Fantastiska hägrar i Florida!
Det blev ett långt uppehåll i bloggandet här (ca 8 månader). Spädbarn och jobb kom emellan och vem vet hur länge det kommer att dröja till nästa....
Hur som helst, nyss hemkommen från en tripp till sydvästra Florida måsta jag bara dela med mig av några bilder på den amerikanska gråhägern (plus några andra hägerarter) - dessa fantastiska fåglar! Eftersom blogginläggen kommer glest får det bli ett längre inlägg med mycket bilder.
Amerikansk gråhäger, Siesta Beach, FL, 1/1000s, f/5,6, ISO500
I motsats till här hemma där de kan vara ganska ovanliga (med vissa undantag), finns (den amerikanska varianten av) gråhäger precis överallt i Florida och är inte i närheten av lika skygga som sina europeiska kusiner (som ofta drar när man kommer närmre än 25 meter). Jag hade snarare problem med att komma för nära med mitt långa teleobjektiv - ett "problem" jag sällan har här hemma!
Amerikansk gråhäger, Siesta Beach, FL, 1/2000s, F/4,0, ISO400
Längs kustens stränder är det en hel del fiskeintresserade, vuxna som barn, som samlas på kvällarna för att kombinera kvällsfiske med den vackra solnedgången över mexikanska golfen. Detta har hägrarna naturligtvis sedan länge full koll på , så ofta ser man dem smyga omkring i närheten för att vara redo när fångsten ska tas upp...
Ung fiskare och Amerikansk gråhäger, Siesta Beach, FL, 1/1000s, f/4,0, ISO640
...och inte helt sällan får de belöning för sitt tålamod - de flesta fiskar för nöjes skull och inte för att ta med sig fångsten hem.
Amerikansk gråhäger, Siesta Beach, FL, 1/1000s, f/4,0, ISO400
Amerikansk gråhäger, Siesta Beach, FL. 1/1000s, f/4,0, ISO640
Om man har förmånen att komma hyggligt nära är gråhägern en tacksam fågel att fotografera. Dess rörelser är ganska förutsägbara och de rör sig långsamt relativt många andra fåglar, både i flykt och på fast mark (undantaget när de fiskar då de är blixtsnabba).
Amerikansk gråhäger, Siesta Beach, FL, 1/1600s, f/4,0, ISO400
Den förutsägbara flyktbanan och den relativt långsamma hastigheten gör att gråhägern även är ett bra fotoobjekt för att prova panorering. Bra övning för nybörjare på detta (vilket jag i högsta grad är)!
Amerikansk gråhäger, FT Myers Beach, Florida, 1/60s, f/4,0, ISO800
Notera den långa slutartiden - fotograferad vid 180mm brännvidd!
Innan jag reste till Florida hade jag sett många fantastiskt fina bilder på gråhäger i allmänhet, men i synnerhet flera magiska bilder på gråhägern i häckning. Jag hade tur - mitt besök (slutet av november) sammanföll med den tid på året då gråhägern börjar förbereda sig för häckningen och bygger bo. Efter lite efterforskningar bestämde jag mig för en utflykt till Venice Rookery - ett litet (med betoning på litet) reservat i staden Venice där en stor grupp hägrar funnit en oas. Här flockas stora grupper av fåglar för att hitta sina boplatser och förbereder sig för årets häckningsperiod.
Mitt första besök blev en knapp timme innan solen gick ned - och hägrarna var inte sena med att bjuda upp till dans i det magiska motljuset!
Amerikanska gråhägrar, Venice Rookery, FL, 1/800s, F/6,3, ISO640
Amerikanska gråhägrar, Venice Rookery, FL, 1/1000s, F/7,1, ISO500
Även här är hägrarna tacksamma fotoobjekt. När man väl har hittat bildvinkeln är det bara att vänta. Med regelbundna mellanrum återkommer partnern till boet med en kvist eller annat bomaterial, och då börjar en liten dans som pågår i några minuter. Sedan upprepas det hela om och om igen...
Amerikanska gråhägrar, Venice Rookery, FL, 1/2000s, F/6,3, ISO800
Trots att jag nu har hållit på med foto ett tag, och avverkat ett antal tusen exponeringar längs vägen, slås jag fortfarande påfallande ofta av hur mycket ljuset gör för bilderna. Hur vinkeln, färgen och mängden ljus kan förändra känslan och stämningen i en bild. Nöjd med mina bilder från Venice bestämde jag mig därför för att återvända till samma plats i tidigt morgonljus för att fånga scenen i en annan stämning.
Amerikansk gråhäger, Venice Rookery, FL, 1/1250s, F/6,3, ISO250
Jag möttes av en helt annan känsla när jag kom fram. Trots att aktiviteten var ungefär densamma gav bilderna mer känslan av full aktivitet och att hela dagen låg framför de häckande fåglarna.
Man både ser och hör tydligt på de här uttrycksfulla fåglarna när partnern är på ingående, så oftast räcker det med att hålla koll på den sittande fågeln för att veta när det är dags att vara beredd med avtryckaren...
Amerikanska gråhägrar, Venice Rookery, FL, 1/1250s, F/7,1, ISO200
Och så till sist, apropå ljusets förmåga att framhäva detaljer. Precis när det var dags att packa ihop för dagen bröt en liten strimma ljus igenom träden bakom mig och bildade en spotlight på en hägerhona som gömt sig i sitt bo inne bland buskarna. En annorlunda bild, tycker i alla fall jag själv.
Nu finns det ju inte bara gråhäger i Florida, utan en rad andra hägerarter som man också springer på lite överallt. Vanligast är den fantastiskt vita ägretthägern (Great Egret) och den lite mindre och ettriga snöhägern (Little Snowy Egret). Men dessa återkommer jag till i ett senare blogginlägg. Men som sagt, mitt tips till naturfotointresserade - åk till Florida och fotografera häger!
Nästa blogginlägg tror jag att jag ska fokusera på den andra stora fågel jag spenderade mycket tid med att fotografera - den bruna pelikanen. Men, som sagt, vi får se när det blir av...
Hälsn,
Fredrik
* * * * * * * * * *
Kolla gärna in min hemsida www.fredrikbackman.se!
Fantastiskt fin kollektion av hägrar från Florida. Du har verkligen fångat ljuset!
Christer
Fantastiskt fina hägerbilder!! De i motljuset är riktigt goa, vilket praktfågel!
Kanonbilder, ljus, skärpa och komp.
Daniel
//ewa