I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Var går gränsen?

Dessa båda bilder visar samma företeelse, fast bildbehandlingen är radikalt olika. Den första upplever jag som hotfull medan den andra till och med kan ses som vacker. Ingen av bilderna är manipulerad så tillvida att något lagts till eller tagits bort.

Det finns förstås inget svar på var gränsen går för vad man "får" göra. Sammanhanget, eventuella bildtexter och annan skriven information spelar också roll. Fast jag tycker det är intressant att fundera kring hur mycket man kan påverka med det som ändå brukar betraktas som omanipulerade bilder. 

Inlagt 2020-09-09 21:23 | Läst 1359 ggr. | Permalink
I princip är väl alla bilder, här, i media och på reklampelare mm mm, alltid bildbehandlade, också dom analoga bilderna. Så bildbehandling går liksom inte att tänka bort. Manipulation är också bildbehandling, var gränsen går finns som du säger ingen generell definition av, även om FS och särskilt Masters har ganska tydliga definitioner. Min gissning är att bildhantering som kunde göra på den analoga tiden är att betrakta som "normal" medan sånt som inte gick eller i varje fall var svårare att göra då blir manipulation. Bra exempel på hur olika resultat bildbehandling kan ge, instämmer helt i det du säger! Snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från Bjarne 2020-09-10 17:58
Det ligger mycket i dina tankar Björn! All fotografering är på sätt och vis bara en "bild" (det där blev konstigt uttryckt!). T.ex. väljer fotografen vad som ska vara med och inte. Världens skönaste landskap kan vara taget från en parkeringsplats vid en motorväg och det syns inte alls på den rofyllda bilden. Tack för kommentaren Björn!
Hälsningar, Bjarne
Gillar första bäst, och struntar helt i hur mycket det dragits i spakarna.
Tror gränsen går vid t.ex. tävling i naturfoto och man byter ut objekt eller bakgrund, ett annat exempel är nyhetsfoto som är arrangerat för att driva en åsikt, det känns helt fel för mig.
Svar från Bjarne 2020-09-10 18:00
Javisst är det olika "regler" i olika sammanhang. Att byta innehåll är förstås alltid manipulering. Tack för kommentaren Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne!

Ja de där båda bilderna uttrycker verkligen olika aspekter:)

Lite kul dessutom, att se en diskussion kring vem och vad som sätter agendan, och ifall en ser hela kontexten eller enbart valda delar.

En företeelse kan ju som du påpekar manipuleras åt en hel del olika riktningar, lite beroende på bland annat vad avsikten är.

Sen är ju själva upplevelsen oxå något som kan variera i hög grad. Den enes fokus kan ju vara minst sagt perifert för någon annan.

Möjligheterna är legio, minst sagt. En konstform enligt en del, ren magi enligt andra:)

Gränslöst - Självklart.

Allt gott!
//Morgan
Svar från Bjarne 2020-09-10 18:02
Tack för utvecklade tankar Morgan! Helt rätt att vi som betraktare tolkar olika också.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Du skriver:
"Sammanhanget, eventuella bildtexter och annan skriven information spelar också roll".

Jag tror att det är en mycket stor faktor om många bilder. Om du skriver en mycket kritisk text om luftföroreningar här är det tydliga och uppenbara valet nummer 1. Om du skrev en positiv text om partikelfilter eller andra filter, kanske du skulle kunna använda nummer 2?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2020-09-10 18:03
Hej Erik! Du tar upp mycket bra exempel på hur kompletterande bildtexter skulle kunna förstärka det intryck som bilderna själva ger Stort tack för det!
Många vänliga hälsningar, Bjarne