Allt mellan himmel och jord / Peter
Fiskgjuse
Ännu en gång vid Utvälinge, var först ute på Sandön och tog några bilder, inget märkvärdigt. Stranden på Sandön var täckt med tång och det var också högt vattenstånd så det var inte så mycket strand att gå på så jag vände tillbaka till gångbron och såg denna fiskgjuse (fiskeørn) ryttla.
men ingen fisk
ännu ett försök utan fisk
men här efter många försök, tror det blev en 6-7 försök innan den lyckades fånga en fisk. När den väl gjorde det så var det en bit bort och skymd av vassen
Gråhakedopping
Fick ett tips att vårt lokala gråhakedoppingpar (Gråstrubet Lappedykker) hade fått en unge som åkte rygg. Dammen ligger bara några km bort så det fick bli ett besök.
det var även mattid
jo, det var mattid ganska ofta, det gick nog bara någon minut mellan fiskarna.
som sagt det gäller att vara torr om fötterna
även fru Dopping får lite mat, hon kanske har svårt att dyka med en ryggsäck
Gjorde ett nytt besök en tidig morgon en vecka senare, då hade ungen börjat simma själv
Tredje gången gillt
Så äntligen lyckades det och man kan få sova igen. Det har ju blivit några klara nätter så jag har försökt att hitta kometen Neowise.
Första försöket var kl 4 om morgonen i förrgår och kanske var det för ljust, det ska vara som bäst mellan 1 och 2. Dock såg jag tydligt stjärnan Capella och Neowise ska ligga på samma linje något mer åt väst, jag sökte av längs linjen och runt där jag trodde den skulle vara, tog massa bilder i onödan men ingen komet.
Andra försöket var på kvällen samma dag vid 23, gjorde egentligen på samma sätt, hittade Capella och letade, tog massa bilder men ingen komet.
Tredje försöket i går kväll, gick ut vid 23.30, är på kolonin. Denna gången var jag utrustad med kikare och såg faktiskt kometen med en gång, det tog inte mer än 10-20 sekunder. Men så skulle jag hitta den med kameran, hade D500 med 200-500, började med 200mm. Tycker jag inte ser så bra i mörker på liveview så jag tar en bild hittar några stjärnor och jämför med dem jag ser vid kometen men det stämmer inte, och så håller jag på, tittar i kikaren där är den, letar med kameran där är den inte. Det var två stjärnor vid kometen, en heter Talitha och dessa försökte jag då hitta med kamera, jag blev mer och mer frustrerad för den fanns i kikaren men inte i kameran, så efter en halvtimme så tänkte jag att jag börjar från marken och går uppåt, jag hade ändå skaplig koll på riktningen, efter andra bilden så satt den där 😊. Den var betydligt längre ner än jag hade uppskattat med kikaren, man skulle nästan ha kameran vågrätt för att få träff, och jag hade letat runt ibland stjärnorna i Stora björnen som ligger snett ovanför.
Bild med ISO 1000, 1,6 sekunder och 500mm. Hade tyvärr inte någon fjärrkontroll med mig och att få igång styrningen från mobilen orkade jag inte just då, klockan hade blivit 0.20.
Detta var första bilden i den serie där jag beslutade starta från marken, man ser ifs inte marken men de slöjmoln som låg vid horisonten.
Så höjde jag kameran ett snäpp och så såg jag kometen med kameran för första gången, äntligen! Det är ISO 4000, 0,4 sekunder och 200mm.
Jag centrerade in bilden och tog så denna, samma parametrar som ovan
Här ser man Capella som jag utgått ifrån, kometen ligger ovanför Lynx (lodjuret)
Den här bilden hade jag ofta i kikaren med stjärnan Talitha som riktmärke
Stora björnen (Ursa Major), i vilken Karlavagnen med de sju ljusstarkaste stjärnorna ingår.
Så några bilder från de två första försöken, en koltrast sjöng för fullt kl 4 om morgonen.
Månen hade kommit upp.
Detta är Capella som jag utgick ifrån
en fågel till lyckades jag få på bild
tomt
Brev från Kolonien #27 2020
En blandning av bilder från kolonin
stockrosorna står fint
även de vanliga roserna
Tornfalksungarna 3-10 Juli
Fortsättning på historien hur det går för tornfalksungarna norr om Helsingborg.
Den 3 juli så hände det inte så mycket. Det var totalt fyra synliga ungar och inga vuxna. En satt hela tiden i holken, en satt på en avsats i muren eller var inne i huset via någon öppning mellan stenmur och trägavel. Två ungar satt antingen på taket eller var ute och flög. Kanske hade de beställt tidig frukost (morgenmad) idag, för inga matleveranser under tiden jag var där. Jag sitter i bilen en bit bort för att inte störa dem
Denna var ju kul en tornfalk som gör kattöron
En av dessa gav sig ut och flyga, den andra stannade hela tiden i holken
en i boet
Denna försvann ibland in i huset, men var aldrig ute och flög idag
Dessa två var de som prövade sina vingar idag. Ett sammanträffande, för precis när jag skrev denna rad så spelade de på TV - gå upp och pröva dina vingar
Nedan är bilder från den 6 Juli
Jag fick ju besked från KOF att en tornfalksunge hade hittats trafikdödad i närheten, eftersom jag tidigare sett att en unge blev kvar på marken så hoppades det ju att det iaf inte var ytterligare en. Men som tur är så såg jag här satt det 4 ungar i boet, bilden nedan. Om den omkomne var den ungen som inte kunde komma upp till boet, om den hade gett sig ut på vägen eller om den till slut lyckades klättra upp och att det var en av de vingburna som omkommit går ju inte riktigt att säga, vet inte vilken som löper mest risk den som flyger eller den som går? Vägen som går förbi här är ju inte så trafikerad, det är nog runt 5 max 10 bilar i timmen, så det var ju otur
Den 8 juli så möts man av denna vackra syn, en sådan fin skara, nedan.
Så kom vi till den 9 juli, här hände det inte så mycket, eller jo det gjorde det faktiskt. När jag kom på morgonen så satt det en kvar i holken, men när jag kom tillbaka någon timme senare så var holken tom, det var första gången som jag sett den tom, dvs alla fyra ungarna är nu ute och flyger.
Den 10 juli så var det inte någon större aktivitet, jag såg bara till två ungar. De var någon eller några tornfalkar som jagade på ängen ganska långt bort som skulle kunna vara någon av ungarna
Har inte sett till några matleveranser, men det är möjligt att de kommer väldigt tidigt eller sent på kvällen. Jag har nog varit här ungefär mellan 7-8 på morgonen. Tyvärr har jag inte heller sett ungarna fånga något i närheten här av holken, det är ju stora områden de kan röra sig på, så det kan vara svårt att fånga detta på bild