... bilder från här och nu och där och då...

Östra Ryds kyrka den åttonde december

Trevlig adventskonsert med Orkester G i den vackra kyrkan i Österåker

nr 1

nr 2 - dagens bild 342/365

nr 3

nr 4

nr 5

Hej så länge ... // Mats

Inlagt 2018-12-08 23:11 | Läst 1485 ggr. | Permalink

"Utan tvekan en av de vackraste kyrkorna i denna del av landet. Här finns ätten Brahes gravkor - låst sedan det tidiga 1900-talet, då ärkebiskop Nathan Söderblom enligt instruktion slängde nyckeln i Rydboholmsviken. Då hade han krossat vapenskölden över den sista greve Brahes kista. Ätten höll på att dö ut redan på 1700-talet, då greve Brahe var ledande i Drottning Lovisa Ulrikas försök till statskupp. Greven blev halshuggen på Riddarholmstorget - och det gick som en chockvåg genom landet. Det handlade om den förnämsta adelsmannen, självaste riksgreven. Grevinnan var gravid. Gissa vad det blev - jo, en pojke. Denna pojke, nu en ung man, stod tillsammans med den unge Gustaf III vid den öppnade kistan i Östra Ryds kyrka, och betraktade faderns halshuggna lik. Ett litet smakprov - här har det hänt grejer... :-)"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Utan tvekan en av de vackraste kyrkorna i denna del av landet. Här finns ätten Brahes gravkor - låst sedan det tidiga 1900-talet, då ärkebiskop Nathan Söderblom enligt instruktion slängde nyckeln i Rydboholmsviken. Då hade han krossat vapenskölden över den sista greve Brahes kista.
Ätten höll på att dö ut redan på 1700-talet, då greve Brahe var ledande i Drottning Lovisa Ulrikas försök till statskupp. Greven blev halshuggen på Riddarholmstorget - och det gick som en chockvåg genom landet. Det handlade om den förnämsta adelsmannen, självaste riksgreven. Grevinnan var gravid. Gissa vad det blev - jo, en pojke. Denna pojke, nu en ung man, stod tillsammans med den unge Gustaf III vid den öppnade kistan i Östra Ryds kyrka, och betraktade faderns halshuggna lik.

Ett litet smakprov - här har det hänt grejer... :-)
Svar från Mats Andersson 2018-12-09 13:12
Tack Peter för din intressanta kommentar. Att kyrkan är väldigt vacker kunde jag konstatera vid mitt korta besök men jag kände inte till den dramatiska historien.
Ha det gott // Mats