Ingrid Lindebergs fotoblogg
Fotobok som e-bok – funkar det?
En fotobok ska vara tryckt på papper. Eller går det att göra en fotobok till en e-bok? Det finns inte särskilt många fotoboksförfattare som vågat ta det steget. Steget mellan en tryckt bild och en digital kanske anses vara för stort. Nu har jag tagit det och väntar med spänning på mottagandet. Kommer den att accepteras, beställas, återfinnas i bibliotekens utlåningslistor över nedladdningsbara e-böcker?
Min skönlitterära fotobok Där vi en gång var trycktes 2018. Jag har sålt den själv i samband med utställningar och mässor. I övrigt har jag låtit Adlibris och Bibliotekstjänst administrera försäljningen. Ingen jätteanstormning, jag blir inte rik och det kommer att krävas ytterligare ett antal sålda ex innan produktionskostnaden är betald. Men för min del handlar det om att nå ut till de som normalt inte bryr sig om konstböcker, som inte har råd att själv lägga ett antal hundralappar på en bok men som går iväg till biblioteket och lånar.
Min bok handlar om förorten då i text och nu i bild. Den finns på de större biblioteken i landet. Och efter det att jag haft separatutställning med bilder ur boken på biblioteket i Alvik i början av 2020 var det kö för att låna den. Då kom covid-19. Biblioteket stängde och sedan dess har jag funderat fram och tillbaka. Går det verkligen att göra en e-bok av en fotobok som är så beroende av bilden och samtidigt av den sammankopplade skönlitterära texten?
Jag har fått förslag på att göra en fast e-bok i Indesign. Det skulle innebära att jag skulle behöva lära mig ett avancerat designprogram där det finns stora möjligheter att gå bort sig om man inte är säker. Och sedan fick jag förslag att göra den som e-bok i pdf. Efter mycket tänkande fastnade jag för pdf-alternativet. Naturligtvis har jag låtit de som är proffs fixa till den så att bilderna skyddas och boken blir en utlånings- och säljbar e-bok. Den är nu gjord så att det går att se uppslag om man vill, eller visa den i mobilen. Trots att det inte blir en responsiv text som automatiskt anpassar sig till mobilskärmen går det tydligen att läsa enligt en av mina provläsare. Men kommer den att uppfattas som en fotobok? Eller blir det så att texten kommer att dominera och bilderna förvandlas till illustrationer snarare än självständiga, tolkningsbara bilder som de är i den tryckta boken?
Mitt i alla mina tankar hade jag en diskussion om boken och då, under samtalet, inser jag att e-boken förvandlat boken till något annat, också. I mobilen får den ytterligare ett liv, den förvandlas till en handfast guide till det förflutna. De riktigt intresserade kommer att kunna stå på platserna där bilderna är tagna och låta sig svepas tillbaka i tiden av texten i kombination med bilderna. Helt plötsligt kommer de se sin omgivning genom mina ögon men i ett annat ljus. Hoppas, hoppas att jag får kontakt med någon som varit ute och promenadgått med boken i mobilen. Vad är det egentligen de upplever att de sett? Jag saknar så alla diskussioner om mina förortsbilder som uppstått med besökarna på utställningarna jag deltagit i. Kan e-boken ge möjlighet till digitala diskussioner?
Nu är det bara några dagar tills e-boken släpps. I den nationella bibliotekskatalogen finns titeln redan publicerad och Adlibris har prissatt den. Ett nytt spännande äventyr börjar, det som inleddes med en vanlig fotopromenad i mina barndomskvarter för tre år sedan.