Fjäderfän och tidiga morgnar

Att ställa klockan på 04:00 en ledig dag? Varför?

Kvällsljus och parkfåglar

Häromkvällen tog jag kameran med mig ned till parken för att få lite bilder i fint kvällsljus. Jag läste någonstans ett råd från en erfaren fotograf att om man vill ha riktigt bra bilder ska man börja med att hitta ljuset. Sedan får man leta upp ett lämpligt motiv.

Nu är det ju inte riktigt så enkelt med vilda fåglar och djur, och i många fall kan bra bilder av häftiga situationer eller speciella arter vara fantastiska utan något speciellt ljus.

Men när det gäller parkfåglar och småfåglarna runt huset stämmer hans råd i mitt tycke perfekt. Varje dag tas det säkert tusentals bilder av gräsänder, svanar, gäss och blåmesar. I många fall är det ljuset som gör mycket av skillnaden för de bilder som verkligen sticker ut.

Alldeles särskilt har jag kommit att fastna för det låga, varma motljus man ofta kan få på kvällen:

Grässtrån i motljus, 1/250s, f/6,3, ISO400

Grässtrån i motljus, 1/4000s, f/5,6, ISO1000

Det var lite skralt med motiv i kvällssolen, kanske för att de flesta fåglar var inaktiva och pausade i värmen. Ofta kommer de ju igång först när solen försvunnit och bildchanserna minimerats. Ett par stycken bilder sprang jag dock på i det varma medljuset:

Kanadagåshona ruvar ägg, 1/250s, f/8,0, ISO400

Sädesärla, 1/1000s, f/5,6, ISO

I den sista bilden är det låga perspektivet en förutsättning för bilden. Samma bild tagen från stående eller till och med knästående perspektiv hade inte varit alls lika bra. bland får man helt enkelt göra sig omaket och lägga sig på magen och skita ner sig lite.

En stor fördel med vanliga (och lättillgängliga) fåglar är att de ger möjligheter till övning och att prova sig fram. Många börjar öva action- och flyktbilder med hjälp av en skock måsar och en brödpåse. På samma sätt kan man öva bildseende, komposition och perspektiv med de lite lugnare parkfåglarna.

Sädesärla på gångbro, 1/640s, f/6,3, ISO400

Ovanstående bild är ett exempel där jag börjat experiementera med både för- och bakgrund. Som förgrund man man till exempel använda en trädstam, en liten gräskulle, eller som här, ett broräcke. Man får prova sig fram så man hittar precis rätt vinkel för att få en mjuk övergång. Ibland kan man även behöva höja kontrasten något i efterhand för att få det riktigt bra.

Och så till sist, några bilder i det allra sista motljuset över gräset:

Sädesärla på födosök, 1/3200s, f5,6, ISO800

 

Sädesärla på födosök, 1/1250s, f6,3, ISO640

Sädesärla på födosök, 1/1250s, f7,1, ISO800

Gräsand i motljus, 1/1600s, f/7,1, ISO800

Den sista bilden är egentligen från en annan kväll, men den fick vara med ändå. I mitt eget tycke är det den absolut bästa gräsandsbild jag tagit. Hade det varit en mer spännande eller ovanlig art hade jag nog aldrig "unnat" mig att experimentera med ljuset så som jag gjorde här.

Så, dagens tips från mig - ut och öva på park- och trädgårdsfåglar!

Hälsn,

Fredrik


* * * * * * * * * *
Kolla gärna in min hemsida www.fredrikbackman.se
Postat 2012-05-02 20:01 | Läst 4125 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tredje inlägget - svarthakedoppingar

Jag fortsätter att blogga lite till. Nu var det som så att jag hade lite dålig koll på bloggreglerna innan jag började (beklagar övertrampet). I min iver skrev jag två inlägg för nära inpå varandra, så "tvåan" visades aldrig i rullen på förstasidan här på FS. För dem som vill finns ett inlägg om att fota fåglar i trädgården att läsa här: http://www.fotosidan.se/blogs/fredrikbackman/andra-inlagget-att-fota-faglar-i.htm

Även denna morgon begav jag mig ned till den lilla sjön för att fota doppingarna. Denna gång med förhoppning om att få lite mer intressanta bilder på den lilla svarthakedoppingen. Särskilt bilder i motljus brukar göra sig extra bra tycker jag.

Väl framme vid sjön var det betydligt lugnare än tidigare, och betydligt färre fåglar syntes till. Kanske ligger de och ruvar på ägg nu?

Den första timmen (mellan 05 och 06) förflöt i princip helt utan att något intressant hände. Därefter hade jag lite tur - svarthakedoppingarna satte igång med att bygga ett bo precis invid bryggan:

Svarthakedopping lurar i vassen, 1/125s, f5,6, ISO1600

Svarthakedopping under bobygge, 1/100s, f5,6, ISO 1600

Tyvärr var ljuset allt annat än bra, då den del av sjön var helt skuggad från morgonljuset. Jag gjorde mitt bästa för att få skarpa och brusfria bilder, men med så pass långa slutartider får man nog vara glad att det blir bilder alls på så pass små fåglar som rör sig snabbt.

Bomaterial fanns det i alla fall gott om:

Svarthakedopping med bomaterial, 1/400s, f5,6, ISO 1600

Svarthakedopping med bomaterial, 1/500s, f5,6, ISO1600

Till sist fick de ihop en liten plattform inne i vassen som de verkade relativt nöjda med för stunden. Men då kom katastrofen - ett sothönepar som byggt bo på ca 10 meter från doppingarna var inte imponerade av sina nya grannar och bestämde sig för att mucka gräl.

Sothönorna var inte imponerade av sina nya grannar, 1/1000s, f5,6, ISO 640

 Och nu hade jag lite tur, ungefär samtidigt som det började hända lite grejer bröt solen fram genom vassen och bjöd på lite motljus och fina reflexer.

Sothöna vid doppingbo, 1/3200s, f4, ISO640

Sothönan gav sig helt enkelt på doppingarna och skrämde bort dem, rev sedan runt lite i deras bo för att sedan simma iväg igen. Detta upprepades om och om igen under hela tiden jag var där i ett slags evig kamp på liv och död.

Sothöna vid doppingbo, 1/2000s, f4, ISO640

Svarthakedopping viker "håret" bakåt i skärmytsling med sothönan..., 1/500s, f4, ISO640

...för att sedan fylla på med nytt bomaterial så snart kusten är klar igen, 1/500, f4, ISO 640

Svarthakedopping med bomaterial, 1/500s, f4, ISO640

Att de orkar!

Så till sist, när det nästan var dags att gå hem, kom solen fram lite mer och gav mig den typ bilder jag egentligen kommit för:

Svarthakedopping i motljus, 1/5000s, f4, ISO800

Svarthakedopping i motljus, 1/1000s, f4, ISO640

Svarthakedopping skakar sig i motljus, 1/4000s, f4, ISO800

När jag såg den sista bilden i displayen svor jag högt. I all iver, och då jag enbart jobbade med exponeringskompensation, hade jag inte upptäckt vilka korta slutartider jag hade fått. Vattenstänket blev därför bara som små prickar, och inte de där glödande strecken som jag hade fått med en längre slutartid (vilket i mitt tycke hade höjt bilden avsevärt). Dessutom hade jag med 1/250s kunnat gå ned till ISO100 (och fått en nästan brusfri bild) och bländat ned ett steg. Men det blir en bra lärdom till nästa gång!

Det var allt för idag. Återkommer i veckan med ett inlägg om parkfåglar och kvällsljus!

Hälsn,

Fredrik

Ps. kommentera gärna och ge kritik på bilderna! Ds.

Flaskpost från valborgsmässoafton? 1/640s, f5,6, ISO 400


* * * * * * * * * *
Kolla gärna in min hemsida www.fredrikbackman.se

Postat 2012-05-01 11:17 | Läst 4343 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera