser med dåliga förhållanden
Nordamerikanska nebulosan, D500 300/4, ISO 400, totaltid 50 minuter, ligger högt upp i stammen av Vintergatan
Pelikannebulosan, D500 300/4 f/5 ISO 640, totaltid 51 minuter. Pelikan ligger precis under nordamerikanska nebulosan
Eastern Veil D500 300/4, f/5, 1200 sekunder, ligger i närheten av stammen på Vintergatan vid den nordamerikanska nebulosan
Ovan är några singelbilder på Orion med bältet och svärdet och nedan Orion nebulosan. Orion kan jag fotografera skapligt från balkongen så jag ta den igen med fler exponeringar.
Årskrönika 2021 del 4
Då har vi kommit till det fjärde kvartalet
Kvartalet började med en hel del astrofoto, som visade sig bli mer o mer dominerande inom mitt fotograferande. Det är en genre som är det optimala om man verkligen vill grotta ner sig i utrustning, filter, program, datorer och redigeringar, finns troligen ingen botten här utan som ett stort svart hål, men det betyder ju också att det är utmanade. I alla fall större chans att lyckas här än att klara 6m i stavhopp, som ett exempel, därför satsar jag på astrofoto istället
Ovan är Andromedagalaxen, det är nog den som man börjar med som deep sky objekt.
Nästa objekt brukar vara Orion nebulosan, den visade jag i kvartal 3, så här får det bli hästhuvudnebulosan istället, den är alldeles över Orion nebulosan vid stjärnan Alnitak det är den vänstra stjärnan i Orions bälte, de tre stjärnorna som ligger i rad och är lätt att hitta. Det är en kraftig beskärning därför är stjärnorna lite hackiga, detta är en bild som ska förbättras under 2022.
I bilden ovan ser man iaf sex galaxer, Cigarr och Bode är de större i bilden, den lilla galaxen nedåt till vänster NGC 3077 och heter Kransgalaxen, den ovala som ligger snett nedåt till höger NGC 2976. Det finns också ytterligare två små galaxer NGC 2959 och 2061, de syns också svagt på bilden
Nordamerikanebulosan är också ett vanligt objekt och ligger oftast högt upp i Vintergatan, i bilden finns också Pelikan nebulosan som ligger nedanför ”korset”
Whirlpool galaxen Malströmsgalaxen fotograferades också ett antal gånger under hösten, den ligger i närheten av Karlavagnen
Slöjnebulosan Western Veil, ligger i närheten av Vintergatan. Bilderna tidigare hittade jag själv på himlen, men för denna fick jag hjälp med den nya riggen EQ5 med GoTo funktionalitet. Man väljer bara Western Veil, och efter några sekunder är man där, blir mer om detta under 2022.
Dessa bilder kommer jag konstigt nog ihåg, de tog jag på morgonen i Melby Overdrev efter att ha varit uppe hela natten och fotograferat astrofoto, på morgonen blev det såpass dimmigt att det lockade till en tur till Melby.
Var på väg hem från Söderåsen och såg en större flock med bergfinkar
Sillgrisslan blev ett nytt X i det fjärde kvartalet
var uppe vid sommarstugan i Kungsbacka, några bilder vid sjön
vi har ett vackert parti björkar på vägen upp mot Höganäs
några bilder från parken vid Arresø i Danmark
Det var allt från 2021, nu får jag börja samla bilder till 2022 del 1
Brev från kolonien 2022:1
Nytt år på kolonin med nya brev
de vanliga snödropparna är på väg upp
de extra tidiga snödropparna är också på väg
uppe i stenpartiet sticker också några tulpaner upp, så det blir säkert något att skriva om i år igen
Årskrönika 2021 del 3
Då har tillbakablicken kommit till det tredje kvartalet.
varje år testar jag med droppar, denna blev ovanligt lyckad
några skymningsbilder från kolonin
har ju tagit många bilder på gladan, men denna tillhör de bästa. Inte så ofta man får att de startar mot en, här var det tur att jag såg en glada ute på åkern och vände om och fick några bilder
den lilla flugan höjde bilden på bromsen
en vacker hoppspindel på soffan
den här fisktärnan var rolig då den vred ur sig efter doppet
flygande fjärilar är ju en utmaning som man tar varje år
ån vid Munka-Ljungby, en vacker vandring längs ån
när vi var uppe och hälsade på dottern i Uppsala i somras, så stod kungsfiskarna i Fyrisån på programmet.
naturen vid Melby Overdrev har det mesta för att tillgodose ens fotobehov
nötskrikan från skogen i Melby Overdrev, den bästa bild jag fått hittills de brukar inte vara så villiga till fotografering
ett nytt X under kvartalet var den småfläckiga sumphönan
varje höst så blir det en tur till Jægersborg dyrehave
skeppet Götheborg passerade i sundet på resan mellan Stockholm och Göteborg
Började på allvar att fotografera deep space motiv, i slutet av september börjar säsongen. Sommarstugan i Danmark har de bästa förutsättningar jag har, sett till ljusföroreningar, men det är också nyttigt att fotografera från balkongen i Rydebäck i utbildningssyfte, med sämre förhållanden måste man lägga ner mer i redigeringen för att få fram någon bild. Bilderna nedan är tagna från huset i Danmark
hjärtnebulosan
orion nebulosan
Andromedagalaxen
Det var allt från tredje kvartalet, de tidigare finns här
https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/gott-nytt-ar-samt-arskronika-2021.htm
https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/arskronika-2021-del-2.htm