Advertisement
En skånings funderingar i fotograferingens snåriga skog free counters

Fota bröllop

Min fru kom hem för några dagar sen och berättade att en av hennes kompisar ville att jag skulle ta deras bröllopsbild nu på lördag.

Jag kände mig väldigt smickrad, men fick även lite prestationsångest. Jag har bara fotat bröllop en gång tidigare och då gick det hyfsat, men inte super. Framförallt blev jag inte nöjd med porträtten. Brudparet sa att de var nöjda med bilderna, så jag får väl tro på det. Det bröllopet var i november och det kan ju klart ha påverkat, det känns som att förutsättningarna för bra ljus är bättre klockan tio på förmiddagen i juli, än halv fem på eftermiddagen i november.

 Förväntan

Bröllopet nu på lördag är hemligt, och eftersom jag inte känner brudparet speciellt väl så ska jag nog klara av att inte försäga mig (jag tror inte att ni som läser detta kan räkna ut vem det är).

Det verkar som att det bara är själva porträttbilderna de vill att jag ska fota, inte inne i kyrkan. Det gör det ju något mindre stressigt i alla fall. Jag ska ta mig ner till kyrkan en sväng innan lördag och ta en titt på hur ljuset beter sig. Någon som har några generella tips var runt kyrkan man får bra bilder? Vad jag kan komma ihåg så är där väldigt få träd söder om kyrkan, så att ta bilderna på norrsidan kanske är att föredra.

Jag har bara tillgång till ett hus, 18-55/3.5-5.6, 35/1.8 och ett polfilter, har inga andra tillbehör (jo, en fjärrutlösare, men den lär jag knappast ha någon nytta av). Tror att jag bara kommer att använda 35/1.8, men om ni har några andra tips så är jag idel öra. 

 

Äntligen verkar det som att sommaren kommit på ett längre besök!

 

Inlagt 2010-06-29 09:13 | Läst 4095 ggr. | Permalink
Jag skulle använda 18-55 och ta lite vidvinkelbilder också på paret, men framför allt så är väl 35'an att föredra i såna här sammanhang.

Har du någon reflexskärm tillhanda? Ta med en assistent, kompis eller vad som helst som kan hålla reflexskärmen så att du slipper skuggor i ansiktet och på huden. Om du inte har någon reflexskärm, så klä in en stor skiva med aluminiumfolie så brukar det funka riktigt bra.

Glöm heller inte att meddela brudparet om att du inte är ett proffs så att de inte förväntar sig proffsbilder. Det är trots allt deras största dag i livet och det kan bli surt efter om du inte var klar med det redan innan.

Om du ska fota runt kyrkan så rekommenderar jag att du använder dig av kyrkmuren om det finns någon sådan. En liten filt så kan dom sitta på muren lite fint. Hur ligger kyrkan till? Finns det kanske en åker i närheten där du kan stoppa ut brudparet på och ta lite härliga bilder med strån i förgrunden?

Lycka till! Undrar du mer så hojta till via meddelande :)
Ulrica
( bröllopsfotograf )
Svar från AndyK 2010-06-29 10:24
Tack för alla tips.
Jag har ingen reflexskärm, men det är något jag funderat på fixa till. Tyvärr ingen åker vid just denna kyrkan, blev själv fotad framför en åker när jag gifte mig.
Jag har sagt till dem att de inte ska förvänta sig några stordåd, men de bilder hon sett som jag tagit tyckte hon var tillräckligt bra.
Jag kanske återkommer med fler frågor.

Tack än en gång!