EXPONERAT
EXPONERAT/ Då blev jag utslängd av Izzy Young
Äntligen!! kunde jag ropa igår när Bob Dylan fick nobelpriset i litteratur.
Jag har ända sedan 60-talet varit ett stort fan av Dylan. När jag då för några år sedan fick reda på att Izzy Young, mannen som ordnade Dylans första konsert i New York hade sitt Folklore centrum på Södermalm, i mina kvarter, begav jag mig såklart dit. Izzy flyttade till Stockholm 1973 efter att blivit intresserad av svensk folkmusik. Sedan dess har Izzy varit en eldsjäl inom svensk folkmusik, arrrangerat otaliga konserter och gett ut en tidning.
Min tanke när jag gick dit var att ta bilder och att få höra Izzy berätta om musiklivet i New York på 60-talet och naturligtvis diskutera Dylan. Nu kom jag vid ett olyckligt tillfälle, Izzy var stressad, han var tvungen att få klar sin tidning som skulle till tryck. Jag märkte inget utan tog bilder och pratade glatt på ändå till Izzy sade "Get the fuck out of here". Snabbt lämnade jag lokalen.
En stressad Izzy jobbar med sin tidning
Skam den som ger sig, som alltid när jag tagit fotograferat någon vill jag komma tillbaks och lämna bilder och den här gången gick det bättre. Izzy var på sitt vanliga vänliga humör och jag fick på över en timme höra honom berätta om livet i New York, musiker och Dylan.
Historieberättaren
Idag är Izzy 88 år och driver fortfarande sitt Folklore centrum och jag tittar in ibland, senast igår och då var det mycket folk i lokalen, medier och andra som ville höra vad Izzy tyckte om Dylans nobelpris "Det var på tiden, han borde ha fått det redan för 40 år sedan".
Nobelpristagaren kan du lyssna på här
/Krister
fyrafotografer.se
EXPONERAT/ Äntligen skarpa bilder.
"Vad skönt det var när autofokus kom så att man äntligen fick skarpa bilder."
Bengt hade glimten i ögat när han tittade på mig och sade det, för visst vi fick för det mesta skarpa bilder även manuellt. En gång för länge sedan hade vi en firma ihop och jobbade som freelance fotografer. Nu hade vi träffats och pratade gamla minnen och naturligtvis kom vi in på hur kamerorna hade utvecklats tekniskt och förenklat fotograferandet.
Kom att tänka på vårt samtal igår när jag var ute en sväng med med kameran och tog några bilder. Hur bekvämt det är numera att låta kameran sköta det mesta med det tekniska (den gör det i de flesta fall bättre än jag) och kunna koncentrera sig på bilderna. Och idag när jag är äldre och ser sämre skulle jag nog få ägna mig åt stilleben om jag inte hade autofokus på min Fuji, körde jag manuellt skulle motivet vara borta innan jag var klar.
Skärpa är inte det viktigaste säger säkert någon nu och så är det ju, innehåll, budskap, form o s v är viktigare för att skapa en bra bild.
Och skulle någon anmärka på att en bild inte är riktigt skarp kan man alltid dra till med Cartier-Bressons ord: "Sharpness is a bourgeois concept"
/Krister
PS Är du trött på snack om skärpa och bara vill titta på bilder, klicka på den här länken: fyrafotografer.se
EXPONERAT/Utställning
I morgon, 3 september, i Frickens trädgård. 11 fotografer, livemusik, poesihörna, fika och bar.
Åker man kommunalt tar man pendeln till Huddinge. Går därifrån eller tar buss 740 eller 714. Bussarna passar till de tåg som går kvart i och kvart över varje timme från Centralen. Åk till första hållplatsen som heter Kyrkhagsvägen.
Adressen är Polluxvägen 9.
Mer info finns här.
Vi ses i morgon
/Krister
fyrafotografer.se
EXPONERAT/Bilderna är klara att hängas i trädgården
Vilken fin idé!
Min kompis Anders och hans sambo Eva har länge haft en tanke om fotoutställning i sin härliga trädgård. Och nu på lördag den 3 september blir det av. De fotografer som ställer ut är:
Micke Berg, Erik Eriksson, Göran Frick-Meijer, Malin Jochumsen, Alf Johansson, Eva Karlsson, Krister Kleréus, Hanna Lindgren, Jane Moren, Göran Tonström, Per-Erik Åström.
Det blir också livemusik, poesihörna, fika och en billig bar. Mer info om utställningen finns här.
Välkomna
/Krister
EXPONERAT/ En sevärd utställning
Igår besökte jag tillsammans med några kompisar den nya utställningslokalen för foto, Mindepartementet på Skeppsholmen. Utställningen vi såg var den finske fotografen Esko Männikkö. Jag var lite skeptisk innan, trodde att det bara var bilder på ensamma finska män, men jag blev positivt överraskad.
Motiven var varierande och framförallt var det intressant att se en fotograf som fotograferar i färg och gör det på ett så suveränt sätt. Färgen är en viktig del i bilderna utan att för den skull ta över innehållet. Spännande hängning av bilderna också med ramar tillverkade av Männikkö själv.
Intressant var också den lilla permanenta utställningen med bilder av Christer Strömholm. Så har du möjlighet, besök Mindepartementet för att se Männikkö och Strömholm. Och till skillnad mot Fotografiska är det gratis inträde.
/Krister