Getinghonung 467/Falska förhoppningar
Det var inte meningen att väcka falska förhoppningar. Men lätt hänt nu med våren i antågande. Såg att rabarberna kommit upp, tog en bild och skickade på messenger till min bror med orden "snart rabarberkladdkaka". Det bästa han vet är just rabarberkladdkaka. Tog inte många minuter innan jag fick svar. Hemma snart när kommer du? Jag förstod att han missuppfattat och han trodde att jag var på gång med en rabarberkladdkaka. Jag blev lite ställd och visste inte riktigt hur jag skulle svara. Hade lite dåligt samvete för att jag uttryckt mig så han missförstod. Hann inte svara för han ringde och efterlyste rabarberkladdkakan. Han trodde jag hittat rabarber i frysen, fick försiktigt förklara hur det låg till. Bäst att säg att bilden på rabarberkladdkakan är från förra våren.
Hoppas den smakar/Ulla
RABARBERKLADDKAKA
Ca 12 bitar
150 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2 dl vetemjöl
Garnering
250–300 g rabarber
2 msk strösocker
ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Skala rabarbern och skär den i längder (ca 1 cm kortare än formens diameter). Dela dem på mitten
4. Strösocker över rabarberbitarna.
5. Lägg ut rabarberbitarna i form av en sol på smeten.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt florsocker på kakan före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass.
Hälsningar Lena
/Ulla