I romanen om mitt liv och mina resor

Persongalleriet #430: Med Samsung NX500 på Planket Umeå

I lördags visade jag, tillsammans med cirka 60 andra fotografer, mina bilder i fotoutställningen Planket Umeå i Döbelns park i Umeå. Dessutom höll jag i en gatufotoworkshop under dagen. Workshopen hade jag förberett under veckorna innan och på fredagen riggat med laptop och projektor i ett närliggande kontorsrum. Klockan 9 på lördagsmorgonen var jag på plats i parken för att sätta upp mina bilder på den kvadratmeter som jag tilldelats. Så här såg det ut:

Som ni ser hade jag valt ut 13 bilder, 9 liggande och 4 stående, alla gatufoton i färg.

På Planket Umeås hemsida kan man se ett bildspel från parken. Där finns till och med en bild på mig tagen under workshopens inledning. Det hölls även en porträttworkshop och en föreläsning med Linda M. Thompson under dagen.

Det blev bara fem deltagare i workshopen, men det gjorde att jag hann med att lufta min nyinköpta Samsung NX500 och ta några bilder själv under den praktiska delen ute på stan. Här kommer några av dessa bilder:

Ingela och Eva var två av workshopdeltagarna.

Attityd.

En glass på stan i Mammas knä.

En blå klassiker.

Ingela "chimpar" vid kulturväven.

I matkön.

Det var första hyfsat varma dagen för året. Umeborna gick man ur huse.

Tillbaks igen vid Planket. Elin Berge visade en bild, detta porträtt i profil.

Det var många som "hängde" i parken under dagen. Här en som hängt på virknings(sticknings?)trenden.

Det var flera fotografer som kombinerade med hundintresse.

Kameran då? Jo, hade fotat lite dagen innan och inte trivts alls, kände mig rätt besviken. men skam den som ger sig och jag tycker att jag började komma överens med den mer och mer under dagen. Som alla apparater så har den sina förtjänster och egenheter. Det var framför allt den ljusstarka, vinklingsbara skärmen jag var ute efter och det var den som var avgörande för att jag köpte just den kameran. Samt att den är liten, lätt och diskret. Och det funkade som jag hade tänkt. Den gjorde att jag kunde fota med kameran i nån sorts Rolleiflexposition på magen och se vad jag gjorde när jag skulle komponera bilden. Även i lördagens starka solsken. Sen kunde jag störa mig på att den snabba serietagningen bara räcker 5-6 bilder och att den långsamma är för långsam. men kanske finns det inställningsmöjligheter jag inte hittat än. Eller en firmwareuppdatering så småningom.

Som ni märkt var det bara färgbilder idag. Har sparat de svartvita till i morgon.

Ha det gott, alla!

/Niklas

Inlagt 2015-06-03 18:40 | Läst 2535 ggr. | Permalink

"Hej Niklas. Det ser trevligt ut och fint väder också. Vilken pappersstorlek - de verkar större än A4? Som är den största jag kan skriva ut - tyvärr. Denna Samsung tar jo fina bilder. Jag köpte också en liten som ett komplement till min D700. Men jag förblev trogen mot Nikon :-) Så det var en CoolPix P7100 - den hade både vridbar skärm och fortfarande en liten söka och var på rea. Fin serie - Jag gillar speciellt nummer 10 Hälsningar från Erik / DK"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilka fina bilder med så bra kvalité! Jag har nu kört en Samsung NX1 i ett par veckor och är så nöjd med den. En NX500 vore ju perfekt som en smidig resekamera och annat! Ha det gott!
Svar från niiiik 2015-06-03 20:15
Tack, Danne!
Klämde på NX1 också och den är ju förstås ännu vassare än NX500. Men jag tyckte den var lite för lik min D800, som jag trivs väldigt bra med. Men jag ville ha ett diskretare alternativ som kanske sparar ryggen lite och så den där vinklingsbara skärmen då...
Ha det fint!
/Niklas
Kul med både planket och den nya kameran! Ibland tar det en stund att vänja sig vid något nytt. Jag köpte en Olympus Pen tidigare i vår och jag trivs alldeles utmärkt med den som ett komplement till det stora tunga systemet.

Du visar att man kan ta fina gatufoton även i en mindre stad. Femman är spännande med sin låga vinkel. Sexan är snyggt komponerat där människor och allehanda skåp och lådor samsas snyggt. Bild nio är ett snyggt porträtt. Jag är oklar hur pass arrangerad den är, men snygg blev den.

Hälsningar, Bjarne
Svar från niiiik 2015-06-03 20:17
Jo, det var en rolig dag! Och nu är jag sugen på att foto mer med "lillen"!
Nr 9 är ett gatuporträtt där jag är övertygad om att den för mig helt okända kvinnan med den färgglada frisyren var omedveten om att jag fotade henne.
Tack, så mycket Bjarne!
Ha det gott!
/Niklas
Fint reportage från Umeå Niklas. Jag gillar sånt här berättande i bloggen och följer alltid din blogg.

mvh Tommy
Svar från niiiik 2015-06-04 09:07
Tack, Tommy! Det uppskattas!
/Niklas
Hej Niklas.
Det ser trevligt ut och fint väder också.
Vilken pappersstorlek - de verkar större än A4? Som är den största jag kan skriva ut - tyvärr.
Denna Samsung tar jo fina bilder. Jag köpte också en liten som ett komplement till min D700. Men jag förblev trogen mot Nikon :-) Så det var en CoolPix P7100 - den hade både vridbar skärm och fortfarande en liten söka och var på rea.
Fin serie - Jag gillar speciellt nummer 10
Hälsningar från Erik / DK
Svar från niiiik 2015-06-04 09:13
Hej Erik!
Till utställningen hade jag printat 20x30cm-kopior hos Crimson. Så ganska nära A4! :-)
Jag har haft några andra småkameror tidigare, men inte varit riktigt nöjd.
Nr 10: Det var nog första gången solsofforna i den nyfixade älvsmiljön kom till ordentlig användning!
Tack, Erik, ha det fint!
/Niklas
Kul grej och trevligt verkar ni haft, och så träffar man en massa ny människor! Min Lillkamera är en Panasonic LX100 som är riktigt bra. Må gott, LO
Svar från niiiik 2015-06-04 09:16
Det var en jättetrevlig dag, med många möten med både nya och gamla bekantskaper!
Bra att du är nöjd med din lillekamera!
Ha det fint, LO!
/Niklas
Ja det är just den vinklingsbara skärmen som är så bra att ha fram på magen, så kan man bara peta på den och... Klick! Fast jag har en Olympus OM-D E-M10 som jag är väldigt nöjd med. Tar bara ett tag att köra in en ny kamera. Ha det gott! /Kristina
Svar från niiiik 2015-06-04 10:56
Precis! Känns väldigt praktiskt!
Ha det fint, Kristina!
/Niklas