Avkoppling på Bolmen
ÄNTLIGEN EN LUGN KVÄLL OCH FISKE
Efter att en tids sjukdom och en envis blåst avhållit mig och frun från att ge oss ut på Bolmens vattenvidder blev det äntligen lugnare och varmare. Efter kvällsmat ut på böljan för att kolla om gösen ville nappa. Tog med en liten lätt kamera.
Bolmen är Sveriges tionde största sjö till ytan (18000 hektar) och mycket farlig när det blåser. Sjön är så stor att man upplever horisontkrökning. Den är stenig och innehåller många grynnor samt över 300 öar och har grunda sand- och vasstränder men också stora djup på uppåt 40 meter som gränsar mot grundare områden. Närheten till kusten gör att vindarna ofta är friska och sjön ligger till större delen i Kronobergs län, men den västra delen tillhör Hallands och norra delen Jönköpings län. Bolm betyder stor på fornnordiska och innan landhöjningen var sjön en havsvik. Här har skett lite för många förlisningar och drunkningsolyckor, men ALLA sjöar är farliga om man inte är försiktig.
Tur eller otur- det var skönt i alla fall
Jag och fru Margareta har turen att bo endast 60 meter från sjön i den lilla byn Sjöhagen som hör till Bolmstad. Nedanför vår kåk ligger en liten badstrand och en liten hamn. Jag har varit slö i mitt bloggande eftersom jag faktiskt ägnat mig åt fotografering. Acceptabel ursäkt, eller hur? Nåväl, här kommer en liten bildkavalkad från senaste turen (eller oturen för gösarna var små).
Vår sjösäkra och snabba båt rycker i förtöjningarna och vill gå till sjöss. Liksom vi.
Äntligen på väg? Nej, på sjö borde det väl heta?
Under utfarten möter vi semesterfirare som föredrar gädd- och abborrfiske i lugnare vikar.
Ekolodet tecknar att vi börjar närma oss djupare vatten och farten sänks för att lättare se bottensstrukturen.
Så var det här med att välja bete. Vi hade tänkt oss att vobblern skulle gå på 8-9 meters djup.
Valet föll på denna djupgående variant som redan har repor och märken efter många göständer.
Margareta tycker bäst om att hålla i spöet under trollingfiske men väntan kan bli lång.
Fast inte så lång. Och gösen var ju inte heller så lång. Vi fick ett par stycken i ungefär samma storlek, men vi har ju tagit ett par gösar på drygt 7 kg (bortskämda är vi) men fiskelycka och avkoppling ska inte räknas i kilo och längden har ju ingen betydelse, sägs det:)
När solen började gå ned "i säck" åkte vi hem. Helt avkopplade och nöjda. Gösarna vi tog var också nöjda eftersom de släpptes tillbaka i sitt rätta element. Lite större får de vara. Var vi för upptagna av att bara njuta, eller var det fel på betet. Hemska tanke om jag körde på fel ställen. Men i slutänden kvittar det. En död fisk på båtens durk är inget mått på fiskelycka.
Å andra sidan är det intressant med betesval. Hörde berättas om en tjej som plockade hallon och skulle skölja vägdammet från dem i en liten å intill vägen. Då kom en gädda upp och högg efter den hallonfyllda handen. Det inspirerade mig att tota ihop detta bildmontage som sedan såldes till en tidnings Turistbilaga. Slänger med denna bild som lite kuriosa.
Hoppas nu att sommaren fortsätter med mer värme och stilla kvällar och att även hösten blir mild och varm så kanske jag får möjlighet att visa bilder på lite större gösar.
Men i Bolmen har det redan i år fångats 3 gösar på 10 kg (vägda, mätta och återutsatta). Fångstmetod: vertikalfiske med jigg, GPS-styrd el-motor och avancerade ekolod.
Mina 7 kg-gösar har jag tagit på trolling med djuprigg.
Mvh//Lennart