Allt mellan himmel och jord / Peter
Vadare ute på en ljunghed
Tillbaka till förra Danmarksresan, dagen med dimma. Var ute vid Melby Overdrev som jag brukar och hörde ett otroligt liv ute på ljungheden, stannade bilen och tog ”några” bilder.
ett stort område var fullt av några fåglar som såg ut som vadare. Det mest logiska när man ser vadare på en ljunghed blir ju ljungpipare (hjejle) men så enkelt tror jag nästan ingenting är så jag frågade även på FB, och visst var det ljungpipare. Nu var de ifs i Danmark och där heter de hjejle så de går under undercover. Det måste ha varit många hundra så många ljungpipare har jag aldrig sett tidigare
efter provflygning var de ner för landning
innan de drog iväg för gott
såg också grönfink
bofink, nu hade solen brutit igenom dimman och det var dags att vända hemåt
Astrofoto del 7 - uppföjning
Jag skrev i den länkade bloggen att jag hade kanske upptäckt en ny galax, de fanns inte med i mina appar SkyGuide och SkySafari. Jag frågade dock i en FB grupp och det visade sig att jag inte var först :(, och i Stellarium så fanns de faktiskt med.
https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/astrofoto-del-3.htm
Cigarr och Bode är de större i bilden. Tittar man i Stellarium så är den lilla galaxen nedåt till vänster NGC 3077 och heter Kransgalaxen, den ovala som ligger snett nedåt till höger NGC 2976. Så upptäckte jag ytterligare två små galaxer i Stellarium NGC 2959 och 2061, de syns också på min bild. Så min bild innehöll egentligen sex galaxer och jag som trodde jag fotograferade två.
Nedan en skärmdump från Stellarium. Stellarium var ett program som jag laddande ner första gången för 15 år sedan, men har inte använt den sedan dessa olika rymdappar kom fram, har alltid gillat SkyGuide. Men vill man gräva i det lilla så verkar Stellarium var riktigt bra. Hade först problem med programmet för rörde man musen så blev skärmen svart, men det fanns med en ”Angle mode” och den ser ut att fungera som den ska.
Igår var det lilla julafton. Jag fick besked om att en leverans från Astrosweden skulle komma på fredagen mellan 11 och16, det blev en lång väntan och inte fanns det någon Kalle man kunde titta på. Men 15.15 kom Nordpost med ett stort paket.
I dimma
Natten med astrofoto i Danmark gick snabbt över till fotografering i dimma, efter någon timmas sömn så tog jag en tur vid 9 tiden till Melby Overdrev för lite bilder i dimman.
några lustiga svampar stod det också längs vägen
Dessa träd ser inte ut att gilla klimatet
ute på ljungheden
nästa gång blir det många fåglar, riktigt många
Astrofoto del 6
Nu har jag fått redigerat de sista astrobilderna från förra danmarksturen, kvar är nu bara de längs marken. Men vädret nu passar fint till redigeringar.
Hjärtenebulosan ligger 7500 ljusår bort, den finns i den östra stammen av Vintergatan. Man syftar in sig på Double Cluster som man ser till höger i bilden och så har man hjärtat till vänster. Nedanför ligger själnebulosan.
Tagen med D750, Samyang 135/2 f/2,2 30sek, totaltid 1495 sekunder. Bilden ovan är redigerad med StarNet med och utan stjärnor för sig och så är en del av stjärnorna borttagna i den slutgiltiga bilden. Just Samyang 135/2 verkar ge väldigt många stjärnor
Så här ser bilden ut med alla stjärnorna, man ser ju inte nebulosorna för alla stjärnor
En bild på Plejaderna, ganska svår att redigera är väl inte helt nöjd än.
Nedan tre olika bilder på nordamerikanska nebulosan, det är några omredigerade också svår att redigera
Astrofoto del 5
Tillbaka till förra Danmarksresan och första kvällen där, den kvällen jag körde astrofoto hela natten, har några bilder kvar därifrån. Orion kommer upp väldigt sent nu på hösten eller rättare sagt ganska tidigt så dessa bilder är tagna runt 4-5 på morgonen.
Orion nebulosan är en av de närmaste nebulosorna i Vintergatan, enbart 1344 ljusår bort. Även om den ligger så nära så är jag glad att man kan fotografera den från trädgården med tanke på dagens bränslepriser så hade det blivit dyrt att fotografera dessa motiv på plats.
Orion nebulosan. Bilden är tagen med Z6 och 300/4 i f/4, ISO 640 och 30 sekunder med totalt 570 sekunder. Detta är enda bilden i bloggen där jag inte har använt StarNet utan denna stackade bild är enbart redigerad i LR.
Detta är en motsvarande bild som den ovanför men denna är även redigerad med StarNet, dvs två bilder har redigerats separat, en utan stjärnor och därefter har jag gjort en stjärnmask och lagt tillbaka en del stjärnor, mer beskuren också
Detta är inte samma bild som den ovanför, utan en ny serie som togs med samma parametrar direkt efter.
Ytterligare en redigering, något ljusare
Orions bälte, Z6, 300/4, f/4, 30 sekunder totalt 1080 sekunder. Jag tog fler bilder i denna serien för jag skulle beskära mer för att få ut hästhuvudet som ligger strax under den nedersta stjärnan i bältet.
Nedan några redigeringar för att få fram hästhuvudet i hästhuvudnebulosan, man kan se den i mitten av bilden. Kraftigt beskurna från bilden ovan och vriden 90 grader, man ser hästhuvudet även i bilden ovan i den röda strimma under den nedersta stjärnan