Bröd i stekpanna

Ett enkelt sätt att få färskt bröd i fjällstugan eller annars när man saknar ugn är att baka i stekpanna. Här är mitt recept.

2 tsk torrjäst              2 tsk brödkryddor
4 dl vetemjöl              3 dl vatten
4 dl rågsikt                 2 msk olja
1 tsk salt
Gör så här:
Värm vattnet till ca 40 grader, blanda degen och jäs i 30 minuter, täck med duk. Dela degen i ca 12 delar, kavla ut och nagga. Jäs i 30 minuter. Grädda sedan på båda sidor i torr stekpanna.

Observera stativet i bakgrunden (oavsiktligt skämt). Det är viktigt vid brödbak.

Foto:min k. hustru

Inlagt 2023-03-22 08:54 | Läst 1002 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Måste testas tack för tipset.
Svar från laha 2023-03-23 09:33
Lycka till med baket.
Ska jag prova, vår ugn i sommarstugan är trasig, så detta kan vara ett alternativ.
Svar från laha 2023-03-23 09:34
Lycka till med baket. Berätta gärna hur det går.
pdahlen 2023-04-22 07:50
I morse bakade jag. Slutresultatet blev riktigt bra, så jag är nöjd. Funderar på jäsningen, tyckte inte det hände något i första och andra jäsningen, utan det jäste först i stekpannan. Torrjäst behöver nog mer värme och kanske var inte vattnet 40 grader, jag värme i mikron som jag brukar för vanlig jäst och det är nog lite lägre temp. Får ha lite mer koll på det nästa gång
Svar från laha 2023-04-22 22:12
Kul! Det där med jäsning är knepigt. Det blir nog stor skillnad om rumstemperaturen är, säg 18° och inte 22°.
Vilket trevligt tips och fina bilder som illustrerar baket. Bilder är viktiga i anslutning till recept tycker jag. Här kan man ju nästan känna doften också :-)
Hälsningar Lena
Svar från laha 2023-03-23 09:36
Tack Lena. Det var kul att kunna bjuda gästerna på nybakat bröd ibland.