I fotonernas värld
Höst i Rondane
I onsdags kom jag hem från en underbar höstvecka i Norge. Fjällen är verkligen vackra på hösten med de varma färgerna och nysnö på topparna. De här bilderna är från första dagen då kompisen Håkan och jag körde upp till Rondane så långt vi kunde komma med bil för att sedan vandra in till Rondvassbu. Det blev totalt en promenad på omkring 15 km. Molnen hängde lite lågt, så fjälltopparna ville inte riktigt visa sig, men det blev ändå en skön stämning i fjällen, tycker jag.
Vulkaniskt på Hawaii
Hawaiis största ö, oftast kallad The Big Island (så klokt!), heter egentligen Hawai'i, precis som hela delstaten. Lite förvirrande kan man tycka. Hur som helst är det en mer glesbefolkad och mindre turistisk ö än Oahu. Det stora dragplåstret här, förutom att det är lite lugnare generellt, är den aktiva vulkanen Kilauea. Jag hade hoppats på att se lite rinnande lava, vilket man helst skall se i skymningen, men flödet var vid tidpunkten en mil från allmän väg, vilket gjorde det svårt om man skall gå tillbaka så långt i mörkret. Det fick bli lite andra vulkaniska sevärdheter istället.
#1
Den här lavatunneln är rejält stor och man går utan problem raklång genom hela.
#2
Tidigare lavaflöde som nu stelnat.
#4
"Lavafall" skulle man kanske kunna kalla det här. Nåja, lava lär ju vara trögflytande, så det har väl inte varit så mycket till fall.
#5
Sulphur banks, och visst luktade det svavel här.
#7
Kilaueas krater. Det är en mindre krater inuti en större, som är flera kilometer i diameter.
Waimea Valley, Oahu
Sommarens "stora" resa gick till Hawaii. Det har förstås gett en bildskörd som kommer att räcka till ett antal blogginlägg och här kommer det första. Waimea Valley är ett stycke kombinerad djungel och botanisk trädgård som ligger vid Oahus norra kust. Dalen innehåller mängder av ovanliga blommor och fåglar. Det är inte alltid lätt att få bra skottvinklar på de senare i den täta djungeln, speciellt som solljuset kan göra det besvärligt med höga kontraster och i skuggiga partier kan det istället vara ganska mörkt och kräva att man skruvar upp ISO:t.
#6
Vid Waimea falls fick man bada under vattenfallet. Undertecknad hade tyvärr varit dum nog att lämna badkläderna i bilden och det var för långt att gå tillbaka bara för att hämta dem.
#7
Shama Trush (Jag skriver de engelska namnen på fåglarna eftersom jag inte har några svenska namn. Det finns förmodligen inte ens.)
#9
'Alae'ula (på Hawaiiska) eller Hawaiian moorhen. Det här är en raritet som man är mycket rädd om och det stod skyltar om att man inte skulle ofreda fågeln. Här står jag dock på stigen med telet och följer den med kameran.
Anse Source d'Argent
Jag har legat lågt med bloggandet under sommaren. Det har nog helt enkelt lockat att vara ute i det fina vädret och så har jag rest en del. Sedan kommer allt arbete med att ta hand om alla bilder. Nu är det i alla fall dags att komma igång igen.
Den här bloggsäsongen börjar jag med lite gamla bilder, från oktober 2011. Vid en jämn födelsedag i familjen blev det en resa till Seychellerna. Gillar man vackra stränder och häftiga granitklippor, så är verkligen Seychellerna ett toppenresmål. De här bilderna är tagna på den tredje största ön, La Digue. Där finns de allra häftigaste klippformationerna vid stranden Anse Source d'Argent.
Jag var bara på en dagsutflykt från huvudön, Mahé, så tiden var begränsad. Vi fick en underbar guidad tur i ett djungelreservat med många ovanliga fåglar, en del endemiska. Det blir ett eget inlägg vad det lider. Baksidan var att det tog mycket lång tid, och efter en snabb promenad till den här stranden konstaterade vi att vi måste gå till båten om en timme! Det var just detta som gjort att jag ville åka till Seychellerna överhuvudtaget, så paniken började komma så smått, och så börjar det regna! Det regnade hela timmen, men inte så kraftigt. Klockan var nog bortåt tre och jag hade inte ätit annat än frukost. Ta tid för att äta? Absolut inte! Det fick vänta till båtresan, där jag hittade någon torr pizzaslice.
Jag slängde skorna, så jag kunde springa runt både på land och i vattnet. Vinden gjorde dock att när jag fotade i en viss riktning fick jag torka av filtret efter varje bild. Även om det kändes lite surt just då, kan jag i efterskott tycka att jag troligen fick mer stämningsfulla bilder än om det hade varit klart solsken och dessutom en massa badande på stranden.
Färg eller svartvitt? Enligt mitt tycke kan båda passa till dessa bilder, så då blir det både och också.
Kossornas planet
Okej, det är ganska stor del av planeten som inte befolkas av kossor, men det här blogginlägget handlar om den del som gör det! I trakten där jag bor finns fortfarande en hel del natur- och skogsbetesmarker, men jag märker också att de försvinner en efter en. Kanske är det så att de mindre gårdarna som ofta har den här typen av betesmarker inte drivs vidare vid generationsväxlingar.
Dessa betesmarker, den klassiska svenska hagen, är också viktiga för den biologiska mångfalden. Många blommor och växter både trivs och kräver den här typen av natur för att överleva. Det är också ett mycket miljövänligt sätt att hålla djur, utan några tillsatser av konstgödsel. Tyvärr gör EU allt för att sabotera det här, då man inte ger bidrag till betesmarker om där finns för många träd! Däremot får man bidrag för öppna gräsbevuxna åkrar som är artfattiga och konstgödslas, vilket leder till att betesmarkerna överges eller att träden huggs ner. Fullkomligt skandalöst!
Här kommer i alla fall lite bilder från några naturbetesmarker på Nävlingeåsen i Skåne. Jag har som ambition att ta fler bilder under sommaren, för att bevara minnet av det är sättet att hålla djur, medan det finns.