Att spegla det jag gillar.

Runt hörnet i mitt närområde..

Bilder från fredagen när till och med solen visade sig fint.. Och det är lite av fortsatt testande här med mitt nya objektiv Nikon 300 mm. PF, även bilder ihop med ett TC 1,4 II som då ger 630 mm. ihop med min Z50. Och utan TC 1,4 II så blir det 450 mm. i brännvidd. Här är förra bloggen med det nya objektivet. Den gången var det busväder och 'hög-ISO' rakt av.. men det går ju det med! Här är det istället 'låg-ISO' bilder som följer..                                                                                                                                                                                                                                                                                   Motiv sedda och fotade i och i närheten av mitt närområde Tantolunden och vid Årstaviken på Södermalm i Stockholm. Bra med äpplen i år! Bilder här fotade med Z50 + TC 1,4 II + 300 mm. PF = 630 mm. brännvidd.

         

Och Steglitserna visade sig fint..

 

Härifrån är nu alla bilder tagna med Z50 + 300 mm. PF och ingen extender, det blir då 450 mm. brännvidd.

           

Vid en fågelmatning.. Gråsparv..

       

Några Sångsvanar drog förbi..

En Björktrast i paradiset..

En blåmes försöker undkomma fotografen..

'Kolis' har 'kollis'..

Några växter.. 'oskärpecirklar' verkar vara runda och fina..

         

Nere vid Årstaviken..

Linjer och sånt.. nedanför SÖS..

Objektivet får av mig 'med beröm godkänt'!     Tack för mig!

Inlagt 2020-11-22 13:16 | Läst 1191 ggr. | Permalink
Vädret ser fint ut
Bilderna ser fina ut
Objektivet verkar fint
Steglitserna är fina
Kul bild på blåmesen? som gräver sig in i ett äpple

Hoppas att 300pf hamnar med ett bra pris på black friday, andra intressant objektiv tycker jag är 20/1,8Z, den är nedsatt av Nikon i vinter rea. Kameror då är det Z50, Z6 som troligen är mest aktuella om de hamnar i ett bra prisläge, får nästan räcka med detta :)
Svar från ehrsa 2020-11-22 17:19
Hej! Ja, det är bara att inse att det här är nog mitt skarpaste objektiv! Men då är det mina telezoomar jag jämför med.. och en zoom blir ju aldrig lika skarpt som ett fast tele! Inget zoom som jag vet om i alla fall.. De första bilderna på Steglitsen här så blev jag tvungen att backa drygt en meter, fågeln rymdes inte i sökaren och det här är ju inget zoom.. jag var 2 meter ifrån och hade 630 mm. på kameran.. det var då jag sedan körde utan extendern, jag hade ju ändå 450 mm. ihop med min Z50! Det räcker ofta väldigt bra! Blåmesen och äpplet var kul, den sitter på en gren alldeles bakom äpplet men ser ut att sitta i ett urgröpt äpple.. fick 'centrera' mig sidledes för att få fågeln i äpplet! :-)

Det enda 'Z-objektiv' som skulle intressera mig är om det skulle komma ett 'fast' vidvinkel eller normalobjektiv i Z DX format, men inget sånt är ju på gång, däremot en zoom igen i 'mellanregistret'.. Ett Z 20/1,8 blir då ett 30 mm. med f/1,8 och det har jag redan med mitt F-objektiv 20 mm. f/1,8 med FTZ-adaptern.. Det här 300 mm. är ett riktigt bra objektiv i alla fall, se vad Johnny skriver i sin kommentar! Snart har du väntat så länge så det kanske inte finns kvar längre.. det borde vara superbra på en D500 även med extender! 630 mm. och väldigt lätt dessutom! Det är en bättre investering än en ny kamera! Z6 vill man kanske inte ha.. nu när man vet att Z6 II har kommit.. Där börjar det bli intressant! Tack! Peter.
Hälsn!
Jag känner på mig att du är väldigt nöjd med ditt köp. Fin skärpa och färger och som vanligt fina levande fågelbilder.
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2020-11-22 17:29
He he, ja det stämmer Bengt! :-) Jisses vad skarpt och lätt det här objektivet är ihop med min lilla Z50! Dom 'gifte sig' direkt.. Troligen är det det skarpaste objektiv som jag har, och skarpt vill man ju ofta ha i natur och fågelsammanhang, och att det även är så här lätt betyder mycket! Vi blir ju inte yngre.. En del av ersättningen för min stulna båt fick finansiera det här objektivet, dessutom fyller jag år i veckan.. :-) Tack! Bengt.
Hälsn!
Blåmes i äpple - den var ju underbar!
Svar från ehrsa 2020-11-22 17:31
Hej! Ja, den blev fin! Naturen har lite humor den också ibland.. :-) Tack! Ragnar.
Hälsn!
Wow vilka kanonbilder!
Så kul med en närbild på skatan, den är så grann. De som är här flyger så fort man lyfter upp kameran, jag skyller på jägarna hehe
Björktrastarna och talgoxarna med sina vingar i flykten riktigt grannt!
Förstår att detta objektiv får mer än godkänt :)
Svar från ehrsa 2020-11-22 17:37
Hej! Ja, här finns det Skator som lärt sig att inte vara så rädda för oss, det är trevligt! Det var lite kul med dom första bilderna där! Först satt det en Blåmes vid just det här äpplet, sen kom Björktrasten och tog över.. sen kom Koltrasten.. och straxt efter kom Skatan.. allt hände inom 30 sekunder! Dom hade sina inbördes rangordning.. Det här är det skarpaste och samtidigt det minsta och lättaste teleobjektiv jag har nu! Och ihop med min likaså lilla och lätta Z50. så blev allt fulländat, så är känslan! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-11-22 18:21
Hehe de körde nästan i storleksordning där då när de kom fram under 30sekunders fotograferingen :)
Svar från ehrsa 2020-11-22 18:42
Ja, precis så var det.. saknade bara en Duvhök som 'sista' fågel.. :-)
Hälsn!
Joakim88 2020-11-22 18:52
Hehe det hade vart något du :)
Strålande bilder på steglitsen! Blåmesen var riktigt rolig. Snyggt fångat.
300mm pf är verkligen ett bra objektiv. Har ägt ett själv tidigare och är sugen på ett igen.
Väldigt smidigt och lätt objektiv. Den sista bilden gillar jag extra mycket. Är behagligt för ögat med kurvorna på något vis. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-11-22 17:44
Hej! Vad roligt, ja då vet du hur det här objektivet är! Ihop med en FF- kamera så kanske man tycker att det är lite för 'kort'.. men det fungerar ju väldigt bra även med en 1,4 extender och är ändå fortfarande lätt! Men just ihop med min Z50 så känns det som succé! Lättare än så här och ändå med lika bra prestanda är det nog svårt att hitta! Jag har varit sugen på det här objektivet sen det kom ut, men då var det just för den låga vikten även ihop med en extender som gjorde det intressant! Tack! Johnny.
Hälsn!
Extra kul när man unnat sej något nytt och det verkligen känns rätt. Bilderna är hur fina som helst och den lilla blåmesen i äpplet kan man ju bara le åt. Steglitserna helt i din stil, strålande vackra i tistlarna. Skatan är otroligt tjusig i närbild. De där fönstren på SÖS blir ju som en synvilla om man tittar på dem en stund.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-11-22 17:59
Hej! Ja, visst är det så! Har kikat på det här objektivet i några år, och nu ihop med min lilla och likaså lätta Z50 så känns det som nånting extra hände.. dom 'gifte' sig direkt! På en FF-kamera kanske man tycker att brännvidden blir lite för kort, men med en APS-C kamera som Z50 så blev det riktigt bra! Troligen är det det skarpaste teleobjektiv jag har, dessutom det minsta och lättaste.. det känns väldigt bra! Äpplet blev kul, fick 'centrera' mig lite för att få in den i äpplet.. :-) Steglitserna var jag för nära, dom fick inte plats i sökaren.. fick backa nån meter eftersom det inte är ett zoom.. (lyxproblem) det var då jag tog bort extendern! Det blir ändå 450 mm. brännvidd även utan den! Tänk vad mycket olika motiv det dyker upp bara under en ganska kort promenad i närområdet så här.. man blir överraskad! Men är det bra väder som här då är även november ofta riktigt bra, men jag väntar på 'vinterfåglarna' nu.. siskor och 'svansar' och annat! Tack! Lena.
Hälsn!
Hej jan.
Det är ett trevligt par som du har satt ihop här. Om Nikon hade varit lite snabbare på banan med dessa modeller, skulle jag antagligen ha varit med också. Nu måste jag "nöja" mig med min D700 och ett par linser 28 mm och 50 mm. Det finns många olika genrer i din serie här så jag gillar dem alla.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2020-11-22 19:42
Hej! Ja, det blev en väldigt trevlig 'kamera' kombination det här! En lätt och liten kombination dessutom, som verkar ge en hög optisk prestanda, det känns bra! Sen fungerar ju det här objektivet också bra på mina fullformatskameror, men det har jag inte hunnit testa ordentligt än.. men det kommer det också! Använder jag en FF-kamera och 300 mm. PF + extender x1,4 så blir det 420 mm. i brännvidd! Det räcker en hel del det också, och optiskt så verkar objektivet fungera bra ihop med 1,4 extendern! Och det blir då f/5,6 som är helt ok! Tack! Erik.
Hilsen!
Ytterligare ett snäpp uppåt i klass denna gången, snart är du uppe i Tamronklassen,hehehe...
Nej skämt åt sidan som han sa, grönsakshandlarn. Riktigt bra bildserie och rolig bild på äppelmumsaren.
Och du har satt solkurva på kartan också.
Ser ut att lämna skapligt snygg bakgrundoskärpa också..
300:at fanns med i periferin innan Tamronköpet men eftersom det blir en del gömslesittning är det mer praktiskt med zoom.
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-11-22 22:47
Hej! Ja, snart kanske man är där.. Tamron.. Nä, det är bara att inse att det här måste vara det skarpaste objektiv jag har, dessutom är det solklart minst och lättast av de 'telen' som jag äger! Känns som det passar extremt bra ihop med min Z50 (APS-C), tycks som dom 'gifte' sig direkt! Det är en dröm att bära på den här 'kombon'! Ska prova hur objektivet är på en FF-kamera framöver, det är ju det den är konstruerad för från början! Med en 1,4 extender så blir det ju ändå 420 mm. och f/5,6.. det är inte dåligt, och betydligt lättare än andra telezoomar som jag har! Ska bli kul att testa även det! He he 'äppelmumsaren' var verkligen fin, fick centrera mig lite i sidled för att få till den bilden.. och mumsaren väntade på mig tills bilden var tagen.. :-) Det är ordning på pippina här! Så klart.. det är ju en solkurva! Tänkte inte på det där och då.. tack för den vinklingen! Fyndigt! Och som säkert framgått, objektivet är riktigt bra, och vill man komma ner i vikt på de kamerakombinationer med objektiv man har, så måste ett 300 mm. ihop med en 1,4 extender vara ett av de bättre, lättare och hyfsat billigaste sätten! Tack! Gunte.
Hälsn!
Och jag gillar trean från slutet mest...och de guldiga spåren.
Kul med ny kamera!
Svar från ehrsa 2020-11-23 12:06
Hej! Gillar också den bilden, hur ofta fotar jag annars såna här motiv.. Det är nybyggt och straxt nedanför SÖS i riktning mot Tantolunden och de 'guldiga' tågspåren som du framöver åker till Stockholm på..! Kameran är precis 1 år gammal, men objektivet är helt nytt och tycks prestera fantastiskt! Kameran i sig väger nästan bara hälften jämfört med en fullformatskamera, och ihop med det här lilla och lätta objektivet så blev det fantastiskt bra! Dom 'gifte' sig direkt.. :-) Tack! Lena.
Hälsn!
Känns som ett hellyckat köp! Bilderna är superba och bloggen omväxlande med många olika motiv. Som vanligt en liten högtidsstund att bläddra igenom......Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-11-24 10:35
Hej! Björn. Ja, det här objektivet överraskar mig dels med sitt lilla och lätta format, men också med dess optiska prestanda! Men så är det ju ofta med ett 'fast' objektiv jämfört med en zoom, och den skillnaden märks verkligen! Min lilla och lätta Z50 ihop med det här likaså lilla och lätta objektivet 'gifte' sig direkt, blev känslan! En riktigt bra kombination som går att bära länge på utan att störas av att det känns tungt.. Och kör jag bara med objektivet så blir det ändå 450 mm. f/4 på min Z50 som är en APS-C kamera, och väger då c:a 1,3 kg ihop.. det är inte dåligt! Med 1,4 extendern så blir det 630 mm. och f/5,6 och vikten ökar bara till 1,5 kg. dessutom så blir det ändå bra prestanda rent optiskt har jag märkt nu! Känns som det blir ett lyft nu att gå ut med den här kombinationen jämfört med de tyngre kombinationerna! Jag har varit nyfiken på det här objektivet ända sedan det kom ut för några år sen, nu vet jag att det verkar vara minst lika bra som förväntat! Det är ju konstruerat för en fullformatskamera, och är säkert lika bra där, men det har jag inte hunnit prova än.. Tack! Björn!
Hälsn!