Möjligen världens mest oregelbundet uppdaterade blogg. Jag borde skriva oftare men kommer antagligen inte att göra det.......

And the summer moved on

 .....och förändrades förrädiskt sakta till höst. I ärlighetens namn kanske inte så oväntad, men inte mer välkommen för den skull. Den stora lampan släcks nu alldeles för tidigt om kvällarna. Det gäller verkligen att man tar hand om det ljus som finns om det ska bli några bilder tagna.

De fallna löven med sina höstfärger känns väldigt självklara som motiv just nu. Skönhet finns överallt och det är bara  att föreviga den. Och så vackra löven är i sin förgänglighet!

 

 Lönnlöv

Innan jag går vidare med löven måste jag berätta en sedelärande historia. "Bloggen" ska ju faktiskt fokusera på mina dumheter, så här kommer en.....

Jag har fotat mindre under det senaste året. En av anledningarna till det har varit att jag inte tyckt att mina bilder blivit riktigt skarpa. Under försommaren köpte jag Tamrons 90mm - makro och började använda det parallellt med min gamla trotjänare, Sigmas 180mm-makro. Jag slogs omedelbart över att det började dyka upp fullt acceptabla bilder på minneskortet igen. Dock dröjde det ända fram till i augusti innan jag slutligen accepterade att den subtila oskärpa som 180-it levererade inte berodde på skakningar i min arm eller på en ickefungerande antiskakfunktion i mitt kamerahus. Istället kunde jag  efter en hel del testande konstatera att mitt UV-filter var boven i dramat. Antagligen har glaset i filtret blivit liiiiiiiite snedställt vilket ger upphov till en pytteliten "oskärpa" på alla bilder.

Ett års förlorad skärpa på grund av ett filter.

Fans djävla helvete. Inte är jag bitter........

 

Lönnlöv lite mer närgånget.

 

Men man ska ju inte gråta över spilld mjölk som det heter, utan snarare gå ut i naturen och njuta av Sigmas och Tamrons vackra och skarpa teckning av världen!

Och ytterligare närmre.

 

En detalj av ett asplöv.

 Ett asplöv i förändring.

 

Ett förmultnat lindblad.

Så kontentan av dagens inlägg är att du ska gå ut och fota fallna löv samt att det kanske inte beror på dig att bilderna inte blir riktigt skarpa, utan snarare på din utrustning! Visst känns det bra!

Makrohälsningar

Klas

 

Inlagt 2009-09-26 10:10 | Läst 4226 ggr. | Permalink
Fina höstbilder. Filter kan vara en stor bov, tror det lönar sig att köpa det dyraste. Det är stor skillnad på filter o filter, även och dom sitter rakt.

Hälsningar Anders
Svar från Klas Oskarsson 2009-12-13 21:29
Tack för kommentaren Anders.Jag får önska mig ett dyrt filter i julklapp!
/Mvh
Klas
Mycket fina höstbilder!! Inser att det nästa objektiv jag ska införskaffa är ett macro.
Svar från Klas Oskarsson 2009-12-13 21:30
Tack Jill! Ja, man kan ju inte leva utan ett macro eller tre.....
Mvh
Klas