morgon eller kväll
Skagen, fiske med trål
trålbord - snygga redskap till trålfisket
Trålen består av flera olika delar: påsen, tunneln, hugget och svepen. Dessa delar är fristående och kan bytas ut för att anpassa trålen efter olika förhållanden såsom målart, önskad vertikal och horisontell trålöppning eller båten (eller båtarnas samlade) maskinstyrka.
Påsen är den sista delen av trålen från båten räknat och det är i den fångsten samlas. Påsens maskstorlek är anpassad efter målarten så att vattenmotståndet blir så lågt som möjligt utan att någon fångst slipper igenom maskorna.
Påsen fästs i tunneln som även den har en maskstorlek anpassad efter målart kontra vattenmotstånd. Tunneln leder till hugget vilket är trålens öppning. Maskorna som hugget består av är inte målartsanpassade utan deras syfte är att upprätthålla trålens geometri och skapa vattenflöde in mot tunneln. Trots sina ofta meterstora maskor uppnår hugget en viss fångstpotential på grund av den vallande effekt vattenflödet har på fisken.
Hela trålens konstruktion bygger på att det är vattenflödets vallande effekt som fångar fisken snarare än att fisken fastnar i maskorna som hos ett traditionellt nät. Trålar utformas för att så lite fisk som möjligt skall fastna i maskorna då det sänker trålens effektivitet kraftigt om för mycket fisk fastnar i maskorna.
I trålöppningens överkant fästs stora flöten. På de senaste trålmodellerna är dessa flöten ofta inbyggda i trålen eller ersatta av ett uppåtskärande segel, en så kallad kite. Här fäster man eventuellt ett så kallat trålöga, vilket är ett ekolod som gör att man kan se hur mycket fisk som passerar genom trålens öppning. Trålöppningens underkant består av någon form av sjunkande material, exempelvis kätting.
Trålöppningens sidor är avsmalnande och delar sig till det som kallas armarna. En trål har oftast fyra armar men vissa trålmodeller har fler för att öka vallningseffekten. I änden av armarna är de så kallade "svepen" fästa, det vill säga de linor trålen släpas med. Var svepen sedan fästs beror på vilken metod man valt för att släpa fram trålen.
Skagen, fisket och husen
dom gamla blå trä- fiskebåtarna använde den här typen av trål och nät
husen i Skagen är oftast gula med trädgårdar fulla av bla rosor, gärna både längs vägen och i trädgården mot gården - dom här bilderna var snåla med rosor
/inger
Skagen är mycket, hav och fantasi
utifrån det som är
med lite fantasi - skapa egna berättelser
Pojken och pappan heter denna som är inspirerad av strändernas liv
underst var bara något som dök upp under en värmebölja i oktober som förvånade oss alla, även geten
en bild från Skagen
efter många år i Skagen som halvårsboende - tänkte jag berätta lite om det
staden Skagen är känd som konstnärsstad och fiskestad
dessa gula maskindelar tillhör fisket
nästa bild från Skagens Kuntmuseum design och färg - långa ben