I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

IR-test

Jag blev sugen på att testa infrarött. Helst bör man ju ha en IR-konverterad kamera, om man fotar digitalt, men jag bestämde mig för att testa snikvarianten och köpte ett IR-filter till min vanliga kamera.  Jag satte filtret på mitt nyaste hus, en OM System OM-1 Mark II. Det blev inte bra. Bilderna blev grådaskiga, förmodligen beroende på att det är ett för kraftigt IR-filter framför sensorn.

Då testade jag med ett äldre hus, en Olympus E-M5 Mark II. Där fick jag mer av den typiska IR-effekten med mycket ljusa bladverk och ganska mörk himmel, även om den inte är lika svart som jag sett på vissa bilder. Bilderna nedan är tagna med den kameran.

Då filtret släpper igenom bara IR-ljus måste man antingen använda stativ eller öka på ISO. Första bilden är tagen på frihand med ISO 1000 och den andra med stativ. En fördel med IR-foto är att det funkar som bäst när det är "sämst" fotoljus för vanligt foto, d.v.s. i starkt solsken.

Det går ju att göra IR-bilder i färg också, men det blev inte alls bra med den här kombinationen. Jag gissar att man bör ha en konverterad kamera till det. 

Kuriosa: Grävmaskinen har stått där så länge att den finns med på satellitbilderna både på Eniro och Google maps. 

Inlagt 2024-09-05 09:40 | Läst 380 ggr. | Permalink
Det blev ju bra bilder! Det går väl att dra lite i spakarna om du vill få mer svärta. Det intressanta är ju att det blir så mycket variation i bladverket som jag gissar var ganska homogent grönt i synliga spektrat.

Har länge undrat varför människoögat inte är känsligt för IR. Det borde ju vara en evolutionär fördel att kunna se tigern som gömmer sig bakom busken? Och insekter kan ju se i IR-spektrat.

Kul med grävmaskinen. Ett landmärke...
Svar från Bjarne 2024-09-08 08:44
Ja, vi får nog fråga en evolutionsforskare om det! Jo, jag skulle säkert kunna få mer svärta i himlen om jag jobbade mer med bilderna. Kul att du gillar! Tack så mycket för kommentaren Ylva.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
IR är ett helt okänt område för mig. Jag har sett sådana fotografier i div. fotoböcker och tidningar, men det fångade mig aldrig riktigt.
Däremot kan jag se något intressant med dina bilder här - speciellt den sista.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2024-09-08 08:46
Hej Erik! Kul att du ser något intressant. I den sista finns ju också ett objekt som bryter av och det är kanske det du gillar. Tack så mycket för din kommentar!
Många vänliga hälsningar, Bjarne