I fotonernas värld
Oktoberdagar i Halland
I början av oktober gjorde jag en tvådagars helgutflykt till Halland tillsammans med kompisen Håkan Andersson. Vi besökte fyra fotoställen med våra kameror, Sumpafallen, Steninge Strand, Kroksjöholm och Gullbranna. Vädret var helt OK på lördagen, men på söndagen började det att blåsa rejält och även regna så småningom, så hemfärden startades lite tidigare än tänkt. Vi fick dock en hel del bilder med oss hem i alla fall. Här följer några från varje plats. Vilken har blivit mest lyckad?
Jag har noterat att jag tar ganska mycket stående bilder. Ofta missgynnas just stående bilder vid visning, bl.a. med projektor och på skärm, i synnerhet i widescreen-eran. Här på bloggen är det precis tvärt om. De stående bilderna fär mycket mer utrymme och kommer ofta fram bättre.
Bild 2
Sumpafallen. Slutartiden är "halvlång" då jag ville få fram forsens kraft i bilden. Jag tror att den silkeslena effekten av en riktigt lång slutartid inte hade fungerat för den önskade känslan.
Bild 3
Steninge strand. Namnet ljuger inte...
Bild 4
Steninge strand. Ja, jag gillar sten.
Bild 5
Steninge strand. Ett svagt kvällsljus letar sig in bland träden.
Bild 7
Kroksjöholm. Blixt snett från vänster för att få lite liv i ljuset, som annars var mycket diffust.
Bild 8
Gullbranna. Ett stort område med sanddyner vid kusten söder om Halmstad.
Surväder i skogen
Idag gjorde jag en tur i Långstorpsskogen norr om Höör. Det var riktigt surväder och regnade delvis, men jag ville ändå komma ut med kameran och försöka få lite bilder. 24-105 fick sitta på hela tiden då jag inte ville riskera att få fukt i kamerahuset.
Jag läser just nu en bok av den engelske fotografern David Ward. I boken resonerar han mycket djupare än i "vanliga" landskapsfotoböcker, som brukar upprepa förgrund, mellanplan och bakgrund, gyllene snittet m.m. Istället jämför han med andra konstformer och diskuterar bl.a. simplicity, mystery och beauty som framgångsfaktorer. Undrar om survädersbilderna uppfyller några av de kriterierna... Någon som sticker ut av dessa?
Bild 2
En stubbe med lavar och mossa.
Bild 3
De orange prickarna fångade min uppmärksamhet. Snart är nog de träden borta.
Bild 5
Vägvisaren står som ett krucifix täckt av lavar (tydligast förstorad).
Höstdag på Hanö
En dag i oktober gjorde fotokompisen Ulf Arvidsson och jag en utflykt till Hanö. Höstfärgerna hade försvunnit lite mer än beräknat, men en gul björk fick vara med på mer än en bild. Det unika med dagen var att att havet låg nästan spegelblankt. Ulfs bilder finns på hans blogg ulfsfotodagar.blogspot.se.
Jag gillar mycket att fotografera sten, vilket märks på bildurvalet. Här har jag valt ut det bilder jag är mest nöjd med. Kommentera gärna vilken som är din favorit!
Bild 1
Bönsäcken, Hanös norra udde med många små runda stenar. Tagen med ett 10-stegs gråfiler för att få en lång exponeringstid i dagsljuset.
Bild 2
Här är den berömda gula björken.
Bild 4
Läckert rutmönster i klipphällarna.
Bild 5
Även denna bild är tagen med 10-stegs gråfiler.