... bilder från här och nu och där och då...

Naturen vid Ringhals

Några bilder från Biskopshagens naturreservat som ligger strax intill Ringhals kärnkraftverk. Ett vackert område som utgör norra spetsen på Väröhalvön som sticker ut i Kattegat. Här har varit öppen ljunghed sedan 1600-talet och nu frodas både växter och fåglar i naturreservatet. Mina bilder är främst från det så kallade sprickområdet som sträcker sig ner mot vattnet. Här är det badförbud på grund av att det bildas starka undervattensströmmar från utsläppet av kylvatten från kärnkraftverket. På bilderna 4,6 0ch 7 ser man halvöns yttersta spets i bakgrunden som heter Ringhals, vilket ej skall förväxlas med kärnkraftverket där det råder fotoförbud.

nr 1

nr 2

nr 3

nr 4

nr 5

nr 6

nr 7

nr 8

Hej så länge ... // Mats

Inlagt 2023-06-19 19:50 | Läst 1139 ggr. | Permalink

"Vackra dessa klipphällar. Har aldrig varit där, så jag fick titta på kartan. Det närmade jag har varit är Bua"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder! Väcker minnen.

Jag kom i kontakt med reservatet i samband med ett uppdrag att göra om stadsplanen för Ringhalsverken så att det skulle kunna ställas dit några vindkraftverk också. Mest symboliskt, men bra vindläge och urstark nätförbindelse. Planen vann laga kraft och gäller nu, men Vattenfall hann byta VD innan överklagandena var avgjorda så det blev inga vindkraftverk. Nu ska det väl bli ett gäng SMR i stället. .
Svar från Mats Andersson 2023-06-20 10:30
Tack Måns! Intressant minne av det planerade vindkraftbygget. Nu planeras det, som du säger, för en vindkraftpark i havet utanför. Vilket upprör fiskarna i Bua. Ha det gott // Mats
Vackra dessa klipphällar. Har aldrig varit där, så jag fick titta på kartan. Det närmade jag har varit är Bua
Svar från Mats Andersson 2023-06-20 10:32
Tack Peter! Bua är väldigt nära och har också väldigt vackra klipphällar. Ha det gott // Mats
Väldigt vackra kustbilder! Gör omedelbart reflektionen att naturen är så orörd alldeles intill en av våra större energikällor. Hälsningar/ Björn
Svar från Mats Andersson 2023-06-21 10:27
Tack Björn! Läs gärna Måns informativa inlägg nedan. Ha det gott // Mats
Både Wikipedia och Länsstyrelsen är extremt fåordiga om varför reservatet bildades och nästan mörkar när det bildades.

1962 hemställde naturvårdsrådet i Halland om att området borde skyddas. 1966 var avgränsningen klar och staten resp Vattenfall köpte mark. 31 augusti 1971 bildades reservatet i samråd med Vattenfall. Det som står på Länsstyrelsens hemsida (1981) är formellt korrekt men vilseledande.

Då jag jobbade med att ändra stadsplanen fick jag uppfattningen att reservatet mer var tänkt som en resurs för friluftlivet än ett explicit fågelreservat. Och att det de facto skulle utgöra en säkerhetszon.

Staten hade ju bestämt sig för att släppa fram kärnkraftbygget, men ville samtidigt se till att det inte bredde ut sig mer än behövligt och ville hålla frizoner obebyggda.

Vattenfall köpte in husen i Gloppe norr om den tilltänkta anläggningen, (Biskopsudden ligger söder därom), men då byggat var klar sålde Vattenfall husen igen, i många fall till anställd personal. Det var dom som sen överklagade vindkraftplanerna till högsta instans.

Sammantaget har reservatet fyllt alla sina tilltänkta funktioner. Fint att se nästan orörd natur så nära industrin. Förr fanns också en gångväg utanför kärnkraftverket tillgänglig för allmänheten, jag tror den är avstängd nu.

----

Vindkraften i havet är ju helt separata projekt. Det har sina motståndare. Yrkesfiskarna i Bua har ju fått se sina bottnar förstörda av utsläppen från träindustrin och vill väl skydda de bottnar som fnns kvar att fiska på från t ex vindkraftverk. (Dessa har i o f s även positiv ionverkan för fisken, reproduktionsytor mm, men det får väl miljööverdopmstolen ta ställning till så småningom.)
Svar från Mats Andersson 2023-06-21 10:29
Tack Måns för ditt informativa inlägg. Väldigt intressant att få ta del av hur naturreservatet bildades. Ha det gott // Mats