I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Vad sjutton fotograferar NI?

Här kommer tre rätt olika monokroma bilder från fotolördagen i Stenshuvuds nationalpark med kompisarna Håkan och Ulf. Vi stod med kamerorna på stativ riktade mot några klippor mellan "huvudet" och klippstranden när ett par gick förbi på stigen. Kvinnan utbrast "Vad sjutton fotograferar NI?" "Klipporna" svarade vi som om det var det mest naturliga i världen, och så är det väl, eller hur?

#1

#2

#3

Här tog jag ut svängarna rejält i bildbehandlingen. 

Inlagt 2020-11-04 09:09 | Läst 2038 ggr. | Permalink
Intressant förstabild, har inget begrepp alls om storlek, är stenarna 1m, 10m, 50m?
Svar från Bjarne 2020-11-05 18:09
Omkring en meter på höjden skulle jag tro. Tack för kommentaren Peter!
Hälsningar, Bjarne
Det ser ut som jag stått på samma ställe men vet det är stort där. Blev mycket bra särskilt mittenbilden
Svar från Bjarne 2020-11-05 18:10
Kanske har du stått där, vad vet jag! Kul att du gillar åns utlopp i havet. Tack för kommentaren Nini!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Jag har också fåt den frågan några gånger. Speciellt om man pekar på något som inte är meningsfullt för frågeställaren :-)
Här är det så mycket meningsfullt - nummer 1 blir lite mystiskt med de mörka delarna och stenarnas struktur - mycket omtyckt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2020-11-05 18:14
Hej Erik! Det är nog något som vi fotografer är med om då och då. Härligt att du gillar stenarna. Då gjorde komponerandet nytta! Tack så mycket för din kommentar.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Ettan (strukturer, former) och tvåan (klassiskt landskap) är så olika, så de får vara bäst bägge.
Att fotografera det obetydliga eller vardagliga kan vara lika svårt att få en bra bild av som att fotografera det storslagna eller ovanliga.
Svar från Bjarne 2020-11-05 18:16
Det är helt okej att tycka så! Det vanliga och mindre spektakulära är ofta svårare att göra bra bilder av. Tack för kommentaren Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Ja så brukar det bli ibland..störtsköna bilder..
Mvh/Gunte..
Svar från Bjarne 2020-11-05 18:18
Tack så mycket Gunte, kul att du gillar!
Hälsningar, Bjarne
#1 såg inte mycket ut för värden på en liten skärm, men när jag tittar på den i datorn är den fantastiskt detaljrik och harmonisk. Bra fångat!
Svar från Bjarne 2020-11-12 21:21
Det stämmer nog bra att den bilden behöver ses i större format för att komma till sin rätt. Tack så mycket för kommentaren Jocke!
Hälsningar, Bjarne
Ja, vad sjutton fotograferade vi? Det var ju inte storslaget landskap, djur eller blommor som fanns framför kameran. Kan det finnas något intressant utöver det som är värt att fotografera? JA, absolut! Det som väckte både ditt och mitt intresse för det första motivet var, åtminstone för mig, de kantiga pusselbitar som bildats när stenen någon gång i tiden spruckit. Du har satsat på djup svärta/hög kontrast och det passar bra med de kantiga och vassa stenbitarna som ligger lite kaosartat över bildytan, men det stadgas upp av de svarta mellanrummen.
Du gör en svartvit bild av ett motiv där blå himmel och hav dominerar. Lite vågat, men i mina ögon lyckat. Vågskummet framträder därmed extra tydligt. Även denna bild har något av pusselkaraktär över sig då formen på vågen i nedre kanten (naturligtvis) passar med sandbankens urgröpta kant.
Tredje bilden är extrem i sin kontrast! Den innehåller i princip endast svarta och vita toner, ytterst lite gråtoner mellan de ytterligheterna. Jag ser tydliga riktningar på vågorna, men känner inte riktigt att det räcker mig.
Efter att ha samlat ihop mina tankar sätt jag bild 2 främst av bilderna. Idag föredrog jag således de mjukare formerna framför det mer grafiska!
/Ulf
Svar från Bjarne 2020-11-26 16:36
Du överraskar lite med favoritvalet. Jag hade nog räknat med stenbilden, då motivet fångade ditt intresse på plats också. Kul att du ser hur vågen passar mot strandkanten! Det krävdes några försök att få till det. Jag hade däremot räknat med att sista inte skulle vara den du gillar mest. Det är bara svarta och vita pixlar genom en trappstegsformad kurva med lodrät kant i Photoshop. Bra långt från originalbilden, men trots allt "baserat" på ett foto. Tack så mycket för din kommentar Ulf!
Hälsningar, Bjarne