En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Bilder genererade i datorn

Om jag inte minns fel så är i princip hela den senaste IKEA katalogen fylld med datorgenererade bilder, och jag tycker det blir mer och vanligt i produktkataloger. Såg senast idag en reklambroschyr från annan kökstillverkare med bara datorbilder. Det var snyggt gjort men det blev lite sisådär, som det var när clipart kom till textprogrammen, dvs partyinbjudan var fylld av galna hattar, raketer, konstiga typsnitt, och i kökskatalogen hade man inte kunnat låta bli att sätta en säl som jonglerade bollar på ett köksbord, en knivskarp katt som kollade rakt in i kameran, en kille som balanserade en jättetårta mm. Jag vet inte om det var medvetet val för att skoja till det, eller så var det för att man "kunde göra det".

 

Inlagt 2010-09-21 10:25 | Läst 4825 ggr. | Permalink
FOO

"David: Javisst det är bara höra av dig om du behöver tips, info, fakta med mera. Anders: Hehe fuska :) inte visste jag att du har sysslat med 3d förut. Att många bilder är för rena är mer ett problem med den individuella 3d artisten och dess standarder och/eller en kunds krav på ett jobb där de vill ha så att allting ser nytt och fräscht ut. Det är ju inte speciellt verklighetstroget men det är det som säljer när man producerar visualiseringar av produkter och annat. David igen: Introbilden där ser mer ut som foto men annars så brukar man ju compa in människor eller rendera dem direkt in i scenen, dock så använder man bara en typ av 2d utklippta figurer som man placerar i scenen mest för att befolka en scen och för storleksjämförelser. / Magnus"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
  (Kommentarer granskas innan de visas för andra).
Japp det stämmer bra att större delen av IKEA katalogens produkt och miljöbilder är 3d renderingar producerade här i Sverige av några studios. Målet är att hela IKEA's produktsortiment ska byggas som 3d modeller och renderas istället för att fotograferas. Det blir betydligt billigare på det sättet samt lättare att ändra på något eller byta ut en produkt i en miljö.

/ Magnus
Svar från David Elmfeldt 2010-09-21 12:35
Det hela är en intressant utveckling. Jag tror vi skall försöka få till en artikel i ämnet.
En artikel kan nog vara en bra början på detta fast det är ett så pass stort och omfattande ämne att fler artiklar egentligen skulle behövas. Jag har själv haft ett litet finger med i detta när jag för två år sedan jobbade tillfälligt med projektet, men jag känner många andra som både har jobbat med att producera modeller och bilder till katalogerna.

Nu så är ju inte IKEA och dess produkter de enda som använder sig av 3d grafik för katalogbilder, allt från biltillverkare till juvelerare och livsmedelstillverkare använder sig alla av det pga det erbjuder sån pass stor frihet samt flexibilitet och naturligtvis lägre pris för visualisering än vad fotografering gör.Det är naturligtvis inte gratis med 3D grafik, jag jobbar ju med det på heltid så jag vet att priserna kan dra iväg en hel del för kunderna.

/ Magnus
Svar från David Elmfeldt 2010-09-21 14:11
Spännande! Återkommer om jag behöver tips!
David: Javisst det är bara höra av dig om du behöver tips, info, fakta med mera.

Anders: Hehe fuska :) inte visste jag att du har sysslat med 3d förut. Att många bilder är för rena är mer ett problem med den individuella 3d artisten och dess standarder och/eller en kunds krav på ett jobb där de vill ha så att allting ser nytt och fräscht ut. Det är ju inte speciellt verklighetstroget men det är det som säljer när man producerar visualiseringar av produkter och annat.

David igen: Introbilden där ser mer ut som foto men annars så brukar man ju compa in människor eller rendera dem direkt in i scenen, dock så använder man bara en typ av 2d utklippta figurer som man placerar i scenen mest för att befolka en scen och för storleksjämförelser.

/ Magnus