Allt mellan himmel och jord / Peter
Året som gick - 2019
En uppsamling av 2019. Det blev en hel del bilder tagna under 2019, nära 50000, av dessa blev 6000 framkallade, en normal utdelning jämfört med tidigare år, lite över 10%.
Kolonin blev färdig under 2019, det tog ganska precis ett år att få fason på hus och trädgård (men så blev det också bra), detta ger ju också nu möjlighet till ännu fler bilder under 2020, det blev ju inte så många :). Vi var också med i Nordvästra Skånes trädgårdsdag, det var många som kom för en rundvisning i vår trädgård.
Jag deltog också i en dokumentation om vilka trädgårdsväxter som insekterna föredrar, ett projekt som Helsingborgs naturskyddsföreningen höll i för biologisk mångfald. Detta gav också möjlighet att få till några bilder med flygande insekter, här gick ju också några extra exponeringar.
Det blev också en hel del fågel under året, jag fick bilder på 26 nya arter som jag inte tidigare hade på bild, en bra utdelning tycker jag. Några av de roligaste att få in i arkivet var:
Pilgrimsfalk, där en passerade Falsterbo den dagen jag var där och den fick jag på bild :)
Veckan efter vid Stureholm så fick jag två lekande pilgrimsfalkar, före och efter dessa två veckor har jag inte sett några.
Att vi fick ner en lappuggla till Skåne var också en av årets höjdare
Sparvugglan utanför Malmö var också en av årets händelser
På hösten söktes det ju också i varje rönnbärsträd efter en tallbit, på sista stället jag letade satt de
Sandlöpare var en av de nya vadare jag fångade på bild under året
Havsörnen hade jag sedan tidigare, men jag fick min bästa serie i början av året, det var en inflygning där jag nog fick en 20 bilder i det fina vintervädret, att den flög skapligt nära gjorde det ju inte sämre.
Jag lyckades också fånga flygande trollsländor, autofokus i kamerorna har blivit mycket bättre med åren
Att jag också lyckades få träff på en flygande bålgeting, där blev jag själv överraskad.
I rymden hände det också saker. Den 11/11 så passerade Merkurius solen, det var kul att det gick att fånga detta med kameran och med ett ND filter för att dämpa ljuset. Det är den lilla pricken en bit in från vänster sida.
Det var också en månförmörkelse på sensommaren
Att jag lyckades fånga åska på bild från balkongen hemifrån var också en höjdpunkt, det var också första gången jag fick detta på bild.
Det har också varit några fina vyer från balkongen under året
Har alltid drömt om att få bilder på grodor vid vattenytan, och det blev som en bonus när jag var i Skanör för att fotografera skärfläcka, de var lite svårfångade på bild pga en slänt och vass, här finns det möjlighet till förbättring till nästa år.
Jag var också med på Onlocation Natur ett fotoevent på hösten på Örenäs slott, en intressant helg, de hade t.o.m lyckats få dit några sälar för vilda djur fotografering
Har länge haft planer för en tur till Hovs hallar, den turen blev av under året och det blir nog fler turer skulle jag tro
Blommor har det också blivit, harsyra
Skogen har alltid varit en favorit för fotografering, så också i år
Ett lyckat fotoår tycker jag
Fler turer till Utvälinge och Stureholm
Har sett den här tornfalken ett antal gånger vid Stureholm, den brukar sitta längs vägen.
En råka
Detta kan vara samma Ville Vessla som jag har fotograferat tidigare vid Utvälinge
Måsarna/trutarna gav en fin siluett mot kullen i bakgrunden
En ormvråk som satt kvar (en stund iaf)
En gråkråka
Tror att detta är björktrast, träden stod en 100m bort
Julstädning
Har sett att det är sensorfläckar på bilderna, med den gamla D750, detta om man tar med mindre bländare, tänkte att jag skulle pröva med en rengöring. Köpte en blåsbälg och ett kit med en våt och en torr spatel. Det är första gången som jag gör detta själv, så lite nervös var man. Bilden nedan är från övre högra hörnet 1/4 av sensorn, innan jag började, det var där som det var värst
Bilden nedan är efter blåsning, det var ingen större skillnad. Bilden är lite mer beskuren än bilden ovan, man får följa prickarna för att orientera sig.
Efter 1a rengörningen så tyckte jag att det såg lite flammigt ut både på själva sensorn och när jag tog en bild, så jag gjorde om rengörningen igen och bilden nedan är efter sista tvätt. Det blev betydligt bättre kanske någon tendens till fläck i hörnet men helt OK med normal bländare, detta är f/22
Skäggmes
Igår och särskilt på kvällen var det ett förfärligt väder med regn och vinden var uppe i 21m/s. Idag var det en helt annan dag, vindstilla och solen sken, perfekt för att få några nya bilder. Jag åkte till Utvälinge, utanför Ängelholm, och idag var allt bättre än väntat, vasspartiet var fullt av skäggmesar, det hördes ”tjiing tjiing” inifrån vassen runt om, tyvärr som så ofta så hörs de mer än de ses, men vid några tillfällen så var det ändå några som gav sig tillkänna och man fick lite bilder genom vassen.
Även en hona tittade fram
En sävsparv kom också med i bild
Men det är allt herren som är vackrast här
Hökugglan
För en vecka sedan gick jag med i KOF, Kullabyggdens Ornitologiska Förening (täcker nordvästra Skåne). Ser ut att vara en aktiv förening med bra hemsida med beskrivning av fågellokaler i området, en alarmApp, tidning mm. Installerade alarmAppen och den plingar till några gånger per dag. Ett larm var en hökuggla i närheten (ute på kullaberg), jag åkte på det larmet och när jag kom dit så var det just då ingen som visste var den var, efter att letat runt i en 30-40minuter så hittade jag den på sista stället jag letade ;). Den satt så vackert i ett lågt träd i fotohöjd.
Fredrik fick så fina flygbilder på sin, detta är vad jag lyckades få :(, hade ju varit mycket bättre med den andra sidan
Jag tittade bort i några sekunder och just då passade den på att flyga. Den förflyttade sig sedan några gånger till, men jag missade alla tillfällena, det verkar som den hade koll på när jag inte hade koll och just då flög den. Det är ju ganska jobbigt att ha kameran riktat mot fågeln en längre tid, kanske skulle ha ett enbent stativ med som stöd (istället för att ha det liggande i bilen)
Passade på att ta några bilder ute vid fyren vid kullaberg, när jag ändå var där.
Ser ut som början till en knöl så jag antar det är unga knölsvanar som har de svarta näbbarna