I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Mossbelupen dag i västra Blekinge

Det har nästan blivit tradition att göra en fotoutflykt med kompisen Ulf någon av de första dagarna på det nya året. Det blev tredje året i rad. Den tredje personen, som ofta är med oss, Håkan, hade flytt till snöbelupna skidbackar i Dalarna. Kul ort det där, "belupen", fast jag kanske använder det fel ibland!

Vi begav oss i alla fall till naturområdet öster om sjön Halen i västra Blekinge. Det var en dag med tidvis lätt regn och duggregn. Inte värre än att det hindrade oss från att göra det vi skulle. Fuktigt väder får mossan att lysa på ett fantastiskt sätt och mossa är det mycket gott om i området. Såpass att det kommit med på varenda bild.

Polarisationsfilter och kontrastbearbetning har ytterligare förstärkt de intensiva färgerna. Jag funderar lite på om det varit bättre att dämpa färgerna lite? Jag har inte gjort det. En annan observation var att ljuset skiftade rätt mycket under dagen, tidvis kallare, tidvis varmare, vilket också syns i bilderna. 

#1

#2

#3

#4

#5

#6

Inlagt 2020-01-04 16:29 | Läst 3330 ggr. | Permalink
Nr 3 är bra.
Mvh
Fredrik
Svar från Bjarne 2020-01-05 09:36
Tack för det Fredrik!
Hälsningar, Bjarne
En grön serie! #3 har ett fint djup som ger en lugn resa för ögonen. Jag har inget emot trycket i den gröna färgen, så jag tycker din bildstil är bra! Funderar på om #1 hade kunnat göras kvadratisk och bara ha lite gräs i överkant, ungefär där "träden" börjar. Den typen av mossa är riktigt fin! Om det nu är mossa?
Svar från Bjarne 2020-01-05 09:40
Japp, väldigt grönt! Håller med om att trean blev speciell. Bra tanke med annan beskärning av ettan, kan säkert bli bra. Visst är det mossa, björnmossa tror jag. Tack för vänlig kommentar Jocke!
Hälsningar, Bjarne
Det blir väldigt vackert med den där mossan, som att någon 'mattläggare' varit där med en grön matta.. Ihop med löven blir det extra fint!
Hälsn!
Svar från Bjarne 2020-01-05 09:41
Här har mattläggaren varit aktiv minsann! Bra liknelse. Tack för kommentaren Jan!
Hälsningar, Bjarne
Tycker mossan ser härlig ut, det är ju så där man uppfattar den. Du har lyckats bra, jag får aldrig till några mossbilder, måste träna på det :-)
ing-marie
Svar från Bjarne 2020-01-05 09:42
Tack så mycket Ing-Marie! Trevligt att du uppskattar den illgröna mossan!
Hälsningar, Bjarne
Mjukare kan det inte bli än att med tanken få ta på mossan. Visst är det så skönt vandra i dessa skogar för löven tillför också mycket för den känslan man önskar få. Jag har nu vandrat med dig vilket känns bra.
Hälsningar
Gun-Inger som gärna ser bilderna fler gånger.
Svar från Bjarne 2020-01-05 09:44
Det är verkligen skönt att vandra i sådana skogar, så det är härligt att jag väcker dessa känslor hos dig! Tack så mycket för en vänlig kommentar Gun-Inger!
Hälsningar, Bjarne
Imbelupet glaset står på bräcklig fot, kalla pilsnerflaskor luta sig där mot..sjöng vi förr ;)
Riktigt mustiga och snygga bilder idag..
Mvh/Gunte..
Svar från Bjarne 2020-01-05 09:48
Jag känner inte igen ditt citat, men kul är det! Tack för kommentaren om bildenra också Gunte!
Hälsningar, Bjarne
Så härligt mossigt grönt. Jag gillar trycket i färgerna. Fastnar särskilt för bild nr 3. Jag fotade knotiga trädstammar i en nationalpark i Western Australia idag och tänkte på dej. Hur skulle Bjarne ha gjort med dessa motiv....?
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2020-01-05 16:37
Tack så mycket Lena! Bild tre faller de flesta i smaken. Oj, tänkte du på mig! Där finns säkert motiv jag skulle gillat att gå loss på. Jag har bara varit i Australien en gång, men då i öster och mitten. Hoppas du slipper alla hemska bränder!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Jag kan förstå en som du får beröm för nummer 3 (puffbilden). Men jag tror att jag har sett en ganska liknad tidigare. Naturligtvis kommer det inte att bli värre - super. Jag väljer dock nummer 1 med kontrasten mellan den torra och vissna bakgrunden mot den frodiga och färgstarka förgrunden.
Det har gått flera år sedan jag senast använde polfiltret. Jag tror att det gik med när jag sålde det mesta av mina Nikon objektiver.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2020-01-05 16:44
Hej Erik! Verkligen roligt att du hittar en annan favorit! Jag tycker själv om mosskuddarna och har försökt fotografera dem flera gånger med blandat resultat. Tack så mycket för kommentaren!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne!
Kul att se dina fina bilder från vår utflykt! I den första bilden hamnar min blick först på de fantastiska mosskuddarna, de är underbart gröna och ser så fluffiga ut! Gillar de små gångarna, dalgångarna, mellan kuddarna. Det var ju lite blött på denna plats, med det ser ut som du verkligen prövade kängornas tålighet mot väta eftersom du har kommit så pass när dessa gröna kuddar. Gillar också v-formationen som den lutande tallstammen, i övre vänstra delen, bildar med de betydligt tanigare mörka lövträdsstammarna i högerdelen av bilden. Bilden har tre fina fält som skapar djup i bilden: mosskuddarna, vass-/grässtråna och skogsområdet.
I andra bilden är det de två grupperna med spetsiga stenar som första fångar mitt intresse och grupperna skapar ett fint djup i bilden. De två spetsiga stenarna till vänster såg jag också på plats, med gruppen med spetsiga stenar borta till höger upptäckte jag inte då. Den långa mer eller mindre vertikala bokgrenen är här ett fint bildelement.
Du har i bild tre fått till en fin slingrande ”boklövsbäck” som leder fram till de spetsiga stenarna. Alla stenar i bilden bidrar till att förstärka det djup som boklövsbäcken skapar. Mycket välkomponerat!
Även i bild fyra har du dragit nytta av en ”lövbäck”, som här leder fram till en liten bok som jag dock tror inte har fällt så många löv som krävts på den lövbeströdda marken och stenarna! Du har fått fram stenmurens böljande form på ett helt annat sätt än vad jag fick (från en annan position). Den lövbeströdda stenen är en viktig del i kompositionen.
Antar att bild fem är funnen och skapad i ”den branta sluttningen med alla stenar”. Diagonalkomposition fungerar alltid. Härliga nyanser på lavan/mossan på stammen. Den gröna stensötan utgör en fin konstrast till alla kantiga och hårda stenar, blicken återvänder gärna dit.
I sexan bildar stenmuren och trädraden till vänster en underbar kil! Mycket välfunnet! Trädet i högerkanten har en minst sagt intressant nederdel. Sedan har du placerat en mossbelupen(!) sten perfekt nere till höger. I bilden lyser mossan än mer än i de övriga bilderna, kanske var det här som solen nästan lyckades bryta igenom molnen?
På din fråga tycker jag att färgerna i bilderna är välbalanserade, de speglar min upplevelse av platsen. Om jag inte varit med och själv sett hur det lyste grönt, är det full möjligt, ja rent av troligt, att jag tyckt att det gröna har väl mycket lyster…
Så var det favoritvalet! Min rangordning på de tre främsta bilderna är bild 2, 1 och 4!
Önskar dig allt gott under veckan!
/Ulf
Svar från Bjarne 2020-01-21 21:06
Goder afton Ulf! Tack så mycket för en lång och utförlig kommentar! Mycket kul att läsa vad du ser i bilderna. En fundering om de bakre spetsiga stenarna i #2, kan de vara samma som du har i bakgrunden i din #3? Lövbäcken du ser i #4 är inte lika framträdande, men kul att du ser den.

Visst är #5 från sluttningen med stenar, där du hittade de tre stammarna! Extra kul att du lägger märke till stensötan, som var en viktig komponent när jag tog bilden. Jo, det var nog lite mer ljus när sista bilden togs, som hjälper till att lyfta färgerna. Minst lyster är det nog i rasbranten och där var ganska mörkt.

Intressant favoritval. På min egen lista hade kanske #3 slagit sig in i topptrion, men det är kanske min svaghet för stenar som talar :)

Ha det gott!
Bjarne