Så får Du Din frukt riktigt ren...
De som följt min blogg vet ju att jag är helt "nojig" när det gäller baciller ;o)
Jag har alltid trott att när jag köper frukt och grönt i affären och sedan sköljer dessa väldigt noga med kranvatten hemma, så skall det vara näst intill rena. Så fel jag hade...
Läste denna artikel på expressen.se i morse:
SÅ FÅR DU DIN FRUKT RIKTIGT REN!
Använd vinäger för att undvika pesticider, smuts och bakterier på din frukt.
Det är bara den synliga smutsen som jord och sand som du i första hand sköljer bort under vattenkranen. Om du vill ta bort resten av kemikalierna från bekämpningsmedel, emballage eller förorenade partiklar från luften ska du gå mer effektivt till väga.
Kom ihåg att gnida och gnugga!
Studier från Connecticut Agricultural Experiment Station visar att om du gnider och gnuggar ordentligt samtidigt som du sköljer får du bort fler pesticider från ytan. Tillsätter du vinäger eller koksalt i sköljvattnet när du till exempel ska rensa jordgubbar eller tomater kan du reducera eventuella kolibakterier, salmonella och virus med 90–95 procent, visar studier från University of Florida.
Så nu blir det till att åka till affären och införskaffa sig en flaska vinäger ;o) Hoppas inte frukt och grönt tar smak av den bara... Tänker Du också börja skölja Dina frukter och Dina grönsaker i vinäger/koksalt, eller bryr Du Dig inte? Berätta gärna!
Kram Milla
Fortsätt som du gjort hittills o egentligen skulle du minska på den tvätten med (själv har jag aldrig sköljt frukt i hela mitt liv, mer än om jag SER smuts) och du har ju inte blivit mer sjuk än någon annan? Så gör det inte svårare!!
Att studien är gjord i USA gör ju inte saken bättre, där tror jag nog att det används mkt mer kemikalier i odlingarna OCH jag tror i mångt o mkt att hanteringen av livsmedel inte är så kontrollerad. Där finns kanske behovet?!
Jag kommer att göra som jag alltid gjort - ingenting! :) Även om det kanske inte är det nyttigaste det heller! Bakterierna är jag väl inte rädd för, det är kemikalierna i sådana fall. Men blir jag radioaktiv så blir jag! ;)
Edit: Kom på en sak till - köp ekologiskt! Då slipper du kemikalierna o behöver inte vara rädd för dem :) Bra va!
Nu blev jag kluven... Visst har Du rätt i det Du skriver, men varför chansa? Det är ju inte så mycket mer besvär, eller? Kan jag förhindra magsjuka genom att skölja min frukt och mina grönsaker i vinäger, så varför inte? Jag får se hur det blir, lovar inget ;o)
Kram Milla
Ps. Ekologiskt är för dyrt, tyvärr! Ds.
MVH Anita
OK :o)
Mvh Milla
Mvh Milla
Fortsätt som du har gjort tidigare. När du tänker efter så har det ju funkat, eller hur? :)
Kramar
Anna
Jag är inte ett dugg rädd för bekämpningsmedel (även om det kanske är det som är farligaste ;o) Det är "magsjukebakterierna" jag vill få bort ;o)
Kramar Milla
Din kropp är van vid vissa föroreningar, låt den fortsätta med det
Sen håller jag med Lena Svensson om att bygga på en fobi
Men efter alla dessa inlägg får jag nog ta och tänka om...
Får nog fortsätta att bara skölja med vatten :o)
Mvh Milla
Hälsar AGneta.
men tack för tipset Agneta :o)
Mvh Milla
Jag tror att du letar upp såna här saker för att du vill ha rätt i ditt tänk.
Leta inte!!
Man kan forska på precis allt och få det till precis det man vill. Alltså den som betalar studien ska ha ett vist svar och då ser man till att få det.
Så INGEN VINÄGER på frukten. Skala i stället om du är rädd.
Jag har i alla tider ätit äpplen direkt från träden ibland och inte har jag blivit sjuk av äpplen.
Magsjuk blir du av virus och virus går inte på frukt!! Så det så.
Marianne